gototop
15.03.2023 Večery S: Jinotaj, Josef Pelán, Třetí míza - slovo patrona ročníku (Jarda Hnízdil)    Tisk
Pozvánky
Milí přátelé Večerů S! Před pátkem 17. března 2023 a třetím koncertem sedmého ročníku hudební série Večery S koncerty v Divadle U Kapličky 2023 v Českých Budějovicích patron ročníku Jiří Kasal předesílá:
Dovoluji si po měsíci pozdravit mými přípisky v dvojjediné roli, coby patron letošního ročníku Večerů S a také coby redaktor Českého rozhlasu České Budějovice, který tyto koncerty v podobě mistra zvuku Marka Svobody natáčí.
Březnové Večery S
Březnové Večery S
Jinotaj
je odborný termín z oblasti umělecké literatury, případně výtvarného umění, který značí, že to, co je na první pohled a v prvním plánu zjevné, skrývá hlubší význam, k němuž je však nutné hledat cestu. A pokud bych si s tím vysvětlením trochu pohrál, mohl bych napsat, že cesta k písničkám folkové skupiny Jinotaj z Hradce Králové může být velmi přímá. Kamila Škvrnová je zpěvačka, kytaristka, autorka a hlavní duše pětičlenné kapely Jinotaj. Na moji prosbu vznik Jinotaje, který je datován rokem 2016, okomentovala tak, že kapelu přirovnala k vystřelené světlici, která svítí a letí prudce nahoru, tam se otočí a střemhlav letí zase prudce na zem, ne-li do země, či pod zem. Jemný akustický folk Jinotaje se zvonkohrou i flétnou a písničky s básnivými texty s sebou přiveze Kamila Škvrnová ke Kapličce. A jako dobrou přípravu k návštěvě k tomuto vystoupení doporučuji na Youtube si otevřít videoklip k písničce Jitřenka.
Chvála dramaturgie Večerů S Jardy Hnízdila! Prostřední pasáž programu je totiž zpravidla komorní, vyhrazena sólovému písničkáři. Jestliže v únoru byl sám na pódiu s kytarou třicátník Michal Dufek z Benešova, tak tentokrát bude pódium patřit Josefu Pelánovi, který má za sebou podstatně delší životní cestu a tím bohatší sběr životních vjemů, prožitků, představ, snů a zkoušek, jež proměnil v písničky, které jsou i na jeho dvou albech Parádní mejdan a Na zdraví. Velmi se těším na písničkářský svět Josefa Pelána, mimochodem, organizátora ve strakonické čajovně Pod stolem pravidelných folkových večerů.
A bluegrassové finále! Po Druhé míze následuje Třetí míza! Tedy lapidárně řečeno - smetánka jihočeského bluegrassu, která v sobě zahrnuje také ženskou polovinu legendárního Sem Tamu, jehož historie se nejspíše uzavřela předloňským jubilantským českobudějovickým rozhlasovým koncertem. Ale hudebně, bohudíky, svým způsobem pokračuje v Třetí míze i brilantním bandžistou Vojtou Zíchou a také třeba i se zpěvačkou Lenkou Huszárovou, která mi prozradila, že někdy na začátku loňského roku se zrodil nápad, že bychom mohli navázat na Vojtovu bývalou kapelu Druhá míza, která hrála převážně Vojtovy písničky. V současné době autorsky vydatně přispívá Kristína Dlouhá Nídlová, ale i ostatní členové kapely. Kaplička bude důležitým zastavením zatím roční Třetí mízy a přinese bluegrassový začátek.
Těším se s vámi!
Jiří Kasal
Jinotaj, Třetí míza, Josef Pelán
Jinotaj, Třetí míza, Josef Pelán

Sdílet na...
Kam dál?

» Okénko Jardy Hnízdila a jiné zajímavosti - 21. (Pavel Černý)

» Večery S pokračují v pátek 25. září podzimní sérií (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Tonda Vidlák Ouartet, Kateřina Syrná, Spolektiv (Jarda Hnízdil)

» Večery S: K. Skalická & L. Heřman, Diva Gilea, M. Kajaba trio (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Vendy Band, Gregor Beňadik, Weekend (Jarda Hnízdil)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib