gototop
19.12.2019 Všechno má svůj čas (Monika Vodičková)    Tisk
Reportáže
Začátkem prosince uvedl Český rozhlas v Českých Budějovicích zajímavé pásmo hudby spojené s verši. Rodiči tohoto projektu jsou dva tátové. Autor hudby, Josef Fojta, je už delší čas jedním z pilířů proslulého souboru Hradišťan a kromě toho začal před lety spolupráci se svým kamarádem. A Emanuel není motýl, ale Míšek. A s motýlí lehkostí doplňuje Josefovu hudbu krátkým veršováním, které je vtipné a originální. Oba autoři v tandemu spolupracují již delší čas. 
Více o Bylinkách a autorech pásma
Více o Bylinkách a autorech pásma
„Jsem původním povoláním učitel. V roce 2002 jsem ze školství odešel, vystřídal různá povolání a po deseti letech jsem se zase do školy vrátil. Měl jsem v plánu s dětmi udělat jednou ročně nějaké vystoupení, ale nechtělo se mi čerpat nebo přejímat něco od jiných autorů,"
říká Emanuel Míšek. „S Josefem se známe už dlouho, zhruba před deseti lety jsme spolu udělali autorské CD Všechno má svůj čas. Je především o lásce, víře nebo smrti," dodává. Jejich další společné dílo Bylinky – písničky z hrnečku vzniklo spontánně; oba autoři si dali rande v Kostelním Vydří, kde je pochován Ivan Magor Jirous. Věděli, že od vydání prvního společného CD uplynul už dlouhý čas a že buď udělají další počin, anebo se jejich spolupráce rozplyne. Emanuel měl připravenou besídku s texty o bylinkách. "Řekli jsme si, že do roka a do dne uděláme něco dalšího, a zhudebnit verše o bylinkách se nabízelo," uvádí Josef Fojta. "Na hudební části Bylinek se mi pracovalo moc dobře. Celou dobu jsem se cítil svěže, jako na louce," dodává. 
Cíleně tedy v loňském listopadu vyšlo album s 21 písněmi, na kterém se o bylinkách jedinečným způsobem zpívá i vypráví. Na jeho základě vznikl také pohádkový muzikál uváděný ve Slováckem divadle Uherské Hradiště s názvem Anička a bylinkové kouzlo.
Josef Fojta i Emanuel Míšek si spolupráci pochvalují. "Mně se líbí Emanovy lehké vtipné verše, které nejsou klišé. Navíc jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí, ať už při Bylinkách nebo Nářadí. A také proto s ním rád pracuji," říká Josef Fojta. 
Nářadí - Písničky z kufříku
Nářadí - Písničky z kufříku
Autoři se rozhodli, že udělají triptych, první část je ze světa rostlin, což jsou Bylinky – písničky z hrnečku, a druhá část, horká novinka, je ze světa strojů. CD s názvem Nářadí – písničky z kufříku je právě vydané. Na natáčení se podíleli také Pavel Liška a Barbora Poláková. A třetí část, ze světa lidí, bude Zpáteční do Betléma a natáčení je plánované na příští rok. "Když se domluvíme ve Slováckém divadle, z CD Nářadí – písničky z kufříku vznikne také divadlo," dodává Emanuel Míšek. 
Při budějickém vystoupení si to dva dětské pěvecké sbory Slunko a Harmonie z Velkého Meziříčí náležitě užívaly stejně jako my, diváci. A za to je třeba poděkovat hudebnímu dramaturgovi Českého rozhlasu České Budějovice Jiřímu Kasalovi, který tento hudební počin vybral a trefil se skvěle do adventní noty. Bylinky - písničky z hrnečku totiž doplnilo právě pásmo Zpáteční do Betléma a Emanuel Míšek v roli výpravčího nás dovezl až k jesličkám. Sbormistryně Olga Ubrová a Andrea Svobodová vedou sbory opravdu pečlivě a bezpochyby se dá říci, že dosahují republikové úrovně. A také proto je oba autoři ke spolupráci na tomto projektu přizvali. Navíc obě pojí s Emanuelem letité přátelství. 
Pásmo Bylinky – písničky z hrnečku je tak autentické, že na vás dýchne třeba vůně mátového čaje a máte chuť si jej v tu chvíli dát. Když nebudete mít možnost užít si vystoupení, které se realizuje zřídka, doporučuji stejnojmenné CD. Druhé vtipné CD Nářadí – písničky z kufříku zaujme i dospělé kutily. Oba nosiče se budou zaručeně líbit všem dětem, bez rozdílu věku od tří do sta let.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib