gototop
29.03.2023 Spolektiv bez hranic (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Sobotní večer 25. března patřil v táborské Univerzitě kapele Spolektiv. Tahle parta lidí do zdejšího sálu zavítala již potřetí. A tentokrát předvedli koncert, který ještě předtím v jejich historii nezazněl. V obvyklé pětičlenné sestavě jsou v poslední době stálí čtyři muzikanti. Jaroslav Hnízdil - kytara, akordeon, Renata Melda Švecová - perkuse, Martin Jančura - kytara, saxofon, klarinet a perkuse a Jiří Regásek - pražcová a bezpražcová baskytara. Kromě Jiřího všichni i zpívají. Pátý člen podle možností alternuje. Tentokrát toto místo zaplnil Lukáš Holec - housle a ...Vladimír Světlík - flétna. Čímž docházelo k tomu, že podle písní se měnil i počet muzikantů. Čtyři, pět i všech šest.
Sousloví "žádný limit" zaznělo v úvodní písni a jakoby předeslalo ráz dalšího dění. Folk, rock, jazz, blues a kdoví jaký ještě hudební žánr zde zazněl, jakoby zde opravdu nebyl žádný limit. Z pódia je cítit zápal a nadšení a díky tomu odtud míří tolik energie, že každý, kdo sem zavítal, si ji mohl načerpat do zásoby.
Obdiv zaslouží fakt, že muzikanti jsou každý odjinud. Tábor, České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Praha či Příbraz, kde mají jakési nepsané centrum příprav svých šou. Důmyslně propracované aranže, variabilita nástrojů a především texty, které mají smysl a kde každá z písní je samostatným příběhem. To je celková devíza kapely, která se před 9 lety vrátila na scénu po 18leté pauze a od té doby stoupá na žebříčku popularity směrem nahoru. Neméně důležitým pozitivem, alespoň pro mne, je fakt, že zní především tóny a mluvené slovo je jen to nezbytně nutné.
A co zaznělo za písně? Tak třeba Čínský vějíř, Své pravdy ředím lhaním, Už zase můžu spát, Raport, Padá déšť (která svou historií sahá až do roku 1980, kdy ji hráli před mnohatisícovým davem v amfiteátru v Plzni - Lochotíně) nebo Vyřiďte doma.
Vyřiďte doma, že spolektivní muzika fakt baví, pohladí po duši a stojí za to se na ni vydat a vyslechnout živý koncert. 31. března budou ke slyšení ve Veselí nad Lužnicí jako host kapely Jen tak tak nebo 28. dubna v Havlíčkově Brodě. Tak se stavte.
Tady je drobná návnada. https://youtu.be/r4qm3wy5ojc
Foto i video - Standa Tošner
Spolektiv ve čtyřech...
Spolektiv ve čtyřech...
...v pěti s Lukášem Holcem
...v pěti s Lukášem Holcem
...a s Vladimírem Světlíkem
...a s Vladimírem Světlíkem
Jarda s oběma hosty najednou
Jarda s oběma hosty najednou
Martin
Martin
Renata a Jirka
Renata a Jirka

Sdílet na...
Kam dál?

» Spolektiv opět pokřtí album po 22 letech... (Jaroslav Hnízdil)

» Večery S: Dante písničkář, Spolektiv ReKřest CD ...a ticho v sobě (Jaroslav Hnízdil)

» Večery S: Spolektiv, Pavel Kavka, Buczech (Jarda Hnízdil)

» Spolektiv vstal z mrtvých; 2. část (Honza Hučín)

» Tak já to doma vyřídil... (Pavel Černý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Pavel   |178.255.168.xxx |29.03.2023 12:32:23
Správný ročník má být 1990.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib