gototop
21.01.2014 Jiří Smrž křtí své Kořeny (Lucy)    Tisk
PR
Ano, konečně po dlouhých osmi letech vyšlo v listopadu 2013 v nakladatelství Galén další album píseckého písničkáře.
Dva první křty proběhly v prosinci v Praze a v Brně, nyní se chystají ještě další dva.
Proběhnou ve dnech 23.1. v Českých Budějovicích a 24.1. v Písku.
U obou se můžete těšit na zajímavé zážitky a spoustu hostů. Hosty oplývá totiž i vydané CD a celek zní skvěle a místy i dost překvapivě.
Z těch, co se na nahrávání desky podíleli, si přijdou užít i křest do budějovického klubu Horká Vana 23.1. od 19:30.
Jiří Smrž při křtu CD v Brně
Jiří Smrž při křtu CD v Brně
foto: Lucy
Jiří Kovář, který se svou elektrickou kytarou a mnoha dalšími nástroji zasloužil o zvuk alba nejvíce, Miloš Dvořáček mladší se svými bicími a také Vojta Zícha pár písní doprovodí na dobro. K nim se přidá i  houslista Ben Lovett.
Jako zvláštní host se představí i pražská písničkářka Jana Šteflíčková.
O den později, 24.1. od 19:30 v písecké kavárně U Vavřiny se obsazení moc neliší, vystoupí všichni výše jmenovaní s výjimkou Vojty Zíchy.
Zazní nejen písně z křtěného díla, ale i ty novější, připravované už na další kotouček.

Z vlastní zkušenosti (z Brna) můžu křest jen doporučit, Jiří Smrž se konvencí nedrží a nechává se unést kouzlem okamžiku, takže nečekejte striktní dodržení pořadí písniček, či klasický křest šampaňským, určitě se odehraje něco nečekaného z náhlého vnuknutí (v Brně se například imaginárně křtilo ve jménu čtyř živlů).

Co se desky týče, dlouhé čekání se vyplatilo. Ač písně byly v postatě vybrány už před 7 lety a jen vinou různých okolností došlo k vydání s takovým skluzem, neztratily nic na naléhavosti a aktuálnosti. Ti, kdo znají Jiřího Smrže z občasných koncertů jako osamělého písničkáře, užasnou nad barvitostí zvuku. Koneckonců, téměř dvacítka účastníků musí zanechat výraznou stopu. Booklet také lze jen chválit, ilustrace Vladimíra Boučka citlivě doplňují texty. Ani u těch se neobejdeme bez překvapení, některé z textů jsou přeloženy do dalších jazyků, se kterými píseň souvisí, takže nalezneme několik překladů do angličtiny, ukrajinštiny (Pro Eržiku), ba i arabštiny (Jack a já).

Jak jistě víte, za předešlé CD Poslední láska získal Jiří Smrž Anděla. Dle prozatimních reakcí hudebních kritiků i hodnocení desek tady na Folktime se i v případě Kořenů schyluje minimálně k další nominaci - a já tiše doufám, že i ceně. To album si ji opravdu zaslouží."

Jiří Smrž - Kořeny
Jiří Smrž: Kořeny
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2013
Hodnocení desky: 8,83/10
Seznam písní: Otče noci • Pro Eržiku • Kde je král • Jack a já • Silnice do noci • Čistý ubrus pro Bulata Okudžavu • Ztrácím tě, Margaret • Starý žár • Přesto • Gastarbeiter • Cizí vůz • Umělé slunce • Kořeny
Co o albu napsal Milan Tesař: "Nejsilnější písničkářská deska roku 2013, pokud jde o sílu výpovědí. A nevadí, že ty výpovědi už mají nějaký ten rok za sebou (Jiří na albu průběžně pracuje od roku 2007). Pokud jde o aranže, někdy bych malinko ubral, ale to je samozřejmě věc názoru…" (9 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Písničkář Jiří Smrž vystoupí v rámci cyklu Open Mic (Jan Řepka & Ondřej Machát)

» Hodnocení 100 %. Komu jinému je dát? (Tomáš Hrubý)

» Pernštejnská fortuna 2014 – pestrá, proměnlivá a překvapivá (Jana Štěpánková)

» Pernštejnská fortuna den pátý – Jiří Smrž s Dobrovodem, Malina Brothers, Žalman & Spol. a koncentrace výborných instrumentalistů. (Jana Štěpánková)

» Písničkář ze Šrámkova města (Ivan Kott)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib