gototop
08.11.2021 Hej, tady u nás na Vysočině na Folkové Lípě… (Džexna)    Tisk
Reportáže
...festival tradičně zahajuje hvězda nejzářivější. Bylo tomu tak i letos 30. října, kdy v obci Lípa nedaleko Havlíčkova Brodu, v místní kulturní Sokolovně, 3. ročník festivalu Folková Lípa zahájila skupina vpravdě andělská - Druhá tráva s Robertem Křesťanem. Dramaturg festivalu Honza Fous vymyslel tak dobře namíchanou a reprezentativní dramaturgii, že se sál sokolovny zaplnil do posledního místečka hned od začátku. Milým průvodcem programem byl Jirka Holoubek, moderátor ČRo a člen legendárního Spirituál kvintetu, kapely, která otevírala 2. ročník v roce 2019 ještě v kompletní sestavě s Dušanem Vančurou.
Robert Křesťan, Tomáš Liška, Luboš Malina
Robert Křesťan, Tomáš Liška, Luboš Malina
foto: Renata Králová
Robert Křesťan
byl letos uveden do Síně slávy České hudební akademie, s Druhou trávou získali Anděla v kategorii Folk za Díl první, kontrabasista Tomáš Liška navíc za své album Hope v kategorii Jazz. V sympatické venkovské sokolovně, která toho už asi hodně pamatuje a připomněla Robertovi pódia jeho úplných začátků, kapela plná Andělů a výtečných instrumentalistů v čele s Lubošem Malinou nenechala snad nikoho na pochybách, kdo je na naší hudební scéně pánem už 30 let. Kromě výběru z uplynulých desetiletí mě především potěšily písničky z andělské desky – Víš, co se říká, Když vposlouchám se do ticha, Zůstaň, Kam složíš hlavu, kterou zde věnovali nedávno zesnulému Jiřímu Cerhovi ze Spirituál kvintetu (SK se na nahrávce podílel) a samozřejmě energetická bomba Kdybys mě zabila, jíž se ten "dobře namazaný stroj" Druhá tráva nezadržitelně řítil do finále.
Pavel Čadek
Pavel Čadek
foto: Renata Králová
Písničkář Pavel Čadek, zakladatel cellofolku, to po téhle náloži zdánlivě neměl jednoduché. Jenže písničkami, violoncellem a průvodním slovem s přehledem dokázal diváky nejen zaujmout, ale i získat. Pavel vybíral z obou svých desek, Cellofolk a 20-30: Zase se budim, Úřednická, Nelajkla mi status, Mám Upův syndrom či píseň 30 o přelomových třicetinách, které jsou pro muže koncem i začátkem zároveň. Bohatá vtipná čeština, perfektní srozumitelnost interpretace a mnohovrstevnost doprovodného nástroje, jakým je violoncello, to je ten pravý cellofolk Pavla Čadka.
Doug, rezobas a Jirka Holoubek
Doug, rezobas a Jirka Holoubek
foto: Renata Králová
Choroši
, původně trampfolkové trio, od letošního podzimu kvarteto, je charakteristické svižnými melodickými písničkami s příběhem a pointou, která pozornému posluchači prostě neujde, a vše se vejde do dvou až tří minut. Pánskou sestavu - Tomáš Doug Machalík a Aleš Rogalevicz - letos obohatila zpěvačka Věrka Hájková příjemným, výrazově čistým zpěvem bez manýr, a nově kytarista Honza Komín. Diváci se dobře bavili u písní jako je Děvče na osadě, Nehoda, Výhybkář, Kraken či Vysočina, z níž jsem si vypůjčila úvod názvu článku. Samozřejmě, ani Choroši pódium neopustili bez přídavku.
Honza Fous
Honza Fous
foto: Renata Králová
A pak na scénu přinesli své Miniatury témeř domácí Rendez-Fou z Jihlavy. Trio Honza Fous, Jana Gregárková (Havlová) a David Vacula se stejnojmenou deskou získali nominaci na folkového Anděla za rok 2017. Můžeme se jen těšit z toho, že chystaji album nové a opět slibné. Minimalismus i v nových miniaturkách spočívá v aranžích a stopáži, nikoliv v interpretaci a obsahu. Janin zpěv je nejen dalším hudebním nástrojem, ale především libozvučným nositelem nálady a autorského sdělení. Minimalistické, trefné a vtipné je i průvodní slovo Honzy Fouse. Když Rendez- Fou poslouchám, je mi fakt milo.
Tonda Hlaváč, Šárka Benetková, Pavel Zajíc
Tonda Hlaváč, Šárka Benetková, Pavel Zajíc
foto: Rejka Balcarová
Po trojici účinkujících, kteří nejsou ještě tak všeobecně známí, nastoupila folková legenda – jihočeští Nezmaři. Páni kluci v čerstvě důchodovém věku s Šárkou Benetkovou potěšili publikum písničkami, mohutnými vokály i průvodním slovem. Stihla jsem tentokrát jen několik písní v závěru vystoupení, ale o to víc jsem vnímala vděčnost a srdečný aplaus publika.
Na konec festivalu dramaturg obvykle zařazuje nějakou pecku a sázka na Epydemyi vyšla stoprocentně! Kapelu, kterou zdobí folkový Anděl za album Kotlina (2015), jsem sledovala od jejích od začátků. Od mladického nadšení původního tria s Lukášem Kazíkem (bohužel zemřel letos na konci září) k postupnému dozrávání kapely a zařazení do úplné špičky žánru zejména koncepčními alby Kotlina a Milé děti.
Honza Přeslička
Honza Přeslička
foto: Renata Králová
Obdivuhodný a snad bezedný je autorský potenciál Mirka Vlasáka a Honzy Přesličky, o čemž svědčí i nejnovější album Prosklený nebe. V Lípě zahráli v triu, samozřejmě s Lucií Vlasákovou, chyběl čtvrtý člen, bubeník Tomáš Hobzek, kvůli onemocnění. Jakoby ten večer Honza Přeslička hrál za dva. Nasazením a s razancí, která trhala struny, mě doslova uhranul. Seznam písní, jejichž energií nás Epydemye zásobila, by byl dlouhý. Mně zejména fascinovala Přesličkova Mašinérie o bratrech Mašínových. Děkuju za tento pohled, nic není jen černé či bílé a jejich příběh už teprve ne. Ne, nebojte, končilo se vesele, optimisticky, několik tanečníků se nechalo strhnout svěžími rytmy a Folková Lípa dospěla ke svému vrcholu.
Dík patří pořadatelům uživatelsky příjemného festivalu se skvělým zázemím a výbornou organizací, Honzovi Fousovi za dramaturgii, Pepovi Balcarovi a spol. za skvělý zvuk a divákům za úžasnou atmosféru. Na Vysočině moje letošní festivalová sezóna začala i skončila. V červnu na FolKališti, kdy opadala třetí vlna pandemie covidu 19 po předlouhém lockdownu a nyní na Folkové Lípě, která se uskutečnila v době začínající čtvrté covidové vlny. Záleží hodně na nás, jestli se budeme u muziky moci setkávat dál. Když zvítězí zdravý rozum a vzájemná ohledupnost, věřím, že to dáme!
Fotogalerie Renaty Králové a Rejky Balcarové na Facebooku festivalu Folková Lípa.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Dvojkoncert skupin Robert Křesťan & Druhá tráva a Bratři Ebenové (Šimon Kotek)

» Tráva v pivovaru, aneb byl to pikárec (Vladimír Béďa Halm)

» Druhá tráva, Fernando Saunders a Katka Garcia před koncem roku (Školník)

» Fotostřípky z Porty v Řevnicích (Renata Králová)

» Druhá tráva bloguje (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib