gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.08.2023 Folková skupina Bonsai č.3 vydává album Hořká letní noc a slaví 25 let (Václav Koblenc)    PDF Tisk Email
Pozvánky
Skupina Bonsai č.3, která hraje folk s violoncellem, natočila nové CD Hořká letní noc. Navazuje v něm zčásti na legendární kapelu Bonsai známou z 80. let, hlavně ale přináší své vlastní písničky. Jsou o lásce, o verších rytých do podtácků, o rudé rtěnce z Marseille i o (ne)lásce k běhání. Kapela zhudebnila i dva z posledních textů Františka Stralczynského, hlavního autora Bonsaie. Album, které vydává nakladatelství Galén, pokřtí kapela 18. srpna v Českých Budějovicích a 1. září na přehlídce Mohelnický Folk Fest. Novým CD zároveň slaví českobudějovická kapela 25 let existence.
Bonsai č.3
Bonsai č.3
foto: Petr Skřivánek
"Bonsai mě provází životem již čtvrtstoletí. Prožil jsem díky ní chvíle magické, třeba při nočních koncertech v Telči nebo když s námi na jednom festivalu zpíval celý amfiteátr, že ‚opilý tulák bere srdce do dlaní‘. Vzpomínám ale i na chvíle zábavné, jako když jsme zavařili motor Škody 120. Nová deska Hořká letní noc odráží to, jak poslední roky hrajeme, jak žijeme. Je to naše třetí album, poprvé na něm převládají naše vlastní písničky. Zároveň jsem moc rád, že posluchačům přinášíme i dva neznámé texty Františka Stralczynského. Zvlášť při písničce Vlasy, natočené jako šanson s pianem, mě i při opakovaném poslechu mrazí,“ řekl kapelník Václav Koblenc.
Na desce je 15 písniček, kapelu doplnili i hosté na klavír, bicí nebo foukací harmoniku. Zvláštním hostem byl Karel Stralczynský, bratr Františka. Jako violoncellista působil do letošního léta v České filharmonii. Na CD hostuje v písni Song lodního kuchaře, kde je sólový part pro dvě violoncella, a symbolicky v písničce Tajná znamení, jednom z posledních textů Františka Stralczynského. Název získala deska podle písně Hořká letní noc, která se již prosadila i v hitparádě Country radia. Napsal ji člen kapely, kytarista a zpěvák Michal Štrobl, z nějž roste nový hlavní autor skupiny. Jednu písničku přímo pro zpěvačku Zuzku složila bývalá zpěvačka kapely Živana Stupková. Jako producent i poradce s deskou zásadně pomohl někdejší kytarista kapely Jiří Toman.
„Chtěla jsem do těch písní vtisknout samu sebe, protože o tom vlastně písně jsou. Vyprávějí příběhy našich životů a čím víc má člověk zkušeností, tím najednou všemu lépe rozumí a dokáže to poselství předat dál. Věřím, že CD přinese všem posluchačům to, co přináší nám: radost, melancholii, možná i trochu smutku. Prostě to, co přináší i život,“ řekla o desce zpěvačka Zuzana Králová, která s Koblencem kapelu v roce 1998 spolu založila.
Bonsai č. 3 - Hořká letní noc
Bonsai č. 3: Hořká letní noc
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2023
Hodnocení desky: 7,64/10
Seznam písní: Hořká letní noc • Láry Fáry • Otázka do větru • Mramory • Vlasy • Sochy • Běžecká • Křížový cesty • Školní sraz • O pohádkách • Marseille • Tajná znamení • Mohelnická • Song lodního kuchaře • S mapou v zákazu stání
Co o albu napsal Miloš Keller: "Pestrá a příjemná deska s osobitým rukopisem" (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Hlavní křest CD bude 18. srpna na radničním nádvoří v Českých Budějovicích. Z Británie dorazí jako hosté bývalí členové, zpěvačka Živana Stupková a basák Tomáš Široký. Z cest po Evropě, kterou brázdí obytným vozem, přijede kytarista Jiří Toman. Zahrají i další hosté, třeba bubeník Jan Kubeš. Po koncertě plánuje kapela hudební after party i s fanoušky ve studentském klubu Kampa.
Bonsai č.3 si tímto albem zároveň připomíná 25 let hraní. Za čtvrt století se podle kritiků stala z kapely stálice na českém folkovém nebi. Kapela zčásti rozvíjí odkaz folkové Bonsaie z 80. let. V roce 2018 získala skupina hlavní cenu poroty na festivalu Mohelnický dostavník a ve finále festivalu Porta Cenu Českého rozhlasu. Kapela zatím vydala dvě CD, Historka (2002) a Z dlouhých poutí (2016). Při koronakrizi připravila kapela několik sérií hraní do oken v jihočeských domovech pro seniory. Základním melodickým prvkem v hudbě je violoncello, kapela má ráda lehce poetické texty a baví ji hledat zajímavé vícehlasy.
„Díky kapele jsem poznala různé lidi, z nichž se stali mí přátelé. Taky jsem moc ráda, že jsem se seznámila s Karlem Stralczynským. Je to úžasný, milý člověk a skvělý violoncellista. Díky kapele jsem se podívala na spoustu míst, která bych jinak neobjevila, třeba hrad Landštejn v srdci České Kanady nebo zámek v Hradci nad Moravicí. Zažila jsem s Bonsai č.3 taky to, že jsem sama stopovala s violoncellem z Jihlavy na festival Prázdniny v Telči,“ řekla violoncellistka Petra Štroblová, která v kapele hraje od roku 2001.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Bonsai č. 3 - DEMO (Tomáš Zeno Václavík)

» Mezi pražci - březen 2017 - blíží se premiéra na televizi NOE! (Pavel Strakoš)

» Devítka, Trojka a Jedničky (Miloš Keller)

» Bonsai č. 3 (Malej Honza)

» Na podzim jsem slyšel taky Bonsai č. 3, Sekvoj a Honzu Řepku (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib