gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.05.2017 Rozkvetlý Kvítek (Karel Fred Vodňanský)    PDF Tisk Email
Reportáže
Folkový kvítek dlouhodobě otevírá nejenom (folkovou) festivalovou sezónu, ale i dveře nejmladším umělcům. Areál pod zámkem Konopiště spolu s pučící přírodou je ideálním prostředím pro rozkvět nových hudebních talentů i probuzení těch s hlubšími kořeny.
Daniela Ulrichová
Daniela Ulrichová
foto: Kačka Vodňanská
Dva soutěžní bloky měly dát prostor sedmi novým hudebním tělesům a jednotlivcům, ale nakonec se jich sešlo o jednoho méně. Po prvním bloku to sice vypadalo, že letošnímu ročníku se buď nepovedl výběr, či velmi zapracovala tréma, ale v druhém už se našel alespoň jeden kvalitní zástupce z kategorie skupin i z kategorie jednotlivců. Vodníci z Mohelnice a Daniela Ulrichová z Liberce výrazně převyšovali ostatní soutěžící a zaslouženě si odnesli prvenství ve svých kategoriích i u diváků. Vít Štaigl ze skupiny Vodníci navíc obdržel zvláštní cenu za instrumentální výkon na svou elektrickou kytaru a banjo.
Vodníci
Vodníci
foto: Kačka Vodňanská
Skupinu Marod, která festival otevírala, jste si tak trochu mohli poplést se soutěžícími z prvního bloku a nebylo to věkem aktérů. Plnější probuzení přinesli až Brontosauři revival, kteří, jak název napovídá, interpretujíTHE BLENDJOBpornmobile písně slavné české hudební legendy. Pominete-li chybějící drive, či níže posazené zpěvácké party, dalo se u známých skladeb zavzpomínat na doby pominulé, probouzející se dnes už jen u táborových ohňů. Mezi bloky soutěžících vystoupila dámská hudební uskupení Přelet M.S. a Berušky, která jednotlivě zahrála svůj běžný repertoár a nakonec společně několik světoznámých evergreenů jako Hit the road Jack! apod. Unylejší Kamelot i Ivan Hlas Trio, vymezující se jen sólovými kytarami, vystřídal Žlutý pes, který jako první toho dne dokázal ve větším zvednout, rozpohybovat a rozezpívat diváky. Přestože s sebou Ondřej Hejma přivezl ve svých ústech spousty volů, dokázal diváky probudit svým nadšením a přístupem i u méně známých skladeb a přes jejich rockovější háv. O to více jako studená sprcha působilo vystoupení Poutníků, kteří stále hledají svůj nový hlas. Výsostný instrumentální zážitek chybějícího zpěváka zkrátka nepřehluší.
Brontosauři revival
Brontosauři revival
foto: Kačka Vodňanská
Typickou folkovou atmosféru s sebou přinesli v podstatě jediní zástupci toho žánru na letošním 26. ročníku - skupina Nezmaři a bylo to opětovně vystoupení vtahující i zasněné. Ohlášený comeback po faktické 15leté přestávce přišla představit hudební skupina Klíč. K třicátýmpátým narozeninám si přichystala natočení nového CD i sérii koncertů, které ve zkráceném programu předvedla i na Folkovém kvítku. Za ta léta, možná i díky mladé krvi, neztratili nic ze svého uměleckého přednesu i invence a na svých nových i starších, méně či více známých, ala středověkých skladbách prokázali svou výjimečnost i hudební ekvilibristiku. Následující Jiří Schmitzer opětovně nezklamal svým sebeironickým showmanstvím v nikdy nedokončených písních.
Berušky a Přelet M.S.
Berušky a Přelet M.S.
foto: Kačka Vodňanská
Po vyhlášení vítězů mládežnické soutěže představila další comeback skupina Forehand, která začala opětovně loni koncertovat po šestnácti letech. Nic jí to neubralo na kvalitách i projevu a snad se brzy dočkáme i nových skladeb. Vrchol festivalu, který měli představovat liberečtí Jarreti, měl přes svou nespornou kvalitu pachuť hořkosti. Skupina si v letošním vystoupení udělala z diváků trochu pokusné králíky a celý koncert zaplnila skladbami méně známými, či těmi úplně novými a hlediště tak v průběhu jejich vystoupení znatelně prořídlo. Většina se tak připravila i o opětovně výbušné a strhující vystoupení skupiny Semtex.
Folkový kvítek je výborný festival nesoucí s sebou navíc jako vzácný šperk svou dobročinnost v podobě pomoci dětem z dětských domovů. Má v sobě ale i jedinečný náboj, který ta pozitivní energie z lidí a prostředí sálá na všechny strany. Díky všem přítomným za tu energii a vy ostatní ji přijeďte podpořit alespoň napřesrok. Je o co stát, čím být.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib