gototop
27.03.2012 Folkové prázdniny 2012 - Hudba a bariéry (FOLKtime.cz)    Tisk
PR
Na zahajovacím koncertě Folkových prázdnin se představí unikátní hlasy v projektu „Bittová&Bitti“: Iva Bittová a mužský polyfonní kvartet Tenores di Bitti „Mialinu Pira“ ze Sardinie. Multižánrový festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou vstupuje do 27. ročníku s tématem: Hudba a bariéry. Mezinárodně respektovaná hudební přehlídka přivítá v nádherném prostředí renesančního zámku opět řadu výjimečných umělců z celého světa.
Program Folkových prázdnin zahrnuje to nejzajímavější z oblasti world music, lidové hudby, moderního jazzu a folku. „Skládání a interpretace hudby jsou velmi často spojeny s bariérami a překážkami. Tyto bariéry ovlivňují hudbu negativně i pozitivně, bariéry jsou dány z minulosti, aktuálními událostmi, ale bariéry si také sami vytváříme,“ vysvětluje letošní téma festivalu dramaturg Michal Schmidt.
Mezi Ivou Bittovou a italským polyfonním kvartetem Tenores di Bitti „Mialinu Pira“ ze Sardinie, ale žádné bariéry nestojí, naopak, souznění tak výjimečných hlasů slibuje velký zážitek. Mužský a cappella kvartet z města Bitti reprezentuje tisíce let staré umění polyfonie su tenore, na které se jen obtížně přikládají měřítka běžného zpívání. Jeho obdivovatel Peter Gabriel ho přirovnal k „hlasům z nitra země, písním z úsvitu časů“ a v úžas toto umění uvedlo také amerického rockera Franka Zappu nebo jazzmany Ornette Colemana a Lestera Bowieho. A není divu, že si Tenores di Bitti Mialinu Pira získali přízeň samotného papeže Jana Pavla II., před kterým v roce 2001 vystoupili na vánočním koncertě. Zatímco jinde v Evropě polyfonie vymizela, na Sardinii a sousední Korsice se zpívá už dlouhá staletí. Zubu času sice odolává, tlakům civilizace už méně: pouze ústně předávaná tradice byla proto s ohledem na její zachování zapsána v roce 2005 na seznam UNESCO Mistrovských děl nehmotného dědictví lidstva. K založení skupiny vedla v roce 1995 její členy snaha uchránit su tenore před zapomněním, k čemuž pomáhá také používání veršů novodobých básníků reagujících na aktuální politická a společenská témata. Tenores di Bitti „Mialinu Pira“ mají ve svém novém repertoáru jak duchovní, tak světské zpěvy, což si jistě pamatují stálí návštěvníci Folkových prázdnin, v jejichž programu se skupina objevila v roce 2003.
Světově proslulá, žánrové hranice bořící zpěvačka, houslistka a skladatelka Iva
Bittová se do Náměště nad Oslavou rovněž pravidelně vrací a vždy překvapí něčím neobvyklým. Tentokrát přijíždí s nově obnovenou skupinou Čikori. „Je to částečně mou povahou, vracet se zpátky a prohloubit si zážitky a znalosti z minulosti. Znovu si je jaksi osahat, zhodnotit a pokusit se je více svázat s přítomností. Zažila jsem spoustu skvělého v mladistvém věku, vše nějak rychle uplynulo a dnes se svými zkušenostmi a pohledem na svět mám snahu ty hodnoty více uchopit a prožít si je více do hloubky. S Čikori vznikají úplně nové tvary a barvy zvuku, skladby najednou mají jiný rytmus a čas, jsou to větší hudební plochy a my víme, že není kam spěchat, což je v dnešní době důležité,“ říká Iva Bittová, kterou doprovodí Vladimír Václavek (akustická kytara), Oskar Török (trubka), Jaromír Honzák (kontrabas) a Miloš Dvořáček (bicí, perkuse).
Folkové prázdniny vedle hlavních večerních koncertů nabídnou také oblíbený Divadelní den, výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů. Opět se uskuteční návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium. Se jmény účinkujících letošních Folkových prázdnin a programovou náplní vás budeme pravidelně seznamovat v dalších tiskových zprávách.

Sdílet na...
Kam dál?

» Cesta do Náměšti - Folkové prázdniny 2011 (Marek Kamínek)

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností (3/4) (Marek Kamínek)

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (4/4) (Marek Kamínek)

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení Cesty k Mlýnu (Folkové prázdniny)

» Další sny Folkových prázdnin jsou realitou (Michal Schmidt)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib