gototop
14.08.2007 Vydarená Open scéna Muziky 2007 (Belmondo)    Tisk
Reportáže

Muzika v Hrádku u Rokycan kromě své hlavní páteční a sobotní scény nabízí sobotní dopolední a odpolední pódium méně známým interpretům. Záměrně se vyhýbám termínu méně kvalitním, obzvlášť po tomto ročníku. Ač si udržela název Open scéna, už dlouho otevřenou scénou není. O účinkování na ní je obrovský zájem, a tak podléhá výběru. Právě ta  letošní se zařadí k těm lepším. Dokonce se nesly Hrádkem názory diváků, že předčila páteční hlavní koncert?Diváci zde hlasují, a tak Open scéna je vlastně soutěží. Vítěz bere vše ­  příspěvek na cestu, účinkování na večerní hlavní scéně, a to i v dalším roce, účinkování na dalších spřátelených akcích, obvykle i natáčecí čas ve studiu Jumbo.

Než krátce přiblížím jednotlivé letošní interprety, zkusím stručně popsat celý systém fungování soutěže. Podařilo se ho vypilovat, nechci říct k dokonalosti, protože měřit muziku je nesmysl, ale přece jen do přijatelné formy. Všichni přihlášení interpreti se sejdou hodinu před začátkem a losují pořadí. Diváci hlasují na hlasovacích lístcích, které mohou získat pouze od

foto: Belmondo ©

Epy de Mye a oranžový lavor...

foto: Belmondo ©

označeného pořadatele na základě předložení a znehodnocení své vstupenky. Svůj zájem musí rozdělit mezi tři interprety bez udání pořadí. Celkový součet hlasů určí vítěze. V Hrádku namátkou už zvítězili Strašlivá podívaná, Prsten, Toman a lesní panna, Šantré, Bodlo,?

Začínat na Muzice Open scénu vůbec nemusí být tak velkou nevýhodou jako jinde. Hlediště bývá už od desáté zaplněné. A letos to plně potvrdila Sekvoj (3. místo). Rozproudila svěžestí projevu život v ještě dřímajících a přitáhla další diváky i přesto, že jí chyběl dobrista a mandolinista Mirek Burian. Arnošt Frauenberg zažívá silný rok, a to nejen díky vydání desky. Písničky jako by se usadily, jejich humor je přívětivý a příjemný. Když si na dvě písně pozval posilu v podobě Žambochů, ještě se výkon posunul výš, ač se na začátku museli hledat. Dosti zkušeností má Ajeto - tři dámy vládnoucí sezpívanými hlasy, posílené rytmikou Petra Balíka Vohnouta a baskytarou. Nejúspěšnějšími písničkáři a dvojicemi Open scény se po zásluze stali Katka Misíková s Jakubem Kořínkem. Instrumentální vrchol, bluesové pohlazení, kouzlení s kytarou i hlasy. I následující duo přededlo vydařené vystoupení. Kuba Slamák s Milanem Sovou jakoby začali tam, kde předcházející dvojice skončila, leč tvorba této dvojice se opírá především o textové výpovědi, ač lehkým humorem taky nešetří. Country, hudba všelidová, šlapající, zněla v podání Appaloosy, které se podařilo šlapajícím strojem, byť sem tam škobrtajícím, zcela vtáhnout diváky do svých rytmů. Druhé místo diváckého hlasování je rozhodně velkým úspěchem. Kámen úrazu - folk in blues, nebo obráceně? Svižně zahrané písničky, krásná sóla na foukačku, trošku porovnat hlasy a už by nechybělo vůbec nic. Jednou ze začínajících kapel, které se pozvolna posunují stále výš, byl Netřísk. Průzračný folk s náběhy k hitovosti (písnička Marjánka). To následující Epy de Mye už na nás sype jeden hit za druhým. Lovec Amorů, kterého letos přivezli na Zahradu, se už zpívá. Chytlavé jednoduché a chytré melodie, dokonalé texty, radost z interpretace, přesvědčivost projevu, tak zní přicházející folkový objev a vítěz Open scény Muziky 2007. Závěr patřil výbornému kytaristovi Martinu Rousovi. Další silná osobnost, silná výpověď, byť mu úvod nevyšel stoprocentně.

Výsledky Open scény:
1. Epy de Mye 96
2. Appaloosa 73
3. Sekvoj 61
4. Jakub Kořínek a Katka Misíková 59
5. Kuba Slamák a Milan Sova 58
6. Arnošt Frauenberg 36
7. Martin Rous 33
8. Ajeto 30
9. Netřísk 28
10. Kámen úrazu 27

A jak to vypadalo na scéně hlavní vám popíše v dalším článku Cimbura.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib