gototop
20.08.2020 Epydemye v kostele (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
aneb
Magický Neratov naplněný folkovou energií
Epydemye v Neratově
Epydemye v Neratově
foto: autor
Neratov v Orlických horách je místo nabité zvláštní energií a magií. Je to dané jednak místem, jednak místními – tedy lidmi i společenstvími. Ti i oni mají velký podíl na proměně kostela Nanebevzetí Panny Marie v úžasné místo napěchované duchovnem i nádhernými artefakty pod skleněnou střechou, která završila opravy stavby, zničené válečnými událostmi. Výtvarné řešení interiéru svou prostotou a jednoduchými čistými tvary až rafinovaně dokresluje duchovní rozměr místa. Kostel je místem bohoslužeb, ale i světských kulturních zážitků. A z uvítání pana faráře před koncertem Epydemye i občasného splnění přání. Naposledy jsem tu byl před pěti lety a od té doby život zamíchal kartami – možná to byl důsledek deštivého pošmourna. Sobota 15. srpna však byla slunečná a jásává i přes bouřková mračna v okolí.
Lucie Vlasáková
Lucie Vlasáková
foto: autor
Sakrální prostředí určitě ovlivnilo Lucii při přípravě playlistu, ale určitě neomezilo energii celé trojice. Koneckonců jeden z příznivců měl na sobě tričko s nápisem Epydemye – energický folk. Rozhodně neubylo hloubky, ale neomezila se ani hravost a očividné souznění mezi celou trojicí bylo skvělým podkladem pro jejich podání celého podvečerního koncertu. Současný zpěvník skupiny už obsahuje mnoho položek, ale hlavně tu zazněly písně z alba Kotlina, které se do tohoto prostředí tematicky velmi hodily. Jedna z nejsilnějších skladeb v podání Lucie Vlasákové je Milada, věnovaná památce dr. Milady Horákové. Ale i další známé písně z Kotliny, třeba Skočil jsem do tmy svým hlubokým obsahem zapadly do magie kostela Nanebevzetí Panny Marie a jeho úžasně řešené prostředí podtrhlo svou jednoduchou čistotou výtvarného řešení interiéru jejich vyznění. Orlické hory patřily mezi oblast Sudet, které se dějiny silně dotkly, koneckonců konec války se podepsal i na samotném neratovském kostele, což dalo nový rozměr i skladbám jako Sudetská či Emigrantské sny.
Mirek Vlasák a Honza Přeslička
Mirek Vlasák a Honza Přeslička
foto: autor
Další velké téma, které rezonuje zatím posledním CD Epydemye Milé děti, je vztah rodičů a dětí a vůbec sám život a jeho osudové i každodenní cesty a zákruty. Snad měly písně z alba vliv i na malé diváky, kterých bylo v chrámu opravdu hodně. Až na jejich občasné decentní hlasové projevy bylo i toto publikum pozorné a zdálo se vnímajícím. Prostě Epydemye zaujala všechny, ať už vážnými kousky jako Dík, tvoje máma, Až se mě jednou zeptáš či Kristýna nebo Atomová elektrárna a Rajský plyn nikoho neomámil, spíše zmámil.
A opravdu u Epydemye platí – Přijít můžeš kdykoli, takže pokud se při svých toulkách a dovolených vyskytnete poblíž místa jejich koncertu, neváhejte. Ať se odehrává v jakémkoliv prostoru, vždycky jej celý zaplní síla energie všech členů a obsah jejich skvělých písní.
A malá poznámka - když si zadáte do vyhledávače Neratov, jako jeden z prvních výsledků vám vypadne právě kostel v Neratově v Orlických horách. Když ovšem totéž zadáte do map Google, nemusí vás navigace vést na ten chtěný Neratov, ale k Chrudimi. Naštěstí jsem navigaci přestal věřit včas, takže jsem nebloudil dlouho.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib