gototop
18.11.2021 Poutníci padesátiletí: svátek na Barče i se Zlatou sestavou (Tomáš Hrubý)    Tisk
Povídačky
Bude se dít něco velkého. I zcela neinformovaný návštěvník KD Barikádníků zvaného Barča si hned ve dveřích musel všimnout, že obvyklou řídkou stolovou úpravu vystřídaly židle v řadách, hustě, od zdi ke zdi. Kdo ví, proč si Poutníci pro oslavu svých padesátin vybrali právě tohle nouzově vyhlížející poválečné stavení;
Jiří Plocek
Jiří Plocek
foto: Renata Králová
jistě by vyprodali i větší sál. Možná pro jeho význam na mapě FC žánrů: odtud se šířila v 80. letech popularita country tanců a v těchto časech se tu i hodně hrálo. Ale těžko říct, neptal jsem se. Třeba to nějak souvisí i s překládáním akce: čtenář – znalec by již mohl namítnout, že jaképak slavení padesátin, když Poutníci vznikli v roce 1970. Jiný znalec ovšem ví, že posunutí bylo samozřejmě způsobeno covidem a souvisejícími opatřeními a že Poutníci už skutečně kráčí šestým desetiletím své existence. Takových dlouhověkých kapel – které se nerozpadly ani nerozpustily – už v našich žánrech mnoho není…
Malina Brothers
Malina Brothers
foto: Renata Králová
První z mnoha hudebníků toho večera, který se objevil na pódiu, byl Jirka Plocek, s mikrofonem v ruce, což – jak se ukázalo – byl jeho pracovní nástroj pro celý večer; mandolíny se chopil až na poslední dvě skladby společného závěru. Úvod koncertu i všechny další vstupy zvládl brilantně, s kombinací insidera a člověka pera. První hosté, které Jiří pozval na pódium, byli Malina Brothers. Pokud byste mrkli na článek, který jsem letos v létě napsal o festivalu Ostrovy, zjistili byste, že jásám nad špičkovým výkonem této kapely. Opravdu jsem měl pocit, že mám štěstí a trefil jsem se zrovna do zcela mimořádného nasazení a mimořádných výkonů. Na Barče jsem si ověřil, že se nejedná o mimořádnost, ale řádnost. Dílo bylo korunováno velkolepě zahranou Skočnou: „Jsme momentálně jediná kapela, která ji hraje,“ pochlubil se Luboš Malina.
Trapeři
Trapeři
foto: Renata Králová
Trapeři
– tedy „Trapeři 2008“ – trochu jsou tou dětskou kapelou Roberta Křestana a Pavla Petržely a trochu nejsou. „Hudebně to nemá s původními Trapery nic společného,“ vysvětlil mi Robert a jak by ne, když tam na banjo hraje Luboš Malina. Ale přesto hrají písně s texty, které „napsal jeden čtrnáctiletý idiot“, jak o sobě autor prohlásil (a mně se to skoro nechtělo svěřit klávesnici). Pohledem z nekonečných výšek tvůrce, který právě dopsal Díl první, se to tak třeba může jevit; posun za to bezmála půlstoletí je značný. Ale já jsem proti času s Trapery cestoval moc rád: rané Křesťanovy texty v sobě mají cosi dráždivě originálního.
Poutníci v roce 2021: zleva Máca, Bílý, Pola a Vošta
Poutníci v roce 2021: zleva Máca, Bílý, Pola a Vošta
foto: Renata Králová
Možná někdo očekával přestávku, ale na tu nebyl v předlouhém programu s mimořádným počtem písní (račte mrknout na playlist…) prostor: nastupovali oslavenci. Sice si předepsali skoro dvojnásobek skladeb, než předvedly ostatní sestavy, ale stejně to uteklo: trošku se rozehráli, předvedli čtyři písně z nejnovější desky Stíny na střechách, uvítali hosty – nejvýznamnější spoluhráče postkřesťanovské éry (Svaťa Kotas, Hana Černohorská, Petr Brandejs) a zahráli si s nimi pár „jejich“ skladeb - a zbylo jim několik položek na vytvoření závěrečného vrcholu. Vystoupení Poutníků bylo mimořádně kvalitní – a nekrčte, prosím, rameny, pokud jste je neslyšeli déle než zhruba rok. To je totiž doba, po kterou hraje s Poutníky jejich služebně nejmladší člen, banjista Petr Vošta. Po Banjo Jamboree (červen '21) jsem byl nadšen, cítil jsem, že to půjde dopředu a těšil se na další koncerty. A stalo se: nejenže na Barče už hrál Vošta naprosto famózně a tlačil výkon kapely vzhůru, ale ještě navíc zřejmě způsobil probuzení geniálního instrumentalisty Honzy Máci z několikaleté letargie; co tito dva pánové v některých skladbách předvedli, bylo grandiózní.
Zlatá sestava: zleva Linhárek, Hulán, Petržela, Pola...
Zlatá sestava: zleva Linhárek, Hulán, Petržela, Pola...
Přišla chvíle, na kterou se jistě nejvíc těšilo veškeré velectěné a silně aplaudující publikum: nastoupila sestava tzv. Zlaté éry. „Robert Křesťan mi slíbil, že se zúčastní. Měl jen jednu podmínku – aby si zahrála sestava z jeho éry,“ řekl mi současný kapelník Poutníků (a hlavní organizátor celé akce) Jiří Karas Pola. Třikrát sláva Robertu Křesťanovi; opravdu jsem přesvědčen, že navzdory výše popsaným pozitivum všech předchozích sestav byla tím největším lákadlem právě sestava Zlaté éry, i proto, že se na různých poutnických oslavách už hodně dlouho neukázala. Vzhledem k již v úvodu zmíněné situaci na postu mandolinisty se vlastně jednalo o sestavu z let 1984-88, tedy František Linhárek – Zdeněk Kalina – Pavel Petržela – Robert Křesťan – Jiří Pola – Mirek Hulán – Luboš Malina. K dispozici měli sedm skladeb i s přídavkem a tak nám tenhle svátek utekl, ani jsme nemrkli.
... Křesťan, Malina a Kalina
... Křesťan, Malina a Kalina
Mimořádný moment: dlouholetý nebanjista Robert Křesťan hrající na banjo; v banjové mezihře skladby Všem Kryštofům Kolumbům si banja odpovídají, takže minimálně tam se za spoluhráče Luboše Malinu určitě neschovával.
Na poslední skladby nastoupili na jeviště všichni účinkující muzikanti naráz – takže třeba sólo na banjo hrálo naráz všech pět přítomných banjistů – a rozloučili se s námi dvěma standardy.
I když nevím, proč zrovna na Barče, volba to byla dobrá, protože nadšení fanoušci vytvořili čím dál víc houstnoucí kotel; tak skvělou atmosféru jsem už dlouho nezažil. I závěrečná nálada v muzikantské šatně víc připomínala vítězství v nějakém důležitém utkání než absolvovaný koncert. Navštívit tuhle akci bylo rozhodně vítězství.
Playlist:
Malina Brothers
...sólo na banjo hrálo naráz všech pět přítomných banjistů... Brandejs, Křesťan, Kotas, Vošta a Malina
...sólo na banjo hrálo naráz všech pět přítomných banjistů... Brandejs, Křesťan, Kotas, Vošta a Malina
foto: Renata Králová
1) Rychlejší koně

2) Život běží dál
3) Midnight Highway
4) Árie č. 6
5) Stará řeka
6) Skočná
Přídavek: Návrat
Trapeři
1) Královna cest
2) Balada o cínových vlnách
3) Nevěřím
4) Facka
5) Pět prázdnejch sluncí
6) Vlak do slévárny
Přídavek: Reno
Poutníci 50 let: Velké finále
Poutníci 50 let: Velké finále
foto: Renata Králová
Poutníci
– současná sestava
1) Little Maggie
2) Hotel Hillary
3) Flint Hill Special
4) Stíny na střechách
5) Tisíc prudkejch koní
6) Jaguár
7) Málo
8) Je to v nás (s Hanou Černohorskou a Svaťou Kotasem)
9) Dům u vycházejícího slunce (s Hanou Černohorskou a Svaťou Kotasem)
10) Dear Old Dixie (s Petrem Brandejsem)
11) Zvony mě do dáli zvou
12) Čtvero ročních období – Jaro
13) Podobenství o mužským štěstí
Přídavek: Trezor
Poutníci – Zlatá éra
1) Až uslyším hvízdání
2) Napsal jsem jméno svý na zdi
3) Všem Kryštofům Kolumbům
4) Pojďme se napít
5) Wayfaring Stranger
6) Panenka
Přídavek: Apropos country
Společný závěr všech účinkujících
1) Will The Circle Be Unbroken
2) Foggy Mountain Breakdown
50 let Poutníků, hosté Malina Brothers, Trapeři a bývalí členové Poutníků, 22. října 2021, Praha, KD Barikádníků
Fotogalerie Renaty Králové je na Facebooku
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Malina Brothers – lahoda pro uši! (Jana Štěpánková)

» Malina Brothers vyráží na turné s novým albem, které zdobí hlas Kateřiny García (FOLKtime.cz)

» King Kong v Trávě, aneb Dva skvělé večery prázdnin (Vladimír Béďa Halm)

» Pernštejnská fortuna den pátý – Jiří Smrž s Dobrovodem, Malina Brothers, Žalman & Spol. a koncentrace výborných instrumentalistů. (Jana Štěpánková)

» Koncert Traperů (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib