gototop
12.07.2023 Ozvěny Porty na festivalu Okolo Třeboně (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Ozvěny Porty. Tak by se dalo nazvat nedělní odpoledne 2. července v Třeboni, které probíhalo v rámci festivalu Okolo Třeboně. Byli pozváni účastníci, kteří toho na Portě zažili dost, a třeba i větší úspěchy. Naproti tomu i ti, kteří v poslední době něčím zaujali, i když to zatím na nějakou cenu nestačilo.
X-tet
X-tet
foto:. FB kapely
X-tet
, tak ten patří určitě do té první skupiny. Jsou známi jako vokální skupina, která se v poslední době doplnila o dvě kytary a kontrabas. Jejich projev je oproti minulosti plnější a vyzrálejší. Mezi zahrané osvědčené pecky patřila Žížala, Čerešně od Hany Hegerové, tady v podání Vity Bazákové, nebo Amazing Grace. U této písně běhal po zádech ten správný mráz. Za zmínku stojí i Někdo pije líh se zajímavým textem.
Kučík - vlastním jménem Jan Kučera. Zaujal hned první Báladou, vtipnou to písní s kriminální zápletkou. Na podobnou vesele morbidní notu byla i O zvířátkách. Když dáš pusu zase vtipně romantická. Umí však zahrát i na poetické téma - Muž se opatrně vkrádá do města. Velmi dobře umí měnit polohy hlasu. Ještě o něm uslyšíme, vtipných textů linoucích se z hudební scény moc není.
U kapely Nepochopíš pochopili na oblastním kole Porty jejich talent, a proto se dostali sem. Parta mladých lidí z Týna nad Vltavou, které prostě baví hrát. Melodický folk s dvěma kytarami, pianem a klarinetem, převážně z jejich pera. Parádně však předvedli i Písek. Kdyby Šárka z Nezmarů potřebovala záskok… Anebo Karel Plíhal ženský hlas v Ráda se miluje. Zpěvačka Magda Komrsková je fakt skvělá. Až jednou vyrost(o)u, budou štikou ve folkovém rybníčku. Už teď jsou nejmíň na sádkách. I když jim chybí repertoár na přídavek.
Bonsai č.3
Bonsai č.3
foto: Pavel Ježek
Obejváci
si svým bluegrassem též otevřeli dveře na další pódia. I oni kombinují autorskou tvorbu s převzatou, navíc s vlastními texty. Vícehlasy zpívané na jeden mikrofon vždy ovládá výrazný hlas zpěvačky Kristýny Barchini, která vlastně táhne pěvecky celou kapelu. V písni Duhové znamení od Fešáků dostal příležitost ke krátkému sólu i její manžel Luboš, tady však asi hodně sehrála roli tréma.
Trémou rozhodně nepůsobili hodně ostřílení muzikanti z uskupení Bonsai č.3. Už opět v plné sestavě s navrátivší se zpěvačkou Zuzanou Královou ze služební cesty. Oni jsou taková Halleyova kometa jihočeské folkové scény. K této písni ještě jedna perlička. Končí slovy ...vlak jede v 5:36. V té době bylo na hodinách 5:35 odpoledne. Velmi svižně zněla "ta o běhání". Záleželo na tempu basisty. A ten se toho nebál. Ke slyšení byla řada ne úplně známých skladeb. Celkový dojem? Úžasná sehranost a ležérně profesionální projev proložený vtipem.
Tohle portovní odpoledne v Třeboni opravdu bavilo a ukázalo, že na jihu Čech je dost lidiček, kteří umí dobře prodat svoje hudební umění.

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky východočeského oblastního kola Porty (FOLKtime.cz)

» Porta mírně spoutaná aneb musíš jít dál (Jaromír Urban - davy)

» Okolo Třeboně na Houpacím koni a jedno velké loučení (Džexna)

» Porta… a další letní zážitky (díl druhý) (Tomáš Hrubý)

» Dáváme do prodeje Cimrmany a měníme místo konání koncertů! (Okolo Třeboně)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib