gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.05.2020 Na čem pracuje Čechokanaďanka Lenka Lichtenberg (Lenka Lichtenberg)    PDF Tisk Email
Novinky
V této zvláštní době jsem uprostřed tvorby dalšího a možná největšího mého projektu svázaného s rodnou zemí. Zde je ukázka "Čekáme kdesi na konci aleje…" Je to první dokončená píseň z projektu Zloději snů. Projekt, dvojalbum a hudební / divadelní produkce,  je postaven na básních mé babičky Anny Hany Friesové, které napsala, když byla uvězněna (1942-45) spolu se svým manželem Richardem a mou maminkou v koncentračním táboře Terezín.
Dva útlé a trochu rozpadlé notýsky s těmito básněmi jsem našla, až když moje maminka zemřela, v jejím sekretáři. Když jsem se do básní začetla, musím říci, že mi vyrazily dech a bylo mi jasné, že s tím musím něco udělat.
 
Video představuje nádherné fotografie Vladimíra Kabelíka dokonale vystihující atmosféru této písně, a zvláštní shodou okolnosti, slova a atmosféra písně zase docela neuvěřitelně vystihují atmosféru dnešní zvláštní doby plné nejistoty a čekání, kdy "čas zmizel a není…", jak praví báseň. Hudbu pro tuto písen napsala kanadská skladatelka a zpěvačka Shy-Anne Hovorka, která, což je zajímavé, má českého dědečka, ale česky neumí ani slovo. Ke komponování skladebpro projekt Zloději snů jsem angažovala celkem šest dalších skladatelek. Jednou z nich je česká umělkyně Milli Janatková, která pro projekt nejenom zhudebnila několik básní, ale v hudebně-divadelní produkci má také důležitou “živou" roli. Až jednou projekt dorazí do České republiky, uvidíte a uslyšíte pornmobile.onlinenás v tom na jevišti obě! 

Celou věc aranžuji a produkuji sama, jako vetšinu mých projektů. Hudební produkce The Thieves of Dream (Zloději snů), prezentovaná Toronto Downtown Jazz festivalem, měla mít premiéru v dubnu v Torontu, a 17. května ve Washingtonu. http://torontojazz.com/concert/thieves-dreams.

Vše je vzhledem k současné situaci zrušené. Tak jsem nyní v rámci výročí konce druhé světové války a osvobození koncentračních táborů, včetně Terezína jako posledního z nich, vydala tuto píseň.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib