gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.07.2023 Ozvěny Porty na festivalu Okolo Třeboně (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Ozvěny Porty. Tak by se dalo nazvat nedělní odpoledne 2. července v Třeboni, které probíhalo v rámci festivalu Okolo Třeboně. Byli pozváni účastníci, kteří toho na Portě zažili dost, a třeba i větší úspěchy. Naproti tomu i ti, kteří v poslední době něčím zaujali, i když to zatím na nějakou cenu nestačilo.
X-tet
X-tet
foto:. FB kapely
X-tet
, tak ten patří určitě do té první skupiny. Jsou známi jako vokální skupina, která se v poslední době doplnila o dvě kytary a kontrabas. Jejich projev je oproti minulosti plnější a vyzrálejší. Mezi zahrané osvědčené pecky patřila Žížala, Čerešně od Hany Hegerové, tady v podání Vity Bazákové, nebo Amazing Grace. U této písně běhal po zádech ten správný mráz. Za zmínku stojí i Někdo pije líh se zajímavým textem.
Kučík - vlastním jménem Jan Kučera. Zaujal hned první Báladou, vtipnou to písní s kriminální zápletkou. Na podobnou vesele morbidní notu byla i O zvířátkách. Když dáš pusu zase vtipně romantická. Umí však zahrát i na poetické téma - Muž se opatrně vkrádá do města. Velmi dobře umí měnit polohy hlasu. Ještě o něm uslyšíme, vtipných textů linoucích se z hudební scény moc není.
U kapely Nepochopíš pochopili na oblastním kole Porty jejich talent, a proto se dostali sem. Parta mladých lidí z Týna nad Vltavou, které prostě baví hrát. Melodický folk s dvěma kytarami, pianem a klarinetem, převážně z jejich pera. Parádně však předvedli i Písek. Kdyby Šárka z Nezmarů potřebovala záskok… Anebo Karel Plíhal ženský hlas v Ráda se miluje. Zpěvačka Magda Komrsková je fakt skvělá. Až jednou vyrost(o)u, budou štikou ve folkovém rybníčku. Už teď jsou nejmíň na sádkách. I když jim chybí repertoár na přídavek.
Bonsai č.3
Bonsai č.3
foto: Pavel Ježek
Obejváci
si svým bluegrassem též otevřeli dveře na další pódia. I oni kombinují autorskou tvorbu s převzatou, navíc s vlastními texty. Vícehlasy zpívané na jeden mikrofon vždy ovládá výrazný hlas zpěvačky Kristýny Barchini, která vlastně táhne pěvecky celou kapelu. V písni Duhové znamení od Fešáků dostal příležitost ke krátkému sólu i její manžel Luboš, tady však asi hodně sehrála roli tréma.
Trémou rozhodně nepůsobili hodně ostřílení muzikanti z uskupení Bonsai č.3. Už opět v plné sestavě s navrátivší se zpěvačkou Zuzanou Královou ze služební cesty. Oni jsou taková Halleyova kometa jihočeské folkové scény. K této písni ještě jedna perlička. Končí slovy ...vlak jede v 5:36. V té době bylo na hodinách 5:35 odpoledne. Velmi svižně zněla "ta o běhání". Záleželo na tempu basisty. A ten se toho nebál. Ke slyšení byla řada ne úplně známých skladeb. Celkový dojem? Úžasná sehranost a ležérně profesionální projev proložený vtipem.
Tohle portovní odpoledne v Třeboni opravdu bavilo a ukázalo, že na jihu Čech je dost lidiček, kteří umí dobře prodat svoje hudební umění.

Sdílet na...
Kam dál?

» Čtěte po dvaadvacáté hodině… o Pražském předkole Porty (Miloš Keller)

» Výběr poroty do Oblastního kola a matematický model (Luboš Stráník)

» Výsledky oblastních kol Porty: Polabského, Severočeského a Vysočiny (FOLKtime.cz)

» Ohlédnutí za pražskou Portou obrazem a zvukem (Džexna)

» Výsledky východočeského oblastního kola Porty (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
2728  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib