gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
18.11.2021 Poutníci padesátiletí: svátek na Barče i se Zlatou sestavou (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Povídačky
Bude se dít něco velkého. I zcela neinformovaný návštěvník KD Barikádníků zvaného Barča si hned ve dveřích musel všimnout, že obvyklou řídkou stolovou úpravu vystřídaly židle v řadách, hustě, od zdi ke zdi. Kdo ví, proč si Poutníci pro oslavu svých padesátin vybrali právě tohle nouzově vyhlížející poválečné stavení;
Jiří Plocek
Jiří Plocek
foto: Renata Králová
jistě by vyprodali i větší sál. Možná pro jeho význam na mapě FC žánrů: odtud se šířila v 80. letech popularita country tanců a v těchto časech se tu i hodně hrálo. Ale těžko říct, neptal jsem se. Třeba to nějak souvisí i s překládáním akce: čtenář – znalec by již mohl namítnout, že jaképak slavení padesátin, když Poutníci vznikli v roce 1970. Jiný znalec ovšem ví, že posunutí bylo samozřejmě způsobeno covidem a souvisejícími opatřeními a že Poutníci už skutečně kráčí šestým desetiletím své existence. Takových dlouhověkých kapel – které se nerozpadly ani nerozpustily – už v našich žánrech mnoho není…
Malina Brothers
Malina Brothers
foto: Renata Králová
První z mnoha hudebníků toho večera, který se objevil na pódiu, byl Jirka Plocek, s mikrofonem v ruce, což – jak se ukázalo – byl jeho pracovní nástroj pro celý večer; mandolíny se chopil až na poslední dvě skladby společného závěru. Úvod koncertu i všechny další vstupy zvládl brilantně, s kombinací insidera a člověka pera. První hosté, které Jiří pozval na pódium, byli Malina Brothers. Pokud byste mrkli na článek, který jsem letos v létě napsal o festivalu Ostrovy, zjistili byste, že jásám nad špičkovým výkonem této kapely. Opravdu jsem měl pocit, že mám štěstí a trefil jsem se zrovna do zcela mimořádného nasazení a mimořádných výkonů. Na Barče jsem si ověřil, že se nejedná o mimořádnost, ale řádnost. Dílo bylo korunováno velkolepě zahranou Skočnou: „Jsme momentálně jediná kapela, která ji hraje,“ pochlubil se Luboš Malina.
Trapeři
Trapeři
foto: Renata Králová
Trapeři
– tedy „Trapeři 2008“ – trochu jsou tou dětskou kapelou Roberta Křestana a Pavla Petržely a trochu nejsou. „Hudebně to nemá s původními Trapery nic společného,“ vysvětlil mi Robert a jak by ne, když tam na banjo hraje Luboš Malina. Ale přesto hrají písně s texty, které „napsal jeden čtrnáctiletý idiot“, jak o sobě autor prohlásil (a mně se to skoro nechtělo svěřit klávesnici). Pohledem z nekonečných výšek tvůrce, který právě dopsal Díl první, se to tak třeba může jevit; posun za to bezmála půlstoletí je značný. Ale já jsem proti času s Trapery cestoval moc rád: rané Křesťanovy texty v sobě mají cosi dráždivě originálního.
Poutníci v roce 2021: zleva Máca, Bílý, Pola a Vošta
Poutníci v roce 2021: zleva Máca, Bílý, Pola a Vošta
foto: Renata Králová
Možná někdo očekával přestávku, ale na tu nebyl v předlouhém programu s mimořádným počtem písní (račte mrknout na playlist…) prostor: nastupovali oslavenci. Sice si předepsali skoro dvojnásobek skladeb, než předvedly ostatní sestavy, ale stejně to uteklo: trošku se rozehráli, předvedli čtyři písně z nejnovější desky Stíny na střechách, uvítali hosty – nejvýznamnější spoluhráče postkřesťanovské éry (Svaťa Kotas, Hana Černohorská, Petr Brandejs) a zahráli si s nimi pár „jejich“ skladeb - a zbylo jim několik položek na vytvoření závěrečného vrcholu. Vystoupení Poutníků bylo mimořádně kvalitní – a nekrčte, prosím, rameny, pokud jste je neslyšeli déle než zhruba rok. To je totiž doba, po kterou hraje s Poutníky jejich služebně nejmladší člen, banjista Petr Vošta. Po Banjo Jamboree (červen '21) jsem byl nadšen, cítil jsem, že to půjde dopředu a těšil se na další koncerty. A stalo se: nejenže na Barče už hrál Vošta naprosto famózně a tlačil výkon kapely vzhůru, ale ještě navíc zřejmě způsobil probuzení geniálního instrumentalisty Honzy Máci z několikaleté letargie; co tito dva pánové v některých skladbách předvedli, bylo grandiózní.
Zlatá sestava: zleva Linhárek, Hulán, Petržela, Pola...
Zlatá sestava: zleva Linhárek, Hulán, Petržela, Pola...
Přišla chvíle, na kterou se jistě nejvíc těšilo veškeré velectěné a silně aplaudující publikum: nastoupila sestava tzv. Zlaté éry. „Robert Křesťan mi slíbil, že se zúčastní. Měl jen jednu podmínku – aby si zahrála sestava z jeho éry,“ řekl mi současný kapelník Poutníků (a hlavní organizátor celé akce) Jiří Karas Pola. Třikrát sláva Robertu Křesťanovi; opravdu jsem přesvědčen, že navzdory výše popsaným pozitivum všech předchozích sestav byla tím největším lákadlem právě sestava Zlaté éry, i proto, že se na různých poutnických oslavách už hodně dlouho neukázala. Vzhledem k již v úvodu zmíněné situaci na postu mandolinisty se vlastně jednalo o sestavu z let 1984-88, tedy František Linhárek – Zdeněk Kalina – Pavel Petržela – Robert Křesťan – Jiří Pola – Mirek Hulán – Luboš Malina. K dispozici měli sedm skladeb i s přídavkem a tak nám tenhle svátek utekl, ani jsme nemrkli.
... Křesťan, Malina a Kalina
... Křesťan, Malina a Kalina
Mimořádný moment: dlouholetý nebanjista Robert Křesťan hrající na banjo; v banjové mezihře skladby Všem Kryštofům Kolumbům si banja odpovídají, takže minimálně tam se za spoluhráče Luboše Malinu určitě neschovával.
Na poslední skladby nastoupili na jeviště všichni účinkující muzikanti naráz – takže třeba sólo na banjo hrálo naráz všech pět přítomných banjistů – a rozloučili se s námi dvěma standardy.
I když nevím, proč zrovna na Barče, volba to byla dobrá, protože nadšení fanoušci vytvořili čím dál víc houstnoucí kotel; tak skvělou atmosféru jsem už dlouho nezažil. I závěrečná nálada v muzikantské šatně víc připomínala vítězství v nějakém důležitém utkání než absolvovaný koncert. Navštívit tuhle akci bylo rozhodně vítězství.
Playlist:
Malina Brothers
...sólo na banjo hrálo naráz všech pět přítomných banjistů... Brandejs, Křesťan, Kotas, Vošta a Malina
...sólo na banjo hrálo naráz všech pět přítomných banjistů... Brandejs, Křesťan, Kotas, Vošta a Malina
foto: Renata Králová
1) Rychlejší koně

2) Život běží dál
3) Midnight Highway
4) Árie č. 6
5) Stará řeka
6) Skočná
Přídavek: Návrat
Trapeři
1) Královna cest
2) Balada o cínových vlnách
3) Nevěřím
4) Facka
5) Pět prázdnejch sluncí
6) Vlak do slévárny
Přídavek: Reno
Poutníci 50 let: Velké finále
Poutníci 50 let: Velké finále
foto: Renata Králová
Poutníci
– současná sestava
1) Little Maggie
2) Hotel Hillary
3) Flint Hill Special
4) Stíny na střechách
5) Tisíc prudkejch koní
6) Jaguár
7) Málo
8) Je to v nás (s Hanou Černohorskou a Svaťou Kotasem)
9) Dům u vycházejícího slunce (s Hanou Černohorskou a Svaťou Kotasem)
10) Dear Old Dixie (s Petrem Brandejsem)
11) Zvony mě do dáli zvou
12) Čtvero ročních období – Jaro
13) Podobenství o mužským štěstí
Přídavek: Trezor
Poutníci – Zlatá éra
1) Až uslyším hvízdání
2) Napsal jsem jméno svý na zdi
3) Všem Kryštofům Kolumbům
4) Pojďme se napít
5) Wayfaring Stranger
6) Panenka
Přídavek: Apropos country
Společný závěr všech účinkujících
1) Will The Circle Be Unbroken
2) Foggy Mountain Breakdown
50 let Poutníků, hosté Malina Brothers, Trapeři a bývalí členové Poutníků, 22. října 2021, Praha, KD Barikádníků
Fotogalerie Renaty Králové je na Facebooku
 

Sdílet na...
Kam dál?

» King Kong v Trávě, aneb Dva skvělé večery prázdnin (Vladimír Béďa Halm)

» Pernštejnská fortuna den pátý – Jiří Smrž s Dobrovodem, Malina Brothers, Žalman & Spol. a koncentrace výborných instrumentalistů. (Jana Štěpánková)

» Pernštejnská fortuna 2014 – pestrá, proměnlivá a překvapivá (Jana Štěpánková)

» Zdánlivé paradoxy (Vladimír Béďa Halm)

» Malina Brothers po úspěšném turné v USA zahrají opět pro domácí publikum (Zdena Selingerová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib