gototop
25.07.2022 Na narozeninových Ostrovech v Pekle (Džexna)    Tisk
Reportáže

10 let festivalu Na Ostrovech
10 let festivalu Na Ostrovech
foto: Pepa Malina
Festival Na Ostrovech se letos dočkal malého jubilea, v údolí Metuje nedaleko Bražce u Náchoda se konal již 10. ročník. Sehraný tým pod taktovkou Pavla Maliny jej nachystal na sobotu 9. července. Navštívila jsem festival již potřetí, a tak mě vůbec nepřekvapila perfektně promyšlená organizace festivalu, ani zhruba 1,5 km dlouhá cesta z parkoviště pěšmo po proudu Metuje do zeleného Pekla, ani pendl pro dopravu méně pohyblivých návštěvníků. Pekelské údolí postupně zaplnila odhadem tisícovka diváků, na louku přicházeli po červeném koberci, kdyby to po případném dešti klouzalo. Na informačních panelech jsme si mohli prohédnout desetiletou historii festivalu v obrazech, ve stáncích si opatřit občerstvení a zakoupit nějaký ten souvenir, souvenir. Tradiční tištěný program s informacemi o účinkujících samozřejmě také nechyběl. Ačkoliv se, ne vinou pořadatelů, konečné pořadí účikujících malinko promíchalo.

Tomáš Linka
Tomáš Linka
foto: Pepa Malina
Ve 14 hodin moderátor Country radia Milan Schmidt přivítal diváky a pozval na podium Tomáše Linku a Přímou linku. Začínalo se tedy s plnou parádou. Tomáše Linku jsem nějaký čas neslyšela a velmi mě potěšilo, v jak dobré kondici se nachází. Veterán české country a průkopník hry na foukačku zpíval opravdu dobře - svoje písničky (Když tě zítra nepotkám, Paní má se má...) ale i dávno zlidovělé songy Michala Tučného. Tomáš Linka také pokřtil svou knihu vzpomínek Paní má se má - Paměti countrymana.

Luboš Pospíšil
Luboš Pospíšil
foto: Pepa Malina
Vždy mě trochu mrzelo, že Luboše Pospíšila na folk & country festivaly moc nezvou, prý je to rock nebo popík a podobně. Ale Na Ostrovech si pořadatelé na nějaké škatulky nehrají. Luboš Pospíšil je majitelem zářivého tenoru a také autorem melodických písniček. Vždy mu záleželo na textech, nejčastěji zhudebňoval poezii Pavla Šruta. V komorním Triu s multiinstrumentalistou Ondrou Fenclem a perkusistou Michalem Hnátkem Luboš dokázal publikum zklidnit, naladit na lyričtější notu a zaposlouchat se do písniček. Vybíral z let osmdesátých až po aktivní současnost, za všechny připomenu např. Můžem si za to oba, Soukromá cesta do nikam, Klub osamělých srdcí, Tak vznikla zem, Tenhle vítr jsem měl rád, Letní nocí či přídavkovou Marilyn, good bye. Luboš oslavil nedávno sedmdesátku, ale obklopen maladými muzikanty zdaleka neřekl své poslední slovo.

9th Illinois String band
9th Illinois String band
foto: Pepa Malina
Z nastoleného klidu nás postupně dostávala pro mě naprosto neznámá formace s názvem 9th Illinois String band, kapela pojmenovaná na počest skutečné 9. illinoiské kavalerie tvořené českými a slovenskými přistěhovalci bojujícími v Americe v Občanské válce. Z tohoto období kapela čerpá i svůj repertoár, americké lidovky ve stylu old time music. Hrají ji v původní podobě a pro autenticitu i v dobových uniformách a kostýmech. Velmi zajímavé zpestření. 

Nugget
Nugget
foto: Pepa Malina
Angličtina zněla v textech i další formace, zkušené rakousko-české bluegrassové kapely Nugget, založené již v roce 1977 mandolinistou Helmuthem Mittereggerem. Podobně jako v hudbě, tak i v obsazení hranice neplatí, v kapele hraje původem Slovenka Katarína Mitteregger (baskytara), Čech Jaromír Jahoda (banjo) a Nizozemec usazený v Česku Ralph Schut (kytara). Interpretačně i pěvecky vyzrálé těleso navíc i v mluveném slově šířilo skvělou náladu a Na Ostrovech si odbylo zdejší vydařenou premiéru.

Lenka Slabá
Lenka Slabá
foto: Pepa Malina
Když Lenka Slabá zahájila a capella moravskou Bílá holuběnko, špendlíček by bylo slyšet spadnout na... trávu... Víte jak to myslím. Její podmanivý hlas si diváky okamžitě získal. Připojili se k ní pánové z Triolly, – manžel Áda Vostrý (kytara), Luboš Stráník (kytara a zpěv) a Zdeněk Schwager (kontrabas, dobro), který zároveň celý set odmoderoval. Lenka zpívala písničky ze svého sólového alba Mé návraty jsou psané v notách, vydaného po návratu z Kanady, kde s manželem od devadesátých let žila. Vybírala z méně známých písní z dřívějších let, kdy zpívala se Žalmanem, Nezmary nebo krátce ve Spirituál kvintetu. Vzpomínala i na své dávné účinkování v náchodské kapele Kliďánko s Lubošem a Pavlem Malinovými a pozvala Pavla, aby její první sólové CD pokřtil. Diváci si s Lenkou na závěr zazpívali oblíbené Bodláky ve vlasech nebo Venkovanku.

Výherce hlavní ceny
Výherce hlavní ceny
foto: Pepa Malina
Než se nazvučili Trapeři, v tradiční tombole se vesele losovalo o ceny. Hlavní výhrou byla šestistrunná kytara od firmy 3DMusic.

Trapeři s Robertem Křesťanem
Trapeři s Robertem Křesťanem
foto: Pepa Malina
O Traperech s Robertem Křesťanem jsem psala několikrát, tak co k jejich vystoupení dodat tentokrát. Snad jen, že ze zakládajících členů kapely spolužáků ze základky zůstali už jen dva - Robert Křesťan a Pavel Petržela. Kontrabasista Petr Surý nedávno zemřel, Na Ostrovech jej zastoupil Milan Trnka. Trapeři začali znovu veřejně vystupovat v roce 2008 ještě s Tomášem Buzkem (foukací harmonika, dobro) a Lubošem Malinou (banjo) s původním repertoárem převzatých písní s ranými Křesťanovými texty. Jak Robert říká, když lehce shazuje jejich úroveň, s texty "z telecích let". Ale hraje je rád! Pánové vystupují ve velké pohodě, uvolnění, i Robert vtipkuje v mluveném slově. Baví se pořád jako ti kluci v nich. Zahráli např. Srkala mošt stýblem slámy, Balada o cínových vlnách, Nevěřím, Dostal jsem facku od silnice, Dívko a spoustu dalších... S Ostrovy se loučili písněmi Pět prázdnejch sluncí a společným zpíváním Pojďme se napít.

Karel Kahovec a George & Beatovens
Karel Kahovec a George & Beatovens
foto: Pepa Malina
Na podiu se ještě chystal Karel Kahovec a George & Beatovens, ale cosi viselo ve vzduchu a nás čekala cesta do Prahy. První kapky přišly s poslední Kahovcovou písničkou, jak nám napsala zdravotnice Bětka, když jsme právě opuštěli parkoviště v Bražci...

Letošní narozeninový 10. ročník festivalu Na Ostrovech se prostě vydařil! Vybraný program i servis pro diváky klapal a přálo (až na ten závěr) i počasí! Za komfort je třeba poděkovat regionálním sponzorům, bez jejichž podpory by se organizování neobešlo, zvukařskému týmu a všem pořadatelům. A za atmosféru otevřenému a vnímavému publiku! Nezbývá, než se těšit, až se v Pekle zase sejdeme.

Festival Na Ostrovech, 10. ročník, 9. července 2022, Bražec u Náchoda
Tomáš Linka a Přímá Linka, Luboš Pospíšil Trio, 9th Illinois String band, Nugget, Lenka Slabá a Triolla, Robert Křesťan a Trapeři, Karel Kahovec a George & Beatovens

P.S. : Děkuji Marušce Amunce Navrátilové a Renatě Králové za báječnou společnost!

Foto: Pepa Malina: https://eu.zonerama.com/Malina1/Album/8643245

Videa: Krokodyl https://www.youtube.com/channel/UCQ2STZkl1f6-juMbsTPgM3Q/videos

 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib