gototop
29.05.2018 Na Folkové prázdniny přijíždějí osobnosti české a slovenské folkové, rockové, bluegrassové a písničkářské scény (FOLKtime.cz)    Tisk
PR

Přijíždějí na Folkovky jednak jako ti, kteří na festival pro své umění patří, ale také jako osobnosti, bez kterých by obraz české folkové, rockové, bluegrassové a písničkářské scény nenabyl dokonalosti. Říkáme české, přesto myslíme i na slovenskou, hranicemi dnes sice oddělenou, nicméně, hudebníci nikdy o žádné hranice nestáli, což posluchači vnímají stejně, takže slovenská hudba nepřestává být i naší hudbou.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers
Ondřej Havelka a jeho Melody Makers
archiv kapely

Hold prvním jazzovým deskám, nebo-li křaplavkám jazzovým, které odstartovaly novou éru populární hudby, vysekne swingový big band Melody Makers, vedený zpěvákem a entertainerem Ondřejem Havelkou.

Svérázné městské šansony s akordeonem uvede za doprovodu kapely Mirek Kemel, i s hostujícím Vladimírem Javorským. Jeho slovenská kolegyně s pověstí vichřice, Szidi Tobias, přiváží kompilační dvojalbum Sedmoláska, zahrnující její nejznámější skladby v koncertních verzích a nových úpravách.

Totéž by jeden čekal od zpěváka, skladatel a hudebníka Pavola Hammela, jenomže u něho by rekapitulace šedesátileté kariéry, zahrnující skoro čtyřicítku desek a desítky hitů asi během jediného koncert neklapla. Navíc nepřijíždí s Prúdy, ale s česko-slovenskou skupinou, která mu pomáhala natáčet poslední album Z pekla šťastie, ve složení: Juraj Burian (kytara), Petr Tichý (kontrabas), Michal Pajdiak (bicí) a Vítek Pospíšil (klávesy).

Mirek Kemel s kapelou a Vladimírem Javorským
Mirek Kemel s kapelou a Vladimírem Javorským
foto: Jan Zerzáň
Sedmdesátiny oslaví na festivalu houslový divous a skladatel Jan Hrubý s plejádou gratulantů: Michal Prokop, Luboš Andršt, Vladimír Merta, Ondřej Fencl, Sean Barry a pugét za všechny zřejmě předá dcera Andrea.
Radost jistě každému udělá návrat Spirituál Kvintetu, souboru s osmapadesátiletou kariérou, představující nejen domácí instituci zpěvu, patřící hlavně k základním kamenům české hudební historie.
Jitka Šuranská s kytaristou Petrem Uvirou představí svůj dost nečekaný společný projekt, v němž se probírají moravským lidovým repertoárem a skladbami Petrovy domovské skupiny Ladě. Zahraje si s nimi také hobojistka Alžběta Jamborová.
Robert Křesťan & Druhá tráva
Robert Křesťan & Druhá tráva
archiv kapely
Když muzikanta Jakuba Königa, donedávna maskovaného kuchaře Kittchena, přepadla během procházky "nečekaná úzkost, se kterou si vůbec nevěděl rady" a někde blízko zamrkalo zvláštní zvíře, zjistil, že se jmenuje Podzim a je schopné dát věci do pohybu. Jakub potom s "lidmi, na které během svého cestování po republice narazil. Lidmi, které obdivuje, lidmi, ke kterým vždycky vzhlížel a s kterými si přál spolupracovat" natočil album Zvíře jménem podzim, které se stalo jednou z hudebních událostí loňského roku. Silné emoce, mohutné postrockové refrény i tichá folková zamyšlení Jakubovi pomohli naplnit: Marie Kieslowski, Aid Kid, Tomáš Neuwerth, Tomáš Havlen, Marie Puttnerová, Terezie Kovalová, Ondřej Mataj, Veru Linhartová a řada dalších.
 
Michal Pavlíček
Michal Pavlíček
foto: Jan Malíř
Folktronika? Dekonstruované country balady? Něco osobního skrze kolektivní vědomí? Něco, co znáte, aniž byste slyšeli? Zabalená zkušenost lidstva? Víte co, nechme hodnocení dost skupiny Pátí na světě po koncertu. Rozhodně vás ale čeká neobyčejně zajímavá hudba, o tom žádná. Záruku originality, experimentální nevšednosti, přesahovosti, nezařaditelnosti a především jiskřivých a přitažlivých skladeb poskytnou: Ivan Palacký, Petr Fučík a Tomáš Doležal.
Pamatujete si, že byste Druhou trávu, klasiky moderního bluegrassu, někdy předtím dohromady slyšeli s rockovou kytarovou legendou Michalem Pavlíčkem? Asi těžko, ale o tom je hudba. Dostane se nám Křesťanových nezapomenutelných písní, Dylanovek, bluegrassové klasiky, Tažných koní, něco Dire Straits a pak se ostrým střihem nebo naopak zlehka, prý přeneseme do Pavlíčkova kytarového mistrovství zaneseného do pražskovýběrových pecek a rockové atmosféričnosti Stromboli. A kdo ví, čeho dalšího se od nečekaného spojení borců české hudební scény ještě nadějeme.

Folkové prázdniny 2018
Náměšť nad Oslavou 28. července – 4. srpna
O paměti


Sdílet na...
Kam dál?

» Druhá tráva s Michalem Pavlíčkem na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou (Vladimír Béďa Halm)

» Folkové prázdniny 2018 - O paměti (FOLKtime.cz)

» Hudební skvosty britské folkové scény opět ozdobí Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

» Neobyčejná mezinárodní hudební setkání na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

» Další tři hvězdy world music přijedou na Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib