gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.05.2011 Čechomor vydává po šesti letech nové album „Místečko“ (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Skupina Čechomor téměř po šesti letech vydává novou řadovou desku s názvem Místečko. Jejím producentem je rodák z irského Dublinu žijící v New Yorku - skladatel, kytarista a producent Gerry Leonard. Ke spolupráci si kapela přizvala i další zahraniční osobnosti, např. Tonyho Levina, Douga Yowella nebo Ivana Táslera. Nových 13 písní spatří světlo světa 30. května 2011 a slyšet v nich bude třeba i Ewa Farna nebo Lenka Dusilová.
cechomor_mistecko
cechomor_mistecko

Inspirací pro název alba je stejnojmenná píseň Místečko. Kromě ní na desce zazní dalších dvanáct skladeb, které opět vycházejí z lidových námětů jen s drobnými textovými či hudebními úpravami. Studnice zdrojů lidových písní ovšem není bezedná a proto vzniklo i několik ryze autorských děl, které jsou na tomto albu zastoupeny ve větší míře než na předchozích deskách. Tato skutečnost byla také jedním z podnětů k dalším změnám. Tou největší je především netradiční zvuk.

Nový, svižný a tvrdší zvuk byl naším záměrem a je logickým vyústěním snahy o změnu ve vývoji vnímání naší hudby. Skladba Místečko se již hraje v českých rádiích a její pozitivní přijetí nás utvrzuje v tom, že jsme se vydali správným směrem,“ vysvětluje houslista Karel Holas.

Jméno producenta Gerryho Leonarda je v souvislosti s deskou spojeno také jako s kytaristou a hráčem na další hudební nástroje. Účast zahraničních hostů je opravdu široká, např. baskytary se chopil Tony Levin, muzikant, který hrál mimo jiné s Peterem Gabrielem, a zvuk některých skladeb také oživil nástroji jako jsou Sticks nebo Upper Bass.

Mé přání oslovit Tonyho Levina ve mně zrálo dlouho a vzniklo ještě před tím, než jsme zjistili, že je to blízký soused Gerryho. Dohoda o spolupráci byla o to jednodušší,“ s úsměvem prozrazuje zajímavosti ze zákulisí vzniku alba Karel Holas.

Deska opravdu splňuje ambice být úplně jiná a tak za bicí nástroje a perkusy usedl další zahraniční host jménem Doug Yowell. Pro české posluchače by mohl být znám zejména jako člověk z okolí Suzanne Vega, na americkém kontinentu je jeho jméno uvedeno u skladeb mnoha interpretů nebo v titulcích filmových soundtracků. Neméně zajímavý počin vznikl také ze spojení s Ivanem Táslerem ze slovenské formace IMT Smile. Kromě toho, že se u dvou písní postavil za mikrofon jako zpěvák, je zároveň autorem hudby těchto skladeb. Čechomor se nevyhýbá ani spolupráci s již osvědčenými zpěvačkami, tudíž hlas Lenky Dusilové nebo Ewy Farne nebude pro posluchače velkým překvapením.

Místečko vychází 30. května a bude k dostání ve třech mutacích. V klasickém jewelboxu s bookletem s kompletními texty a fotografiemi jej naleznete ve standardních obchodech s hudbou. Pro širokou síť novinových stánků a supermarketů je připravena verze v tzv. slidepackovém vydání za zvýhodněnou cenu. Pro fajnšmekry připravilo vydavatelství Universal Music také limitovanou edici obsahující bonusové DVD z koncertu na hradě Loket a píseň s kapelou Divokej Bill. Široká posluchačská základna tyto možnosti výběru rozšíření audio sbírek jistě ocení.

V rámci propagace desky připravujeme letní turné a jsme přesvědčeni, že všechny nové věci v playlistu budou přijímány stejně kladně jako singl Místečko,“ dodává zpěvák a kytarista František Černý.

Sdílet na...
Kam dál?

» Trojí výročí v Besedě (Tomáš Hrubý)

» Jarret a My3.avi v Malostranské besedě (Školník)

» Čechomor v rámci turné po Austrálii přidává koncert na Novém Zélandu (Čechomor)

» Čechomor a Lucie Bílá zbourali Chuchli! (Kateřina Holasová)

» První letošní soutěž o CD Místečko (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib