gototop
20.05.2020 Na čem pracuje Čechokanaďanka Lenka Lichtenberg (Lenka Lichtenberg)    Tisk
Novinky
V této zvláštní době jsem uprostřed tvorby dalšího a možná největšího mého projektu svázaného s rodnou zemí. Zde je ukázka "Čekáme kdesi na konci aleje…" Je to první dokončená píseň z projektu Zloději snů. Projekt, dvojalbum a hudební / divadelní produkce,  je postaven na básních mé babičky Anny Hany Friesové, které napsala, když byla uvězněna (1942-45) spolu se svým manželem Richardem a mou maminkou v koncentračním táboře Terezín.
Dva útlé a trochu rozpadlé notýsky s těmito básněmi jsem našla, až když moje maminka zemřela, v jejím sekretáři. Když jsem se do básní začetla, musím říci, že mi vyrazily dech a bylo mi jasné, že s tím musím něco udělat.
 
Video představuje nádherné fotografie Vladimíra Kabelíka dokonale vystihující atmosféru této písně, a zvláštní shodou okolnosti, slova a atmosféra písně zase docela neuvěřitelně vystihují atmosféru dnešní zvláštní doby plné nejistoty a čekání, kdy "čas zmizel a není…", jak praví báseň. Hudbu pro tuto písen napsala kanadská skladatelka a zpěvačka Shy-Anne Hovorka, která, což je zajímavé, má českého dědečka, ale česky neumí ani slovo. Ke komponování skladebpro projekt Zloději snů jsem angažovala celkem šest dalších skladatelek. Jednou z nich je česká umělkyně Milli Janatková, která pro projekt nejenom zhudebnila několik básní, ale v hudebně-divadelní produkci má také důležitou “živou" roli. Až jednou projekt dorazí do České republiky, uvidíte a uslyšíte pornmobile.onlinenás v tom na jevišti obě! 

Celou věc aranžuji a produkuji sama, jako vetšinu mých projektů. Hudební produkce The Thieves of Dream (Zloději snů), prezentovaná Toronto Downtown Jazz festivalem, měla mít premiéru v dubnu v Torontu, a 17. května ve Washingtonu. http://torontojazz.com/concert/thieves-dreams.

Vše je vzhledem k současné situaci zrušené. Tak jsem nyní v rámci výročí konce druhé světové války a osvobození koncentračních táborů, včetně Terezína jako posledního z nich, vydala tuto píseň.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib