gototop
12.05.2010 Oboroh je... (Ivan Bllemby Krejza)    Tisk
Reportáže

Oboroh je primitivní přístřeší na čtyřech kůlech, kde najde zvěř v zimě potravu a člověk útočiště v čase nepohody. Toliko slovník. V sobotu 17.4.2010 našla asi stovka lidí útočiště ve vysokomýtském M-klubu, kde se uskutečnil koncert Sváti Karáska s Londýnem a křesťanské folkrockové kapely Oboroh.

Oboroh
Oboroh
foto: Bllemby
Svatopluk Karásek je hudebník, evangelický farář a chartista. Je jednou z největších legend domácího undergroundu. Roku 1976 byl spolu se skupinou The Plastic People of the Universe odsouzen na osm měsíců. Roku 1977 podepsal Chartu 77 a roku 1980 emigroval do Rakouska, odkud odešel do Švýcarska. Po roce 1990 se vrátil do ČR a v roce 2002 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Přesto, že se angažoval v české undergroundové hudbě, účinkoval na festivalech druhé kultury, tak se hudebnímu zaměření českého undergroundu vymykal. Jeho umělecká tvorba plně vycházela a vychází z černošských spirituálů a blues. Jeho písně drží posluchače doslova v zajetí a poskytují hodnotnou výpověď. Ve Vysokém Mýtě ho doprovázel na akustickou kytaru skvělý kytarista Londýn /ex – Hever and Vazelína/. Zazněly písně jako Orel, Havaj, Oni se tulej, Ten den. Londýna jsem až do včerejšího večera neznal, ale je to hodně zajímavý člověk, jak po stránce fotografické Usmívající se, tak i po stránce hudební.

Oboroh je křesťanská folkrocková kapela. Vznikla v roce 1989 ze starší undegroundové bezejmenné skupiny, jejíž repertoár tvořily folk-rockové úpravy biblických žalmů podle moderního ekumenického překladu. Kapelníkem je Stanislav (Slávek) Klecandr. Ve skupině také od začátku působí bubeník, zpěvák a v současnosti klávesista Roman Dostál a s menší přestávkou na začátku 90. let také kapelníkův bratr Václav Klecandr.

Oboroh nám představil jak staré písničky, tak i písně z připravovaného CD, které se jmenuje "Ve věci probuzení"a které vyjde začátkem května. Více o tomto CD na http://www.oboroh.cz/.

Osobně se přiznám, že jsem šel na tento recitál s obavami, ale byl jsem mile překvapen a vřele doporučuji.

 

Převzato ze serveru Musicfoto.net.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Lucie H.   |Registered |12.05.2010 10:26:26
Vrele doporucuji tez a prilezitost je hned zitra v Praze, tedy 13. kvetna od 19.30, kdy v prazskem Komunitnim centru sv. Prokopa (metro Hurka) Oboroh pokrti sve nove album. Rezervace do stredecni pulnoci na 13na13@centrum.cz, vice informaci http://www.trinactnatrinact.blog.cz.
Ivan BLLEMBY Krejza   |Registered |13.05.2010 00:38:40
Tady se dá najít více fotek: http://spakoun.rajce.idnes.cz/Svata_Karasek_s_Lond ...
Ben   |77.104.254.xxx |14.05.2010 16:42:30
Převzít zastaralé informace z Wikipedie je poměrně snadné, viděl jste snad na koncertě Vaška Klecandra? Wikipedii navíc můžou upravovat všichni, takže není problém informaci aktualizovat i tam.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib