gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.07.2013 Fajny křest ve Fajnem-Mjestě (Lucy)    PDF Tisk Email
Reportáže
Trošku opožděně chci vyprávět o jednom vydařeném večeru.
Frýdecká hudební hospůdka U Arnošta, místním dobře známá, tentokrát nepotřebovala nafukovat vnitřní prostory, ač přišlo snad 300 diváků. Ono by to ani nešlo, rozumná kapacita je kolem 50 lidí. Proto se 1. 6. 2013 všichni usadili ve venkovních prostorách. Kdo se nevešel na terasu, vzal zavděk přilehlými stoly se slunečníky. Přiznám rovnou, že se mi ani nikam nechtělo, 14°C s deštěm k venkovnímu posezení moc nelákalo. Naštěstí se předpověď počasí nenaplnila, vysvitlo i sluníčko, pár kapek spadlo až ke konci oficiální části.
Slávek Janoušek křtí CD Fajne-Mjesto
Slávek Janoušek křtí CD Fajne-Mjesto
foto: Lucy
O co tedy šlo? René Souček, folkový písničkář z Frýdku-Místku (přesněji ze Sviadnova), pokřtil v sobotu 1. 6. 2013 svou první desku Fajne-Mjesto. Název CD je zároveň i názvem hymny města Frýdek-Místek (podobnost počátečních písmen, pochopitelně, není náhodná). Píseň spontánně vznikla na jednom z ročníků místního benefičního festivalu Sweetsen fest.
Před osmou už se na místě nacházeli všichni hlavní protagonisté. René Souček, jeho (poslední dobou pravidelný) spoluhráč - perkusista Marek Hlosta, producent alba David Stypka (známý též z kapely Bandjeez), autor obalu Lukáš Horký, mimo jiné člen skupiny Downbelow . Průvodní slovo obstaral šéf festivalu Sweetsen fest a vydavatel desky Petr Korč. Nenápadná věta z pozvánky „Možná přijde i Darmoděj“ zjevně pomohla velké účasti, lidé zvědavě vyhlíželi tajného hosta. Jarka Nohavicu totiž Reného tvorba natolik zaujala, že si křest nenechal ujít a opravdu dorazil. Skromně se posadil v koutku, sledoval dění, občas fotil a navíc zakoupil 5 CD. Těch se celkem prodalo během večera 106.
Večer zahájil několika sólovými písněmi výše zmíněný David Stypka. Poté návštěvníkům svou hudební tvorbu představil kmotr prvotiny, známý ústeckoorlický písničkář Slávek Janoušek. Nechyběly populární Mumie či Škoda 1000MB, zazněla i novinková ukolébavka.
Písním následujícím po pokřtění CD již diváci naslouchali i tleskali vestoje
Písním následujícím po pokřtění CD již diváci naslouchali i tleskali vestoje
foto: Lucy
Pak už na pódium vkročili ti nejočekávanější – René Souček a Marek Hlosta. René si za svá léta vystupování získal spoustu fanoušků, což se na atmosféře večera výrazně projevilo. Pokřtění desky spustilo standing ovation a rozjela se zpívací párty. Dav po zbytek koncertu jásal vestoje. Nestačily ani tři přídavky a hymna Fajne-Mjesto zněla na přání všech dokonce dvakrát. Večer se přehoupl do noci a poslední stateční opouštěli hospůdku až s pátou ranní. Dle slov Reného nejdřív došlo jídlo, pak došel alkohol i pivo a nakonec muzika.
Původně jsem Reného Součka slýchala jako autora „vtipných blbůstek“ typu Súsedka (o zvědavé ženské, která všechny sleduje a roznáší klepy) či Místek Reggae (o nevydařeném pokusu s kouřením marihuany, ze které se vyklubala majoránka z Tesca). Až časem jsem zjistila (a CD plně potvrdilo), že vážných a smutnějších písní má v repertoáru také dost, stačí zmínit hned úvodní píseň Milénium. René zraje a možná opravdu bylo záměrem osudu, že deska vyšla až teď. Historka praví, že už před lety měl René natočeno a nechtěným stiskem čudlíku se vše v poslední chvíli smazalo. Nyní je Fajne-Mjesto tady a rozhodně stojí za poslech.

Sdílet na...
Kam dál?

» Besídka Textové dílny Slávka Janouška již po páté v Turnově (Martin Mrca Holan)

» FOLKomín 2014 – plnoletost a rozchod v jednom! (Školník)

» Vzkaz naplněný radostí, často vážnou (Tomáš Hrubý)

» Pětkrát stejně a přece pokaždé jinak (Miloš Keller)

» Nejen žánroví Andělé 2012 (Školník)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib