gototop
06.09.2022 Tráva v pivovaru, aneb byl to pikárec (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže

Robert Křesťan
Robert Křesťan
Nejprve si osvětlíme, co je to pikárec. Pikárec je především obec na Českomoravské vysočině v nadmořské výšce 543 metrů nad mořem. Obývá ji aktuálně 324 obyvatel. Je považována za ráj vzácných drahokamů - je to významná lokalita pegmatitových minerálů a lze zde objevit turmalíny - rubelity, záhnědy a další kousky těšící oko mineraloga či šperkaře. Založili ji ve dvanáctém století osadníci, kteří si říkali „Pikharti“ (v překladu „čeští bratři“) a postupem se přes německé Pikaretz dobrala osada současného názvu. Je obklopena půvabnými rybníky s početným výskytem skautských i trampských táborníků a poutníků.

Luboš Malina
Luboš Malina
Proč ale tento úvod? Slovo „pikárec“ se stalo nosným slovíčkem uvádění koncertu Druhé trávy v kouzelném prostředí zahrady Dalešického akciového pivovaru díky adopci tohoto slova Tomášem Liškou. A další se brzy přidali…

Neděle 28. srpna se totiž významně zapsala příznivcům Druhé trávy, protože se odehrál VIP koncert především určený těm, kteří kapelu podpořili na Startovači při natáčení desky Díl první v nelehké době čínského viru. A také díky této podpoře vzniklo skvělé album ověnčené „Andělem“ (a Ewu Farnou to nezabilo).

Luboš Novotný a Radek Hlávka
Luboš Novotný a Radek Hlávka
Skladby z tohoto CD tvořily značnou část playlistu koncertu, ale došlo i na dřívější kousky z repertoáru, který obsahuje samé silné kousky. Takže lze vybírat z početného zástupu posluchači oblíbených skladeb, které vždy ozdobí instrumentální lahůdky skvělých hráčů sestavy. Sledovat duely Luboše Novotného a Radka Hlávky či skvělé hudební výboje Luboše Maliny nebo basovou linku Tomáše Lišky a drajv bicích a perkusí Martina Nováka dá vždy i známým skladbám nový blyštivý háv bez známky laciné podbízivosti.

Zpěv Roberta Křesťana je samostatnou kapitolou, která v kontextu vystoupení celé kapely dotváří a podtrhuje obsahy textů, ať se jedná o náměty snové a niterné nebo situace z životních cest. To je zřejmé z kongeniálních přebásnění coverů z posledního CD, kde Robert sáhl po dylanovském albu i po svých dalších oblíbencích, jako jsou Kris Kristofferson, Tom Petty nebo Sting, to vše doplněné o skvělé Kdybys mne zabila nebo Víš, co se říká z jeho vlastní dílny.

Martin Novák a Tomáš Liška
Martin Novák a Tomáš Liška
Andělská síň slávy si jistě nového člena v Robertovi zasloužila – patří tam. A to nejen pro nesporné kvality zpěváka, ale i autora. Druhá tráva tvoří velmi kompaktní sestavu, která je sice složena z individualit, ale ve výsledku vždy skvělým způsobem vystihne náladu skladeb. A průvodním slovem Roberta i připomínkami Luboše často pobaví až odbourají nejen publikum.

Koncert v Dalešicích přinesl všem zúčastněným potěšení ze skvělého provedení i známých skladeb, což bylo možné zjistit pohledem do publika, kde zpěv se skupinou na pódiu nebyl výjimkou. A pohled na členy kapely při hraní i zpěvu ukazoval, že je baví vytvářet ozdoby na přehrávaném repertoáru. A ochutnávka z playlistu připravovaného nosiče Díl druhý v podobě skladby Vejdi po špičkách naznačila další silné album v diskografii Druhé trávy.

Prostě – byl to pikárec.

Druhá tráva se svými podporovateli
Druhá tráva se svými podporovateli

Foto: Vladimír Béďa Halm. Více fotografií ZDE.

 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib