gototop
30.05.2011 Čechomor vydává po šesti letech nové album „Místečko“ (FOLKtime.cz)    Tisk
PR
Skupina Čechomor téměř po šesti letech vydává novou řadovou desku s názvem Místečko. Jejím producentem je rodák z irského Dublinu žijící v New Yorku - skladatel, kytarista a producent Gerry Leonard. Ke spolupráci si kapela přizvala i další zahraniční osobnosti, např. Tonyho Levina, Douga Yowella nebo Ivana Táslera. Nových 13 písní spatří světlo světa 30. května 2011 a slyšet v nich bude třeba i Ewa Farna nebo Lenka Dusilová.
cechomor_mistecko
cechomor_mistecko

Inspirací pro název alba je stejnojmenná píseň Místečko. Kromě ní na desce zazní dalších dvanáct skladeb, které opět vycházejí z lidových námětů jen s drobnými textovými či hudebními úpravami. Studnice zdrojů lidových písní ovšem není bezedná a proto vzniklo i několik ryze autorských děl, které jsou na tomto albu zastoupeny ve větší míře než na předchozích deskách. Tato skutečnost byla také jedním z podnětů k dalším změnám. Tou největší je především netradiční zvuk.

Nový, svižný a tvrdší zvuk byl naším záměrem a je logickým vyústěním snahy o změnu ve vývoji vnímání naší hudby. Skladba Místečko se již hraje v českých rádiích a její pozitivní přijetí nás utvrzuje v tom, že jsme se vydali správným směrem,“ vysvětluje houslista Karel Holas.

Jméno producenta Gerryho Leonarda je v souvislosti s deskou spojeno také jako s kytaristou a hráčem na další hudební nástroje. Účast zahraničních hostů je opravdu široká, např. baskytary se chopil Tony Levin, muzikant, který hrál mimo jiné s Peterem Gabrielem, a zvuk některých skladeb také oživil nástroji jako jsou Sticks nebo Upper Bass.

Mé přání oslovit Tonyho Levina ve mně zrálo dlouho a vzniklo ještě před tím, než jsme zjistili, že je to blízký soused Gerryho. Dohoda o spolupráci byla o to jednodušší,“ s úsměvem prozrazuje zajímavosti ze zákulisí vzniku alba Karel Holas.

Deska opravdu splňuje ambice být úplně jiná a tak za bicí nástroje a perkusy usedl další zahraniční host jménem Doug Yowell. Pro české posluchače by mohl být znám zejména jako člověk z okolí Suzanne Vega, na americkém kontinentu je jeho jméno uvedeno u skladeb mnoha interpretů nebo v titulcích filmových soundtracků. Neméně zajímavý počin vznikl také ze spojení s Ivanem Táslerem ze slovenské formace IMT Smile. Kromě toho, že se u dvou písní postavil za mikrofon jako zpěvák, je zároveň autorem hudby těchto skladeb. Čechomor se nevyhýbá ani spolupráci s již osvědčenými zpěvačkami, tudíž hlas Lenky Dusilové nebo Ewy Farne nebude pro posluchače velkým překvapením.

Místečko vychází 30. května a bude k dostání ve třech mutacích. V klasickém jewelboxu s bookletem s kompletními texty a fotografiemi jej naleznete ve standardních obchodech s hudbou. Pro širokou síť novinových stánků a supermarketů je připravena verze v tzv. slidepackovém vydání za zvýhodněnou cenu. Pro fajnšmekry připravilo vydavatelství Universal Music také limitovanou edici obsahující bonusové DVD z koncertu na hradě Loket a píseň s kapelou Divokej Bill. Široká posluchačská základna tyto možnosti výběru rozšíření audio sbírek jistě ocení.

V rámci propagace desky připravujeme letní turné a jsme přesvědčeni, že všechny nové věci v playlistu budou přijímány stejně kladně jako singl Místečko,“ dodává zpěvák a kytarista František Černý.

Sdílet na...
Kam dál?

» Čechomor slaví třicet let existence na turné (VM ART production s.r.o.)

» Čechomor pokřtil Místečko (Džexna)

» Narozeninový večer Petra Novotného (Lucy)

» Lidovky (Miloš Keller)

» Předvánoční Bezefšeho v Malostranské besedě! (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib