gototop
24.05.2017 Asonance na Musilce (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
aneb Vánoce na počátku léta
Dramaturgie Musilky, neboli Kulturního centra OMEGA, pokračuje dalšími hudebními skvosty. Ve čtvrtek 18. května, v pro Brňáky výjimečném jarním termínu, potěšila hudební fandy folková Asonance se svými baladami. Tento termín byl výjimkou proto, že poslední dobou je pravidlem předvánoční koncert Asonance. Jak ale pravil konferující Luboš Pick, v jarem kvetoucím Brně je taky krásně – koneckonců zde i tanky zrůžoví.
Hanka Horká
Hanka Horká
foto: Vladimír Béďa Halm
Program Asonance tvoří písně z britské lidové tradice, především skotské a irské balady. Jejich obsahem jsou mnohdy děje z historie, kdy boj o moc probíhal způsobem, proti kterému je současná vládní krize plochou historkou okresního formátu.
Ale nejen Horny Wife Fucks Random Guy In Hotel Room & Husband Watchesmocenský boj, ať už o trůny či jen o panství, je obsahem lidových balad.  Ve skvělém podání sólistů, především znělého hlasu Hanky Horké, něžného hlasového pojetí Klárky Laštovičkové (která už záhy změní své příjmení), Blanky Laštovičkové a mužných hlasů Petra Bohuslava a Romana Slabocha, zazněly i baladické písně mapující rodinné vztahy, tragické lásky i jejich neméně tragické konce. To vše s nápaditým hudebním doprovodem dalších členů skupiny.
Asonance
Asonance
foto: Vladimír Béďa Halm
Skvělý multiinstrumentalista Jan Laštovička doplnil barevný zvuk svých strunných nástrojů i hrou na loketní dudy. Aranže písní jsou postaveny také na výborné hře na různé flétny i whistle v podání Klárky Laštovičkové a Daniely Vránové. Roztodivnými tóny kromě klasického klávesového zvuku obohacoval celkový zvukový obraz Mirko Rokyta nad rytmickým základem bicích Jana Gajdoše Doležala. Svým průvodním slovem odháněl smutek a stín morbidních témat v písních Luboš Pick, který svou basou doplnil hudební krajinu baladických témat. I encyklopedické vsuvky v konferování byly publikem dobře přijaty – Lubošovo vysvětlení rozdílu mezi dopisem a e-mailem bylo velmi osvěžující (dopis – totéž co email, jen lépe hoří...).
Petr Bohuslav
Petr Bohuslav
foto: Vladimír Béďa Halm
V průběhu večera došlo i na veselou instrumentálku Zaječí packa, která ukázala možnosti flétnistek i dalších instrumentalistů a svým vyzněním zaplašila chmurné výjevy z historie.
Hudbymilovné publikum dostalo příležitost k doprovodnému zpěvu několika písní, za který bylo z pódia oprávněně pochváleno. Celá cesta večerem vedla barvitou hudební krajinou od barbarského pobřeží až po vyvrácení domněnky, že ďábel zdech' a spokojené diváky bude jistě provázet jejich dalšími dny.
A naštěstí se tímto hudebním putováním Vánoce lehce přiblížily i v počátku letního času, takže doba ke skutečnému vánočnímu času nebude tak dlouhá.
Fotogalerie z koncertu ZDE.

Sdílet na...
Kam dál?

» Království krásné hudby (Ivan Kott)

» ... Hrát před vyprodanou Lucernou (Tomáš Pohl)

» Rok 2014? Není to pozdě? (Miloš Keller)

» 35 let Asonance v Lucerně (Tomáš Hrubý)

» Asonance: Bohatý život na vzdálených ostrovech (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib