gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.02.2008 Divocák + Predjarí (Miroslav Novák - Kazatel + Stanislava Bumbová)    PDF Tisk Email
Povídky

Divočák

     Venku byl takovej slejvák, jakej jsem už dlouho nepamatoval. Šňůry deště bičovaly krajinu  a někoho tam navrchu to docela tak bavilo, že toho nemínil hned tak nechat. Snad právě proto bylo v hospodě tak prázdno, že hospodskej mohl klidně zvonit umíráčkem. Jenže místo toho, aby zvonil, vykecával s někým mobilem. Jakmile mě však uviděl , houknul od výčepního pultu : " Pivo není a ani nebude! Ani lahvový !Nepřivezli ho a ani nepřivezou, haj ?!"Přitom ukázal na mobil. "Prej nějaká havárka v pivovaru nebo co. Jsem tak nasranej, jako nikdo !"Chtěl jsem mu říct něco povzbudivýho, ale když mi proletěl kolem hlavy jeho mobil a rozbil se o zeď, nějak mě to přešlo. Hospodskej se mi zdál dneska nějakej divněj, ale hlad byl přece jenom silnější. Dal jsem si guláš s tuplovaným knedlíkem. Až po jídle přišel hospodskej s nápadem zapít ten žal. Nakonec jsme ho utopili každej v šesti velkých rumech. Z hospody jsem vyrazil s hřejivou myšlenkou, že alespoň v lese mám pěkných pár želízek. V ohni. Přitom jsem popleskal polní lopatku připevněnou  na usárně. Po čtvrthodince se mi cesta začala klikatit víc než obvykle a tak jsem byl nakonec rád, že jsem se do lesa strefil. 
 
      Hajnej Daněk se objevil zrovna ve chvíli, kdy se mi konečně podařilo vyčistit maskáče od včerejšího bláta.Posadil se na pařez, pravicí si prohrábl létý prošedivělý plnovous a zavedl řeč : " Asi se mi do revíru  zaběhl divočák. Docela pěknej kus." Sjel mě pohledem od hlavy k patě. " Nevíš o něm něco?" V puse jsem měl jako po výprasku a do řeči mi zrovna nebylo. Zavrtěl jsem hlavou. .
     " Tu stráň u potoka rozoral tak, že jsem to neviděl ani v myslivecký příručce," pokračoval " no nic , já jenom kdybys ho zahlídl, tak mi dej určitě vědět."
     Přikývnul jsem. Hajnej se mezitím s pomocí hole namáhavě postavil. Po pár krocích se zastavil a otočil se na mně , jako by mi ještě něco důležitýho zapomněl říct. Taky že jo.
     " Učil jsem se, že divočáci mají na rytí rypák. Že ale ty dnešní na to potřebují polní lopatku, to mi nejde dost dobře na rozum. Ale komu čest, tomu čest. Je to první slušnej divočák v mým revíru, kterej mi nechal jako zápisný osm půllitrových plechovek Budvaru. A to mi věř, že se budou sakra hodit. Na celej víkend totiž předpovídaj pořádnej pařák a co mám poslední zprávy, tak do hospody přivezou pivo nejdřív v pondělí !"
     Vyhrkly mi slzy . Zase budu muset celej víkend  pít tu odporně čistou vodu ze studánky!  

_________________________
Miroslav Novák - Kazatel 
 

 

Předjaří

Zamrkání křídel do tmy.
Život se hrubě dere skrýší
a v obilíčku zeleném
zas střehnou klas
stery oči myší
Ještě spi, matičko?
Zas vraždí červy pro holátka.
Syn proti synu
jako kdysi,
jako napořád?
A naději Smrt si v kosti vtírá
jak kolomaz,
jak na pleť krém.
Spi, stará,
vše je při starém?

______________________
Stanislava Bumbová
3. místo v poezii oldpsavců
Trapsavec 2007

 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Hadži  - Re: Divočák + Předjaří   |86.63.204.xxx |19.02.2008 16:59:00
Hm tohodle divocáka mužu. Jak textové podobe tak i na smetane

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib