gototop
15.07.2003 Rozhovor se skupinou ZDARR - držitelem Krtecka 2003 (Šaolín)    Tisk
Folk v TV
foto: Vítek Školník Urban ©

Zdarr

foto: Vítek Školník Urban ©   

Přiznám se, že jako odchovanec kytarového folku jsem loni pojal ke skupině ZDARR lehkou nedůvěru, ašak pouze do té doby, než jsem je slyšel skutečně hrát. Muzika, ve které fúzuje snad všechno se vším, je proměnou barev a nálad, a to vše ještě umocňují řemeslně poměrně dobře vystavěné texty, které jsou povětšinou dílem kapelníka ZDARRu, Zdeňka Součka. A právě toho jsem požádal o krátký rozhovor pro FOLKtime:

Jak dlouho funguje kapela ZDARR v tomto složení?

V tomhle složení fungujeme rok a půl.

Co bylo tou poslední změnou?

Tou poslední změnou byl příchod Pavla Hendrycha, rytmiky, protože jsme před tím hráli rok bez rytmiky a cejtili jsme potřebu nějaký podpory. Aby to líp šlapalo a aby to bylo hutnější. Pavel nám před tím pomáhal natáčet demáč, takže jsme ho oslovili a on neváhal a skočil za bicí. Potom samozřejmě přešel na djembe, protože jsme zjistili, že v týhle sestavě to bude lepší, než s celou baterkou.

Jinak kapela vznikla v kterém roce?

V listopadu 2000.

Máte už nějaké další úspěchy kromě Krtečka?

Tak my jsme vlastně před tím získali už v roce 2001 na Osecké kytaře cenu za nejlepší text a cenu za nejlepšího instrumentalistu. To dostal  Roman za saxofony a já jsem ho dostal za text Malíř bez sponzora. Ten je mimochodem taky na desce, kterou vydalo rádio Proglas, jmenuje se Jak se vám líbí. Další rok jsme tu oseckou kytaru vyhráli celkově a pak jsme letos vyhráli tedy toho Krtečka, což nás obrovsky překvapilo. Navíc je pro nás ctí, že jsme ho dostali vlastně od  lidí, kteří ty festivaly pořádaj a kteří se kolem tý muziky pohybujou hodně. Jinak naše první deska je taky venku, tu jsme křtili teď na jaře. Křest se obrovsky poved, byl úžasnej.

Kde jste křtili?

Křtili jsme u nás v Mostě, v Divadle rozmanitostí, byla bezvadná atmosféra, potom byl takovej rautík, a končili jsme až někdy po půlnoci. Bylo to 17. dubna.

Jak se ta deska jmenuje?

Ta deska se jmenuje úplně obyčejně. My jsme ZDARR se dvěma R. A protože jsme si chtěli popřát touhle první deskou zdar do našeho dalšího hudebního života , tak jsme ji nazvali Zdar s jedním R.

Proč se jmenujete ZDARR? Má to nějaký význam?

Protože vlastně ještě když jsme byli ve třech, než přišel Pavel, tak jsme hledali, jakej název si vlastně dáme. Furt jsme nevěděli,  až došlo na to nejjednodušší - zkratky. Takže jsme použili počáteční písmena z našich jmen - ZDeněk, ARnošt a Roman. Myslíme, že je to jednoduchý a dobře zapamatovatelný.

Vraťme se ještě na chvíli k desce. Kolik je na ní songů?

Je na ní 11 písniček, většinou jsem tvořil já, k tomu Roman udělal Sedm teček a k tomu napsal  náš manažer text. Arnošt udělal Banální svět a Jen nechci tě mít rád nám otextoval náš kamarád spisovatel Pavel Brycz.

Po kolikáté jste hráli letos o Krtečka?

Bylo to vlastně po druhý, vloni a letos.

Jak bys charakterizoval muziku, kterou hrajete?

My jsme si to sami pro sebe, protože lidi maj rádi škatulky, nazvali otevřená akustická fúze, ale slyšeli jsme zajímavější název, to se nám taky líbí  - Petr Korál, který nám dělal recenzi na desku, to nazval moderní šanson. Což je pro lidi možná i přijatelnější.

V jakém momentě vás zastihla zpráva, že jste vyhráli Krtečka?

My jsme se byli podívat na Radnici na soutěžním vystoupení Jardy Urbánka, protože je to náš oblíbenec, abychom mu hodili hlasy. On je náš člověk, on umí zaujmout bezvadně z pódia, je velice vtipnej, má příjemnej milej a nevtíravej humor. Čili v tý chvíli, když jsme koukali na Jardu, tak zazvonil mobilní telefon  a my jsme obdrželi tuhletu informaci. To bylo zhruba ve tři hodiny, ve čtvrt na čtyři, a v pět už jsme byli na pódiu. Takže to bylo velice rychlý.

Co se ti jinak líbilo na Zahradě?

Obrovsky mě překvapily vokální kapely. Ty jsou úžasný. Letos tam byl třeba Voxtet, který hrál po nás v soutěži o Krtečky a ti byli opravdu skvělí.

Co vás ještě letos čeká?

Například v Chomutově pořádáme ještě s jednou kapelou festival, který je spojený s i s pohybem, kde je turnaj ve volejbale a tradiční míčovej sedmiboj. A odpoledne a večer hrajou kapely.

Kdy to bude?

Bude to 30. srpna.

Do té doby nehrajete?

Bohužel ne, protože Pavel odjíždí do Mali, tak doufáme, že si odtamtud přiveze zas nějaký zajímavý nástroje.

Co uděláte s Krtečkem?

Zatím to musíme udělat tak, že bude putovní , protože nemáme stálou zkušebnu.

Tak ať se mu dobře putuje, děkuju za rozhovor.

ZDARR hraje v této sestavě:

Roman Pašek - saxofony, klarinet, zpěv

Pavel Hendrych - djembe, perkuse

Arnošt Anderle - akordeon, zpěv

Zdeněk Souček, akordeon, saxofon

Internetové stránky: http://zdarr.webpark.cz/


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib