gototop
31.10.2022 Karlovarský Bankrot rozpuštěný, vypuštěný a znovu napuštěný (davy)    Tisk
Zajímavosti
Začnu odjinud. Shodou okolností jsem před pár měsíci třídil staré časopisy a hned první, na který jsem narazil, obsahoval důležitý článek, který jsem už od jeho zveřejnění dlouhodobě udržel v paměti, přestože všichni muzikanti včetně mě jsou sklerotici a článek pocházel ještě z minulého tisíciletí. Byl to rozhovor s uměleckým vedoucím Pacifiku Tonym Linhartem, vyšel v časopise Folk a country č. 1/1999 a pořídil jej Tomáš Hrubý.
Mimo jiné se tam mluvilo o situacích, kdy některý příliš ambiciózní řadový člen se snažil pootočit kapelní kormidlo jiným směrem a bylo nejlepší se s ním rozloučit, přestože byl kvalitním muzikantem. Cituji: "Pokud máš v kapele někoho příliš ambiciózního, začnou problémy." Konec citátu a vlastně i konec úvodu.
Od října 2008 působí na Karlovarsku country-folková kapela Bankrot, kde moje maličkost zastává funkci uměleckého vedoucího. Po nesmělých začátcích se Bankrot párkrát objevil ve správnou dobu na správném místě, natočil dvě CD, jeho písničky zazněly v nejrůznějších rádiích a některé dokonce zdomácněly i v hospodách. Ovšem sestava se průběžně měnila. Na počátku roku 2019 se Bankrot sice ocitl na dosavadním kvalitativním vrcholu, ale někteří služebně mladší členové začali projevovat programovou nespokojenost a chtěli změnit jak styl, tak repertoár. Nebyl by problém nacvičit několik žánrově odlišných písniček, bylo by to vítané obohacení. Ale těm členům vadily prakticky všechny nové skladby v klasickém bankrotím stylu, takže nácviky se vlekly a kompromis se hledal obtížně...
Napřed se objevil názor, že dnešní Bankrot je personálně jiný než ten dřívější a že proto potřebuje změnu. Poté se objevil názor, že z žánrového zaměření je třeba škrtnout slovo "country", protože Bankrot nikdy čistou country nehrál (autor názoru neřešil, že Bankrot nehrál ani čistý folk a že žánrová kombinace je záměrná). Posléze se objevil názor, že autorská tvorba nikoho nezajímá a že je třeba zásadně upřednostnit převzaté písničky. A pak se kupodivu neobjevil žádný další názor, nýbrž koronavirus.
Během první vlny si frontman Bankrotu Pavel Pavlis Kohn uvědomil, že boj s těmi destruktivními názory je marný a že bude lepší založit novou kapelu. Takže v červenci 2020 ohlásil odchod z Bankrotu. Dal dohromady novou sestavu, kterou pojmenoval Zavěšený kafe a dnes již mají natočené CD Svět vlků. Navzdory názvu je to velmi kvalitní počin, žádné vytí z přehrávače nezní.
Bankrot v roce 2022
Bankrot v roce 2022
foto: ing. Radek Vozka
Stál jsem před otázkou, jak vyřešit vzniklou situaci. Tony Linhart měl pravdu, ambiciózní členové způsobili problémy a bylo by to tak i v budoucnosti. Kdyby Bankrot působil nadále v tehdejším složení bez Pavlise nebo s nějakým méně výrazným náhradníkem, už by nebyl tím Bankrotem z předkrizového období. Existovala jediná možnost: kapelu rozpustit a poskládat ji znovu.
Podařilo se to nečekaně brzy, i díky návratu některých bývalých členů. Vývoj sice zbrzdily další koronavirové vlny, ale posledního července 2021 na Dni Ohře v Kynšperku mohl konečně moderátor říct větu "držte si peněženky, přichází Bankrot" a premiéra nové sestavy mohla začít.
Od té doby Bankrot absolvoval i další akce, z nichž nejvýznamnější byla Folková Ohře 2022 v Sokolově. Divácký ohlas velmi příznivý, pořadatelé se poptávají po natočených CD... a v tomto směru Bankrot podniká velmi významný krok.
Od 22. října točíme třetí CD, opět u Pavla Horycha ve studiu Orange v Karlových Varech-Rybářích. CD by mělo obsahovat celkem osmnáct skladeb, z čehož dvě byly natočené už v minulosti pro druhé CD. Obě budou vylepšeny současnou sestavou, navíc jedna z nich je úplná novinka, protože se nakonec na CD neobjevila z důvodu pozdního "vychytání much". Již tradičně bude převažovat autorský repertoár, na němž se podílejí současní i bývalí členové Bankrotu. Tentokrát ovšem bude zařazena i jedna pocta Tonymu Linhartovi. I přes relativně vysoký věkový průměr členů převažují svižné písničky, často s texty vtipně laděnými.
Bankrot natáčí CD v této sestavě:
Jiří Mexico Král (ex-Drc Ostrov) - zpěv, 12-strunná a 6-strunná kytara, 5-strunné banjo
Svatava Světluše Cimbalová - zpěv
Sabina Heroldová - zpěv, housle, mandolína, klávesová foukací harmonika
Karel Saky Soukup - kontrabas, recitace
Ivo Jemmy Urban - foukací harmonika, kazoo, zpěv
Jaromír Davy Urban - 5-strunné banjo, 6-strunná a 12-strunná kytara, lap steel, dobro, zpěv
Jan Bonaventura Kustra (ex-Druga) - percussion
Možná se objeví nějaký host, což je v jednání.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib