gototop
30.06.2016 Z jednodenní návštěvy na třídenním festivalu II (Renata Králová)    Tisk
Reportáže
Jak je neznáte...
Jak je neznáte...
Foto: Renata Králová
V pátek práce a v sobotu počasí, to byly důvody, proč jsem byla na Portě jen v neděli. Zahájila jsem skupinou Jak je neznáte... Nabízejí písničky, které se v Pacifiku nehrají a většinu z nich napsala Marcela Voborská nebo Pepa Blažejovský. Ondra Paska Heleně Maršálkové a Marcele Voborské na pódiu skvěle sekundoval. Bylo to milé zklidnění a přesně mě to vpravilo do poslechu a vnímání muziky.
Nová sekce
Nová sekce
Foto: Renata Králová
Nová sekce potěšila moje bluegrassové srdíčko, pánům to hrálo tak jak má, pro oko také dobré, co víc si přát.
Nezmary jsem neslyšela víc jak dva roky a tak jsem se vyloženě těšila. Samozřejmě mě nezklamali a jak jsem byla zvyklá z dřívějška, mezi letité písničky zařadili i nové, prostě radost.
Epydemye - naposledy jsem je viděla na Zahradě, takže opravdu dávno. Když hráli v bohnickém Divadle Za plotem a představovali CD Kotlina (dostalo Anděla v kategorii folk a country), zradila mě záda. Byla jsem natěšená. Tolik energie, co z nich prýští a ty texty... Jejich vystoupení mě prostě dostalo.
Nezmaři se Zlatou Portou
Nezmaři se Zlatou Portou
Foto: Renata Králová
Musím se zmínit o mrazivé situaci, kdy dvakrát selhala technika při písni Milada. Věděla jsem, že je předvečer výročí popravy Dr. Milady Horákové, a o to víc jsem tu píseň chtěla slyšet - poprvé naživo. Napotřetí se podařilo (jak jsem se později dozvěděla, i to napotřetí se neobešlo bez technických potíží). Všechny ty komplikace vidím jako varovné memento...
Epydemye
Epydemye
Foto: Renata Králová
Druhá tráva s Robertem Křesťanem letos slaví 25 let účinkování na českých i zahraničních pódiích. Potěšilo mě, že Porta pozvala kapelu, která účinkuje toliko polovičku let, než ona sama. Druhá tráva na svoje letošní vystupování změnila playlist, ale k radosti mnohých z nás zachovala Telegrafní cestu.
Robert Křesťan & Druhá tráva
Robert Křesťan & Druhá tráva
Foto: Renata Králová
Cop je pro mě taková zvláštnost: díky nim jsme po několikaleté pauze, kdy byly děti malé, začali zase chodit na muziku, ale to je jiný příběh… Vydali CD Tribute to Greenhorns jako poctu Greenhornům a tady z ní zahráli Kočárem mým je vagón uhlí - nikdy bych neřekla, že má Míša Leicht takové měchy (on sám říká, že u toho chcípne, ale všichni doufáme, že to udejchá). Na festivalu bych uvítala víc muziky a méně povídání, ale u Copu už to tak prostě je.
Cop
Cop
Foto: Renata Králová
Následoval ještě Spirituál kvintet, který jsem ale, díky velkému časovém skluzu, neviděla, protože jsem se už musela vrátit do Prahy.
Kromě vyhlášení vítězů interpretační Porty (výsledky zde) byly uděleny Zlaté Porty za přínos v oblasti této muziky. Nikdo z oceněných to dopředu nevěděl a o to bylo jejich překvapení krásnější: Nezmaři, Jarda Samson Lenk a Sandy Nosek (ČRo Olomouc).
Porta, jako vždy, nezklamala a já bych ráda poděkovala všem těm lidem v zákulisí, kteří se snaží, aby všechno fungovalo nejen tady v Řevnicích, ale už od oblastních kol, prostě všem, kteří tomu věnují svůj vlastní volný čas a hlavně nervy, aby to nakonec všechno dobře dopadlo.
Letos to dopadlo výborně a do další padesátky přeji všechno dobré.
 Fotogalerie z neděle na Portě zde.

Sdílet na...
Kam dál?

» Festival Porta slaví 50let (Agentura JV)

» Z jednodenní návštěvy na třídenním festivalu (Miloš Keller)

» Výsledky 50. ročníku Porty v Řevnicích (Džexna)

» Babické písničky 50. ročník (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
zkf  - Souhlas a něco navíc   |46.135.116.xxx |03.07.2016 10:55:15
Vcelku souhlasím s popsaným. U Druhé trávy mě snad ještě více než přítomnost Telegraph road ve zkráceném programu potěšilo zařazení uhrančivé Noci. Mráz z dvojího selhání techniky při Miladě mě naštěstí rychle přešel díky tomu, jak se s tím Epydemye vyrovnala (seděl jsem dostatečně vepředu, takže jsem je z okraje pódia slyšel i bez mikrofonů).

Byl jsem na místě dříve, takže jsem si za hudebního doprovodu kapel hrajících dopoledne vychutnal i ručně psanou historii Porty na plakátovací ploše. Vskutku povedená věc.

Odcházel jsem dříve, takže mě doprovázela do dáli slova Samsona, který mluvil hezky tak akorát. V tomto smyslu jsem opravdu rád, že jsem si Cop mohl ze záznamu přetočit.

Zbyněk

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib