gototop
21.01.2020 Českobudějovické Večery S v Divadle U Kapličky jdou do čtvrté sezóny (Jarda Hnízdil)    Tisk
PR
Vystoupí ostřílení hudební matadoři i nová generace muzikantů
Patronem čtvrtého ročníku unikátního hudebního cyklu koncertů Večery S se tentokrát stane legendární Dušan Vančura. Návštěvníky čeká letos opět osm Večerů S, první tóny zazní v Divadle U Kapličky na Husově třídě v Českých Budějovicích v pátek 24. ledna 2020.
Název Večery S už čtvrtým rokem naznačuje, že se jedná vždy o večer strávený s někým. Jde o cyklus, který má za cíl se dlouhodobě zaměřit na hledání hudebních talentů a objevů z jižních Čech v žánrech folk, country a příbuzných žánrů. Stejný prostor ale dává i takzvaně ostříleným hudebním matadorům a bez nadsázky hudebním legendám. Jednou z takových legend je bezesporu Dušan Vančura, kterého znají posluchači ze Spirituál kvintetu a který už léta bydlí v obci Mirochov nedaleko Chlumu u Třeboně. Ten vystoupí se svojí skupinou Antikvartet hned v úvodním Večeru S 24. ledna a velice mě těší, že patronem se stane právě on.
Dušan Vančura ke své spoluúčasti na Večerech S říká:
„Když jsem kývnul na patronství letošního ročníku Večerů S, nevěděl jsem pořádně, do čeho jdu, prostě jsem Jardovi Hnízdilovi věřil, že můžu přispět něčemu zajímavému a dobrému. Teď, když už o tom něco vím, jsem na své kývnutí pyšný. Ten projekt totiž stojí určitě za pozornost – vytváří prostor pro muzikanty, kteří to potřebují a kteří si to za svůj talent a píli určitě zaslouží. A totéž platí i pro žánr, kterému se cyklus věnuje, žánr hudby „o něčem“, kde textová složka je minimálně rovnocenná té hudební, to je mi taky moc sympatické. Stejně tak se mi líbí i spojení hudby s výtvarným uměním, k čemuž v Divadle U Kapličky dochází. A zdánlivá maličkost – pozvání na koncerty pro sestřičky z hospice – dodává celému projektu krásný lidský rozměr, a na to já slyším úplně nejvíc. Mé upřímné díky a obdiv všem, kteří svůj čas a úsilí věnují ušlechtilé věci."
Lednový Večer S
Lednový Večer S
Kapelu Antikvartet založil Dušan Vančura už v roce 1962. Činnost skupiny byla brzy přerušena, neboť po krátké době část členů přešla do Spirituál kvintetu. Dušan v roce 2013 po padesáti letech nečinnosti soubor obnovil se svou ženou Zuzanou, Magdalenou Jungwirthovou a Štěpánem Štruplem. Antikvartet se tak vlastně s jistou nadsázkou stal druhou nejstarší skupinou u nás. Typickým protikladem je další vystupující lednových Večerů S, Kristína Dlouhá, zpěvačka a talentovaná písničkářka. Návštěvníci koncertů si ji mohou pamatovat ještě pod dívčím jménem Nídlová. Dvakrát zvítězila v republikovém finále Dětské Porty, získala Internetovou Portu v Řevnicích a v roce 2014 uspěla na třetí pozici Talentu Country Rádia. Dalším lednovým písničkářem na pódiu Divadla U Kapličky bude Mirek Baldrych, kterého doprovodí Pavel Pazourek. Také on už uspěl na Portě a nyní také natáčí své už čtvrté CD.
Své obrazy a vlastnoručně vyrobené hudební nástroje vystaví během lednového Večera S v předsálí, sále, ale i na pódiu František Kříž z Třísova. Ten je, kromě originálního výtvarného stylu, také autorem největší kytary vyrobené v České republice zapsané i v Knize rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov.
Program Jarní série
Program Jarní série
A na tomto principu tří vystupujících, dvou moderátorů provázejících celým večerem a jednoho výtvarného umělce, který v Divadle U Kapličky vždy během večera vystaví svá díla, bude pokračovat série Večerů S i v únoru, březnu a dubnu. Poté nastane čtyřměsíční přestávka a Večery S pak opět pokračují od září až do prosince.
Večery S v kostce
Každý ročník měl vždy svého patrona, kterým byli a jsou uznávaní muzikanti. Nejinak tomu je i v roce 2020.
Od začátků za námi stáli patroni jednotlivých ročníků Pavel Žalman Lohonka, Víťa Troníček a Pavel Zajíc. Nesmírně mě těší, že patronem a propagátorem čtvrtého ročníku Večery S 2020 bude hudebník a významná osobnost českého folku Dušan Vančura.
Mediálním partnerem Večerů S jsou Český rozhlas České Budějovice a Českokrumlovská televize CKTV.
Své zázemí mají Večery S po celou dobu své existence v Divadle U Kapličky na Husově třídě v Českých Budějovicích. Akce se konají zpravidla třetí pátek v měsíci, výjimečně třetí čtvrtek, ale vždy od 19 hodin.
Podrobné informace o současném, ale i o minulých ročnících také najdete na internetu, přesněji na adresách http://archiv.spolektiv.cz/vecery-s a https://www.facebook.com/vecerys/ a https://www.facebook.com/vecerys/.
Předprodej vstupenek je k dispozici online na http://www.cbsystem.cz/cz.
Na koncerty zveme také každoročně i sestřičky z Hospice sv. Veroniky, který nabízí specializovaný typ péče, jejímž cílem je, aby i těžce nemocný člen rodiny mohl žít i prožít závěr svého života doma mezi svými blízkými. Sestřičky z hospice poskytnou komplexní odbornou, zdravotní, sociální, případně psychologickou i duchovní péči.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Večery S: Michal W. Sedláček, Saša Niklíčková, Spolektiv (Jarda Hnízdil)

» Rozhovor s Eliškou Kotlínovou před pátečními Večery S (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Vendy Band, Gregor Beňadik, Weekend (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Mirek Baldrych, Akorát, Seeking Horizon (Jarda Hnízdil & Vašek Koblenc)

» Večery S dají šanci hudebním objevům, patronem je Žalman (Jaroslav Hnízdil)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib