gototop
18.08.2022 Večery na plovárně a Přehořovský letní festival aneb vždy Hraj víc (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Cihelna kvartet a Pepa Míka
Cihelna kvartet a Pepa Míka
foto: Šárka Dušáková Procházková
Druhý díl Večerů u bazénu v Plané nad Lužnicí pokračoval v sobotu 6. srpna. Pořádající Cihelna (a spol.), pro tento den jako Kvartet, od minule posílená o mladého bubeníka Matěje Nováka. Tentokrát zahrála Cihelna v ne úplně tradičním duchu, protože se objevily novinky, nebo písně ne tak často hrané. Mezi ty nové patřilo Nad propastíMariáš blues (principál kapely Máca rád hrává mariáš a pak se vrací vlakem domů) a úplně poprvé prezentovaná Přeskoč to, nepodlez o tom, že nic se nemá vzdávat. V jedné skoro countryovce je podpořil tvrdý rocker Pepa Míka. Na závěr zazněly Mosty, které mají k Plané zásadní vztah. Folk, rock, blues i country, to je Cihelna. Dorazil i starosta města, pan Šimánek, kterému se líbilo i následné uskupení Emanuele Nesa a Napoli Acustica. Emanuele je Ital a umí slušně česky mluvit. Hraje na kytaru a zpívá. Na cajon jej doprovází Pedran Dilmaghani a na piano Ondřej Kříž, který dorazil i přesto, že celý den hrál na svatbě. Italské tóny jsou velmi uklidňující, plné radosti a svádějící k pohybu (což roztančilo i Madlenku Cihlářovou) a přinesly netradiční zážitek. Oproti minule se počet diváků zvětšil a pořadatel zajistil automatické kropení trávníků o půl hodiny později. Kdo by chtěl zdejší pohodovou atmosféru ještě letos okusit, je v plánu datum 3. září.
Flying parties s Mácou
Flying parties s Mácou
foto: Standa Tošner
O týden později, 13. srpna, nastal čas na novinku na festivalové scéně. V malé vesnici nedaleko Soběslavi se rozhodli uskutečnit Přehořovský letní festival vol.1 Hraj víc. A pozvali hudební uskupení, která to sem nemají daleko.
Slavnostní první tóny připadly na Flying parties. To je dvojice muzikálových zpěváků, Josef Dušek a Ivan Kubát, a v jejich podání se rozezněl set známých melodií. Bob Dylan, Sting, Luis Armstrong či Ivan Hlas - všechny tyhle velikány bylo možno v Přehořově slyšet. A nebyl by to - jinak skvělý jako moderátor - Marek Máca Cihlář, aby se k nim v jedné skladbě nepřidal s trochou zpěvu a sólovou foukací harmonikou. Celé vystoupení podtrhla ústřední skladba z muzikálu Vlasy. Krásný začátek vzletné párty.
Hraj víc, to je motto tohoto festivalu jakožto výpůjčka názvu CD kapely Cihelna a spol., která nastoupila druhá v pořadí. Sice v plné sestavě, přesto ze tří pětin zdravotně indisponovaná (z pohledu diváka sedící pravé křídlo) předvedla výkon hodný uznání. Ještě předtím než začali hrát (víc), předvedly členky místního hasičského sboru, Antonie, Vanda, Lenka a Romana, pití piva na ex alias pivní štafetu. Čas byl určitě pod minutu. Ale zpátky k Cihelně. Máca jako správný kapelník neustále kontroloval své kolegy, zda jsou schopni hrát. Zaslouží opravdu smeknout pomyslný klobouk. "Přeskoč to, nepodlez a pořád hrej pro radost."
Soustředění před pivní štafetou
Soustředění před pivní štafetou
foto: Standa Tošner
Duchovním otcem této akce je Michal Paleček, člen hasičského sboru, který se před nedávnem vrátil z Hřenska, kde pomáhal hasit rozsáhlý požár. Jako předposlední zařadil do programu uskupení BDS 22, které se dalo dohromady v letošním roce. Zkratka prý znamená Budem Dobrý Snad. Hrají - a to velmi precizně - známé české i zahraniční rockové skladby. Přilákali na parket hodně tanečníků, někteří byli až z Austrálie. Zřejmě slušná propagace.
Na poslední kapelu, Náhodný výběr, už jsem nečekal, protože moje zvukové bubínky mají omezenou kapacitu. Přesto tuto akci považuji za velmi zdařilou (včetně mega porce dobře upečeného čuníka). Vesnický klid dodává speciální atmosféru a věřme, že napřesrok se dočkáme vol. č. 2.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib