gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.05.2018 Neobyčejná mezinárodní hudební setkání na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Sblížení hudbou, posílení přátelstvím a vírou, že cizinci mohou být našimi bratranci. Folkové prázdniny uvádějí neobyčejná setkání: Canzoniere Grecanico Salentino & Piers Faccini. Janusz Prusinowski Kompania & Maria Siwiec & Vigüela. Interference & vzpomínka na Ferguse O'Farrella.
Canzoniere Grecanico Salentino - světově proslulým ambasadorům závratně tranzovního tance pizzica z jihoitalského kraje Salento - se podařilo takřka nemožné: lokální tradici z Bohem zapomenutého regionu nejenže udrželi při životě, v citlivé úpravě ji zanesli na globální hudební scénu a skupina tak dnes doslova a do písmene představuje instituci pizzica. Když Marco Durante od otce v roce 2007 převzal desetiletí existující Canzoniere, zadal si cíl: salentské unikum zachránit. Jinak mu opravdu hrozilo muzeum. Kompletně omladil sestavu a dosavadní vichr tím zintezivnil na instrumentálně vokální tornádo, lahodící okem díky smyslné salentské tanečnici Silvii Perrone a zpěvačce Alessii Tondo.
Canzoniere Grecanico Salentino
Canzoniere Grecanico Salentino
foto: Francesco Torricelli
"Mým cílem bylo pronikout na mezinárodní scénu při zachování respektu k salentské tradici coby zprostředkovatele naší komunikace se světem," popsal restart Durante. A co si pod tím představit? Canzionere dávno neléčí z "pavoučího jedu", vymítají dnešní démony: neklid doby, civilizační deprese, ekonomické krize, vztah k životnímu prostředí, absence komunikace a tíživý, katastrofě se blížící problém afrických přistěhovalců.
Na Folkové prázdniny přivážejí Canzoniere nové, velmi zdařilé a hlavně úspěšné album CGS uvozené sloganem Pop Goes the Pizzica. Za účasti amerických skladatelů a producentů na něm Marco Durante s Canzionere převedli pizzicu do ještě modernější dimenze. Vizuální metafora obalu alba - láhev od coca-coly naplněná domácí rajčatovou omáčkou - pak zdůrazňuje přesvědčení skupiny, že i v globalizovaném světě se lze cítit jedinečně. Stačí se pevně držet své identity, byť nejlokálnější z nejlokálnějších a dobrých přátel.
Piers Faccini
Piers Faccini
foto: Olivier Metzger
Mezi ty blízké řadí skupina také názorově spřízněného britského písničkáře Pierse Facciniho. Nenápadně velkého muže globální scény a kosmopolitu každým coulem. S akustickou kytarou, ztišeně expresivní hlasem a mnohajazyčností si jako universálním klíčem otevírá dveře do mnoha kultur: cítí se dobře v anglickém folku, mississippském blues, středomořské hudbě, v epických příbězích západoafrických griotů nebo ve ztišené pizzica Canzoniere. Faccini se snad nikdy neoposlouchá a tenhle pocit zesílilo jeho poslední album I Dreamed An Island - snění o imaginárním ostrově, kde lidé žijí v multikulturní harmonii, zbavení obav ze sektářských a politických projevů vyvolávajících strach, nesnášenlivost, xenofobii a nacionalismus. Proto jeho společný koncert s Canzionere dává na Folkovkách zřejmý smysl; ostatně na jejich albech už několikrát hostoval.
Janusz Prusinowski
Janusz Prusinowski
foto: archiv
Kompania houslisty Janusze Prusinowskiho ve světě proslula jako excelentní reprezentant polské tradiční hudby, pevně sice spojená se starými mistry mazurků, zároveň ale svolná ke spolupráci s předními polskými jazzmany nebo fenomenálním zpěvákem Alimem Qasimovem z Ázerbájdžánu.
Několikrát vystupovali na veletrhu Womex a koncertovali na předních evropských festivalech, kde jejich taneční workshopy patří k nejvyhledávanějším a nejvyhlášenějším. Umění vesnických mistrů trio předkládá jedinečným způsobem dnešní generaci. Učí ji tančit starobylé tance - mazurku, kujawijak, valčíky - za doprovodu hudby, která do sebe absorbovala moderní dobu s ozvěnami blues, jazzu nebo melodičnost Chopina. Janusz Prusinowski se svými spoluhráči také po vzoru vesnických muzikantů sdílí lásku k volné improvizaci a především hlubokou úctu k tradiční hudbě, kterou neváhají propojovat s jazzem, skandinávskými polkas, tureckou hudbou nebo španělskými jotas. Zatím účelem Kompania poslední dobou spolupracuje se skupinou Vigüela, jejíž zpěvačky se okamžitě a bez problémů napojily na krásný hlas Marie Siwiec, jedné z největších žijících osobností tradičního polského zpěvu, spojené se skupinou Gołcunecki a prastarým vokálním uměním obce Gałki Rusinowskie.
Vigüela & Janusz  Prusinowski & Kompania & Maria Siwiec na zkoušce
Vigüela & Janusz Prusinowski & Kompania & Maria Siwiec na zkoušce
foto: archiv
Vigüela
- horkokrevná tradiční skupina z kraje Dona Quijota - už třicet let hraje hudbu z rodné vesnice El Carpio de Tajo, ležící v regionu Castilla-La Mancha. Autentickou, plnou radosti, protože spojenou s každodenním životem a proto vedle bubnů, tamburín a kastanět používají za perkuse lžíce, hmoždíře, lahve nebo nůžky na stříhání ovcí. Především ale za doprovodu kytar, louten, mandolín a středověkých houslí triumfují v písních určených ke svatbám, slavnostem, dožínkám a zemědělskými pracím. Tím nejvýraznějším poznávacím znakem akustické skupiny ale zůstávají vášnivé vokály bohaté na originální ornamenty. Pětičlenná skupina, pojmenovaná po předchůdci kytary, strunném nástroji vihuela, vydala v roce 2016 výborné album Temperamento se kterým se vydala koncertovat po Evropě. Vystupovala na mnoha významných festivalech, včetně britského Womadu, kdy o ní Radio BBC referovalo jako o absolutním rustikálním zážitku.
Interference
Interference
foto: archiv
S irskou skupinou Interference nás čeká vzpomínka na Ferguse O'Farrella v duchu jeho přání co má nastat, kdyby náhodou zemřel: pořádně odvázaná party. Nebylo mu ani padesát, když v únoru 2016 odešel a do vzduchu zavěsil osobní úvahu z písně Gold: "Hell I'm gonna be me. I'm gonna be free."
Jiný by to při tak těžké nemoci dávno vzdal, stáhnul se do ústraní a maloval, v čemž byl ostatně hodně dobrý, kam s tím ale na Ferguse: věčně usměvavý, optimismem naplněný chlapík upoutaný na vozíku dokonale využíval "talentu na život" a koncertování miloval, což si z Folkovek dobře pamatujeme. „Byl na invalidním vozíku kvůli svalové dystrofii, to ale nespoutalo jeho hlas. Jednalo se o umělecké dílo samo o sobě, mimořádný nástroj, který měl v duši, swingoval, houpal se a jakoukoli píseň přeměnil ve zlato. Přidejte si jemné, vznášející a někdy chvějící se hraní jeho „bratří“ v kapele, a jen jste zírali," napsal ve Fergusově nekrologu Jim Carroll.
Loňské koncerty na Fergusovu počest spojené s vydáním druhého alba The Sweet Spot, znovu dohromady spojily hvězdnou sestavu, která se představí i v Náměšti: Paul Tiernan, Maurice Seezer, James O’Leary, John Fitzgerald, Bertrand Galen, Cal McCarthy a Camilla Griehsel Vearncombe.
Takže party: s Fergusovými a jinými písničkami. Party na festivalu, na který tak rád a často vzpomínal a považoval za jeden z největších zážitků svého hudebního života.

Fergus O'Farrella a Bertrand Galen v Náměšti v roce 2005
Fergus O'Farrella a Bertrand Galen v Náměšti v roce 2005
foto: Kamila Berndorffová
Se zbývajícími jmény účinkujících letošních Folkových prázdnin a bohatou a hudebně pestrou programovou náplní vás budeme pravidelně informovat.

Folkové prázdniny 2018
Náměšť nad Oslavou 28. července – 4. srpna
O paměti

Sdílet na...
Kam dál?

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení loutkových divadel (FOLKtime.cz)

» Folkové prázdniny v Kristových letech (Karel Fred Vodňanský)

» Hudební skvosty britské folkové scény opět ozdobí Folkové prázdniny (FOLKtime.cz)

» Stará tkalcovna na Folkových prázdninách bude místem velkolepé výstavy (FOLKtime.cz)

» Na Folkové prázdniny přijíždějí osobnosti české a slovenské folkové, rockové, bluegrassové a písničkářské scény (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib