gototop
05.06.2012 Křest CD Hotel v tiché ulici (Marek Kamínek)    Tisk
Reportáže
Cesta, která 29. května přivedla textařku a písničkářku Ladu Šimíčkovou s hudebním skladatelem a rovněž i písničkářem Ivo Cicvárkem do brněnské hudební kavárny Café Práh pokřtít jejich debutové CD, byla především pro Ladu plná nových zkušeností a zážitků. Když se ale vrátíme na počátek toho všeho, kdy v první polovině loňského roku začala vznikat myšlenka o vlastní desce, vše se zdálo být neuskutečnitelným snem. Až začátkem toho letošního roku přišlo na věc a ve studiu Českého rozhlasu Brno začala vznikat jedna nahrávka za druhou. Společně s Ladou a Ivem se na ní podílel Petr Pospíšil (kontrabas), Vilém Spilka (kytara), Jan Vašina (saxofon), Luboš Malina (banjo, irská flétna) a Martin Kleibl (bicí). První tři jmenovaní byli i u samotného křtu v kavárně a jak se sluší a patří, návštěvníkům společně zahráli písně z nové desky.
O přestávce před kavárnou...
O přestávce před kavárnou...
foto: Marek Kamínek | © fotokaminek.cz
Před vystoupením Lady Šimíčkové a Ivo Cicvárka, zlatým hřebem večera, zahájil hudební dění v zaplněné kavárně ode dveří přes pódium až k baru sám Ivo a vytvořil tak krásnou atmosféru pro následující staronovou skupinu Nevermore&Kosmonaut, rozšířenou o nového člena Pavla Karase. Proslýchá se, že sami připravují nahrávání vlastního CD, v pořadí už druhého.

Po Nevermorech se návštěvníkům představil druhý host večera, Slávek Janoušek, kterého není potřeba dlouze představovat. Jen zmiňme, že jeho jméno je s deskou Hotel v tiché ulici spojeno hudebním autorstvím u písní Mezičas, White Star Line a Nezvěstná a jako zakladatel Textové dílny sdružující desítky autorů nejrůznějších textů, je svým způsobem i zodpovědný za tento večer. Právě díky dílně se Lada seznámila s Ivem a byla tak odstartována jejich společná cesta hudebním světem. Není tedy divu, když se právě Slávek stal tím, kdo měl tu čest pokřtít jejich debutové album.

Jednou ze zvláštností a jen tak neopakovatelnou jedinečností večera byla chvíle, kdy v sále kavárny zazněly stejné písně, nejdříve v podání Slávka Janouška (např. White Star Line), a následně i z úst Lady. Ptát se, čí verze byla lepší, není správné, ale konkrétně u White Star Line je zřejmé, že text je vytvořený pro ženský hlas a v podání mužského hlasu není posluchač vtáhnutý do příběhu, opřeného o smutnou událost významné britské rejdařské a loďařské společnosti, známé především skázou Titanicu, dostatečně intenzivně. Dalším unikátem bylo samotné vystoupení Lady Šimíčkové a Iva Cicvárka s již zmíněnou kapelou, díky níž získaly písně nový rozměr, vzbuzující u posluchačů nebývale silnou fantazii, odvyprávěnou s jemným Ladiným přednesem a chvílemi doplněnou Ivovým hlasem. Ovšem, jak se sami nechali slyšet, tak tento hudební zážitek se na pódiích jen tak opakovat nebude.

Že byl křest úspěšný, je patrné jak z početné návštěvnosti, která zde v kavárně překonala všechny zde doposud uskutečněné akce včetně nedávno vystupujícího Jiřího Suchého, tak i z ohlasů zaznamenaných po ukončení akce. Lepší start snad deska mít nemohla a nepokazí to ani zvuková technika, která během koncertu zlobila...

Jak probíhal večer, napoví i přiložené fotografie s popiskem.
Ivo Cicvárek zahajuje večer vlastním vystoupením.
Skupina Nevermore&Kosmonaut, nově hrající ve čtyřech (zleva: Pavel Karas, Michal Kosmonaut Šimíček, Aleš Vosáhlo, Štěpán Axman).
Nový člen skupiny Nevermore&Komonaut Pavel Karas.
Frontman Nevermorů, Michal Kosmonaut Šimíček.
Slávek Janoušek, host dnešního večera.
U baru...
Slávek Janoušek zpívá píseň White Star Line.
Jeden z diváků u stolku s CD Hotel v tiché ulici...
Michal Šimíček, jako dramaturg kavárny, vítá na pódiu skupinu za jeho zády.
Jan Vašina a jeho saxofonové sólo.
Jeden zlobivý mikrofon a všechny oči v sále pokukují po zvukaři dnešního večera, ale konec dobrý, všechno dobré.
Pohled do kavárny na diváky, ale zdaleka ne všichni se na snímek vešli.
Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek se skupinou.
Lada Šimíčková
Zleva Jan Vašina a Vilém Spilka.
Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek
Petr Pospíšil
Slávek Janoušek u baru.
Pohled do řad diváků.
Pohled do řad diváků.
Slávek Janoušek křtí CD Hotel v tiché ulici...
...a následuje přípitek.
A ještě jednou přípitek...
Pokřtěné CD je se zavřenýma očima vhozené Ladou do řad mezi návštěvníky.
Kdo ho vlastně chytil?
Lada Šimíčková se skupinou.
Poklona doprovázená silným potleskem, který byl odměněný hned několika přídavky.
Po tříhodinovém koncertě před kavárnou...

Sdílet na...
Kam dál?

» Slávek Janoušek v Café Práh v Brně (Michal Šimíček)

» Léto s Café Práh je plné hudby (Kosmonaut)

» 19. ročník Folkového oříšku (David Maroš)

» Velký svět Ivo Cicvárka a Žofie Kabelková v Praze (Ivo Cicvárek)

» Morytáty a romance – aneb Ivo Cicvárek, ŽIVO a zánik Velkého světa (FOLKtime)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib