gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.07.2003 Rozhovor s vítezem festivalu ZAHRADA 2003 - skupinou Konaboj (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV
foto: Vítek Školník Urban ©Skupinu Koňaboj, vítěze letošního diváckého hlasování Zahrady, na pódiu určitě nepřehlédnete. Poznáte je podle modře obšívaných bílých halen, a také podle svérázných, místy až rockových úprav moravských lidových písní. Velkou devizou kapely je zpěvačka Jiřina Šmukařová, která ve svém projevu nezapře dlouholeté zkušenosti z klasického folkóru a celý Koňaboj tím z šedého průměru podobně znějících kapel posouvá daleko nad ostatní. Druhým velkým motorem Koňaboje je sólový kytarista David Řehák, kterého jsem v zahradním zákulisí poprosil o krátký rozhovor.

Davide, jak dlouho vlastně hrajete?

Tak od září, října 2002.

A vy jste se rekrutovali z nějaké jiné kapely nebo jste vznikli na "zelené louce"?

To vzniklo docela zajímavým způsobem. Já jsem postupně přecházel od death metalu až k tomuhle. Asi před čtyřma rokama jsem měl skupinu ONCE,  a tam jsem třeba sehnal Martina Straku, který s náma teď hraje, on je výbornej basista. Časem jsem ještě prošel několika kapelama, poslední z nich byly Věcičky, a tam byla Jiřka Šmukařová. No a pak jsem si z těch kapel, ve kterých jsem byl před tím, vytahal všechny ty lidi, který se mi zdáli jako nejlepší, sehnali jsme bubeníka - to byl jediný, kterého jsem před tím neznal - a bylo to.

A ty když už jsi hledal muzikanty, tak jsi měl v hlavě, že bys chtěl hrát přesně tuhle muziku? Nebo to nějak vyplynulo?

Nene, my jsme hráli s Jiřkou v  kapele Věcičky a už v té době jsme měli udělaný dvě písničky. Ty vznikly tím způsobem, že já jsem za ní přišel a říkal jsem, že se mi hrozně líbí lidovky, jako jak se to hraje - to bylo tuším Kebych byla jahodú - no a tak jsme to tedy spolem tak udělali, na dvě kytary, úplně v poklidečku. A jednou jsme byli s Věcičkama v Mořicích na festivalu, prostě jsme odehráli a pak jsme si tam s Jiřkou vyhlídli takovou mezírku kdy tam nikdo nehrál, a řekli jsme si, že to půjdem otestovat, jak to ty lidi vezmou. No a mělo to úspěch, lidi řvali: my chceme ještě. My jsme měli ale jen dvě písně, tak jsme říkali, že to byla jen taková zkouška, jestli to zabírá. A od té doby jsme to začali zvažovat, nabrali jsme tedy toho basistu, ještě jsme přibrali kontrabasistu z cimbálové muziky Dúbravenka, a potom Karla Dufka na bicí. Tím jsme byli v pěti a říkali jsme, že by to ještě něco chtělo. Tak jsem si vzpomněl na Dášu, se kterou jsem kdysi hrával asi rok skotskou a irskou lidovou muziku. Takže tam máme i flétny. A v téhle sestavě jsme začali asi od toho října zkoušet a v dnešní době už jsme schopní utáhnout hodinu a půl dlouhý koncert.

foto: Vítek Školník Urban ©

Jak si vybíráte písničky, které upravujete? Čerpáte ze sbírek nebo berete to, co znáte z doslechu?

To je různý. My občas posloucháme nějaké starší desky ale všechno je to zásluha naší zpěvačky Jiřky, která ty písničky vybírá, různě hledá. Která písnička se jí  líbí, tak tu donese a já potom, jelikož pocházím z toho death metalu takže vůbec ty písničky neznám, což je hlavní základ, jim začnu dělat tu rockovou aranž a společně to nějak dopracujeme do konce.

Jiřina Šmukařová se asi věnuje tomu folklóru nějak víc, zpívá momentálně někde?

No nám se v podstatě setkaly v té kapele dvě větve. Karel, Martin a já jsme čistě rokeři a z druhý strany k nám přišel Tomáš Béza a Jiřka Šmukařová, kteří už - ta Jiřka vlastně od šestnácti let zpívala s Tatranem - v tom folkloru působili. A Dáša ta je na cokoliv pěkného (úsměv).

Kde vás můžou slyšet posluchači teď přes léto?

Tento pátek, 11. července vystupujeme na Strunobraniu v Banské Štiavnici na Slovensku, potom 12. srpna hrajeme s Fleretem a Jarmilou Šulákovou v Telči, 16. srpna se můžeme setkat na Setkání 2003 KONOPIŠTĚ a na konci srpna si jdeme ještě jednou zasoutěžit na Mohelnický dostavník.

Tak já vám držím palce i v té Mohelnici a děkuji za rozhovor.

Skupina Koňaboj hraje ve složení:

Jiřina Šmukařová - zpěv, doprovodná kytara

David Řehák - sólová kytara

Dagmar Bukvaldová - flétny

Tomáš Béza - zpěv, kontrabas, tamburína

Martin Straka - baskytara

Karel Dufek - bicí

Internetové stránky: http://www.konaboj.com/


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib