gototop
03.07.2023 Předmostí - díl 1. (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Již několik let se v Plané nad Lužnicí koná festival Mosty. Letos proběhne 19. srpna. Zároveň existuje a festivalu předchází cyklus hudebních podvečerů zvaných Předmostí. V rámci prvního večera, 29. června, zde vystoupily formace Dobrý ročník trio a Krýgl boys.
Dobrý ročník trio
Dobrý ročník trio
foto: Veronika Pilařová
Dobrý ročník trio
 je nové uskupení lidiček, které si padlo do noty podobným hudebním smýšlením. A ne úplně neznámých. Jaroslav Haratický (kytara, foukací harmonika, zpěv) je znám z kapely Ve čtvrtek v pět. Iva Hovorková (kytara, flétny, piano, mandolína, zpěv) před časem zpívala s Flow trackem. Jenom Eliška Micková (zpěv a různá chrastítka) do mé paměti nikam nezapadá. Jejich počet vystoupení se zatím dá spočítat na prstech jedné ruky. Tvorba je povětšinou autorská, všichni tři v ní mají nějakým způsobem prsty. Čiší z nich uvolněnost, pohoda a taky zkušenosti, jako by už toho spolu odehráli spoustu. Hotová romantika.
Iva s hosty
Iva s hosty
foto: Veronika Pilařová
Jako první píseň tohoto podvečera byla Křídla. Následoval Mráz, Palce s rozzářenými vokály nebo jedna z mála převzatých, Údolí. Velmi krásná s nejpůsobivějším textem ("cesta už se ztrácí..."). Došlo i na hosty, které si pozvala Iva. Pozvání přijali kolegové z bývalé kapely Fat Fingers a ze dvou třetin i Flow tracku - hráč na mandolínu Luboš Hořejší, baskytarista Luboš Kalvas a Karel Metelec s bongem. Zavzpomínali na staré časy písničkami Kdo z nás je blíž, resp. Neutrální pásmo. Ať dál pijem Víno Dobrého ročníku s velkou chutí. Oni jí mají na rozdávání. Ať dál pijem víno, co hladí. Tahle muzika hladí hodně.
Krýgl boys
Krýgl boys
foto: Veronika Pilařová
Pohodový bluegrass á la Krýgl boys nastoupil do druhé půlky v rámci jejich hesla - Na nic si nehrát, prostě hrát. A to v sestavě Josef Miler - banjo, Jan Čechtický - kontrabas, Jindra Prokeš - kytara a Radek Hořejší - mandolína. Jsou partou veselých a jemně se špičkujících chlapíků vzdáleně připomínající Funny Fellows v českém provedení a s českými texty. Názvy písní? Tak třeba Tvůj stín pálí, Nad údolím se zpívá, Přístav MontrealNádherná (a zamilovaná), Hulí (veselá o pěstiteli marjánky) nebo Poslední vlak. Taková pohoda… Dalo se zasnít a octnout se v kopcích či údolí, na lodi či ve vlaku, na Západě… Prostě tam, kam nás textový záměr zavál. "Šťastna tu buď a za mnou se směj, bylo to krásný, ráda vzpomínej."
Akci pořádal, moderoval, zvučil a do klobouku vybíral multifunkční muž MMC čili Marek Máca Cihlář.
A kdo by chtěl zavítat příště, tak na plánské plovárně 13. července. zahrají Cihelna a spol. a Čtyřválec.
Foto – Veronika Pilařová

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib