gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.07.2003 Jak videly ZAHRADU 2003 vybrané folkové osobnosti? - I. díl (ptal se Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Během posledního, tedy nedělního večera, kterým vyvrcholila letošní Zahrada v Náměšti na Hané jsme oslovili několik vybraných folkových osobností a zeptali jsme se jich na jejich bezprostřední dojmy z uplynulého víkendu. Na tři zdánlivě formální otázky nám neformálně  v tomto dílu odpoví například Ivo Cicvárek, Sandy Nosek, Hanka Konečná, Honza Dobiáš nebo Milan Tesař.

1. Co tě na Zahradě letos nejvíc překvapilo z toho, co už jsi znal?

2. Co jsi na Zahradě letos objevil?

3. Co ti na Zahradě 2003 scházelo?

Tož pusťme se do toho:

Jiří Sandy Nosek - redaktor ČRo Olomouc

1. Nejvíc mě překvapilo to, s jakou vstřícností přivítali diváci kapely nejrůznějších žánrů, ať už to byli na jedné straně ZDARR nebo Koňaboj, a na druhé straně kapely, které jsou v podstatě tradiční, počínaje dalším držitelem Krtečka Jauvajs a nebo Lístkem, který představuje trampskou muziku. To mě prostě překvapilo.

2. Objevil jsem si sám pro sebe Jauvajs, protože byť jsem o nich slyšel, tak u nás v tomto regionu nikdy nehráli. Když jsem je slyšel na předZahradě ve Šternberku, tak mě to velmi mile překvapilo a říkal jsem si proč nehrají na oficiální české keltské scéně.

3. Chybí mi tady větší prostor pro kapely, které toho ještě moc neznamenají, ale to je věc dramaturgie festivalu. Myslím si, že by i ty kapely méně známé mohly dostat tu samou příležitost jako kapely známé, protože jedině tak porostou.

Ivo Cicvárek - písničkář, dramaturg TV pořadu Aport

1. Z toho, co jsem znal mě překvapila Jana Bauerová se svými lyrami, je to úplně skvělé, v malých místnostech vřele doporučuji.

2. Objevil jsem Šantré, které jsem neznal, a líbilo se mi hodně.

3. A scházelo? V podstatě asi nic. Jen bych se trochu přimlouval za nějakou tu kapelu ze zahraničí. Pro srovnání. Hodně kapel tady od nás hraje world music, a nebylo by špatný, když už tady ten žánr je, kdyby opravdu přijela nějaká balkánská dechovka nebo něco takovýho.

Milan Tesař - publicista, hudební dramaturg Rádia Proglas

1. Z toho, co jsem znal, mě úplně nejvíc překvapil Jirka Smrž v kostele, na druhým místě asi Žamboši.

2. Z objevů první Koňaboj, i když jsem je znal už z Konkursů. Hrozně mě potěšilo, že skončil na prvním místě, protože to byl můj tajný favorit ale nedoufal jsem, že se umístí až takhle vysoko.

3. Nic mi tady nechybělo. Ona by byla spousta kapel, který bych mohl vyjmenovat, ale myslím si, že nikdy se sem nevejdou všichni. Já jsem měl ještě pár tipů z konkursů, třeba kapela Do větru se mi hodně líbila, ale jak říkám - nemůžou se vejít všichni.

Honza Dobiáš - moderátor, publicista

1. Dělám pořad s Jirkou Krampolem, kterého mám rád a proto mu v dobrém mohu říkat, že je neřízená střela; v tom je rodným bratrem Vlasty Redla takže mám vždycky velkou radost, když setkání s Vlastíkem je plusové a to na Zahradě ve čtvrtek bylo.

Velikost kapely je i v tom, co všechno dokáže udělat pro druhé - nejen ve vlastním repertoáru. Proto mám radost z Poupat i jednotlivých členů, kteří kromě vlastního hraní na mnoho způsobů pomohli i dvěma svatbám, společnému zpívání celého amfíku  apod. Nezmaři ( i další) z minulosti mají dobré následovníky.

Měl jsem radost z návratu, hraní a charismatu Wabiho Daňka.

Nestačil jsem trampské odpoledne jako loni,ale uhlíky z Táborového ohně ve mně příjemně hřejí už od Slunovratu, protože bez velkých záchranářských řečí  prostě existují kapely, které mají a hrají trampské písničky.

2.  Nejsem hudební odborník,vždycky mne hodně zajímalo, jací lidé jezdili na Portu, teď  na Zahradu, jak to tam prožívají atd. Letos se mi zdá, že i Zahrada potvrdila něco, čemu říkám "návrat k chuti si zazpívat", protože v minulých letech jsem měl dojem, že se to nějak vytrácí a bylo mi to líto. Letos byl tenhle moment  úplně skvělý a pro mne je důležitý nejspíš proto, že vím, jak určité chování - v tomto případě společný zpěv - výrazně ovlivňují náladu, kterou ty tisíce pak mají. A lidi si zpívali téměř se všemi - od Prokopa! až k Šulákové, o Žalmanech nebo Miki Ryvolovi a tradičně dalších  vůbec nemluvě. 

3.   Scházel mi ve druhém a třetím večeru  Radek Havel vedle mne na podiu, protože mě to s ním dost hodně baví, baví nás to dokonce dohromady a když už nestíhám to všechno na Zahradě, co bych chtěl, tak to moderování to aspoň trochu může nahradit.

Jan Matěj Rak - písničkář

1. Potěšily mě takový drobnosti - zaujala mě fujara u Zuzany Mojžíšový. Ne že bych z toho byl extra nadšenej, ale ten fujarista, co hrál na dechový nástroje, to se mi strašně líbilo. Opět mě velmi potěšil Miki Ryvola, jako loni, a Jablkoň. Ta byla jediná z těch, co jsem slyšel, který hráli zas nový písničky, který jsem ještě neznal. Jo a Robert Křesťan mě potěšil tím, že hrál akusticky. Protože akustická kapela je prostě akustická kapela.

2. Novýho jsem snad nic neobjevil, Já jsem poslouchal jen to, co mě baví, takže spoustu lidí, které jsem nikdy neslyšel, jsem neslyšel ani teď. Asi je dost těch konkursních kapel, který jsem prošvih.

3. Scházely mi mezi konkursníma kapely, které by hrály lidovky bez bicích Já jsem koukal, kolik letos bylo těch, který hrály nějaký folklór, ale všechno je to bigbít. Né, že špatnej, naopak - většinou jsou hodně dobrý, ale přeci jen si myslím, že už to přestává být zajímavý. Prostě by to chtělo trošičku začít dělat jinak. A jinak mi nechybělo nic.

Tony,  na úřadech řečený Michael Antony - šéfredaktor časopisu Puchejř a vydavatelství Avalon

1. Zaujaly mě Modrá kref a Jauvajs - moc jim ty Krtečky přeju - a docela se mi líbila Bobova diéta. Tu jsem slyšel sice v Ústí, ale asi špatně.

2. Úžasná byla Zuzana Mojžíšová a Jej družina, je to sice takovej ten "Čechomor styl", ale líbilo se mi to.

3. No nechci pochlebovat Juppovi, ale opravdu mi tady nic nechybělo, jsem spokojenej.

Alena Kučerová - publicistka, dramaturgině festivalu Za vodou

1. Líbil se mi Slávek Klecandr, protože ten má velký potenciál hitů. A Jarda Urbánek. To jsou prostě lidi, který bych ráda viděla na pódiu častěji.

2. Objevila jsem Lucii Faltýnkovou. Žamboši byli výborní, Disnyband byl výborný.

3. A jestli mi tady něco chybělo, tak to byl čas, protože nebylo jednoduchý to všechno oběhnout tak, jak by člověk chtěl.

Hanka Konečná - produkční, Folk & Country

1. Z jichž známých konkursních kapel jsem měla největší radost ze skupiny ZDARR, ta mě baví.

2. Co jsem objevila? Konečně jsem si naživo poslechla Michala Prokopa a Luboše Andršta s Honzou Hrubým. Ti, ačkoliv přijeli s tím, že jedou před folkové publikum, takže zazpívají tři písničky a zase pojedou, tak myslím, že odjížděli příjemně překvapeni velmi komunikujícím publikem.

3. Víš co mi schází strašně dlouho? Schází mi naživo Peter, Paul and Mary. (Reportér poznamenává: Tak pozvat, ne?) To se musí někdo najít, kdo by tomu pomoh, že? (směje se)  Pak by šla taky ještě jedna věc naživo, ale to už jsem vzdala - je to skupina Brontosauři. To by šlo, ale to nejde (smích). Myslím si, že kdyby se povedlo dát dohromady původní Brontosaury, že by publikum bylo velmi nadšený. Myslím, že to pořád mají všichni pod kůží, a že ty písničky jsou už dneska zlatým pokladem.

Jeroným Lešner - písničkář, moderátor, publicista

1. Z těch, které znám, mě nejvíc potěšili Žamboši, že na sobě za ten rok opravdu hodně zapracovali. Pak mě potěšil Disneyband, kterej velmi výrazně zlepšil zpěv. Martina Trchová se taky hodně zlepšila.

2. Z těch, které jsem neznal, mě nejvíc potěšila skupina Maraca, která se objevila na scéně Indies. To byl tedy nářez!

3. Chyběl mi tady jakýkoliv stánek s hudebninama. Já jsem sháněl chromatickou ladičku a našel jsem spoustu bezvadnejch koženejch přívěšků, kuřata od syrovejch až po uhelný, ale stánek s ladičkama jsem nenašel ani jeden.

Žofka Kabelková - písničkářka

1. Nejvíc mě tady překvapila asi skupina ZDARR, protože to je upřímná muzika a hodně zajímavý obsazení. Líbilo se mi tady jednání pořadatelů. Myslím, že to tady mají docela promakaný a vesměs byli všichni příjemní. To mně hodně mile potěšilo.

3. Co se mi tady nelíbilo, to bylo poměrně hodně kraťoučké vystoupení většiny kapel. Jako třeba čtyři písničky, přídavek a dost, protože si myslím, že když už si dá zvukař tu práci kapelu nazvučit, tak že by si měla taky zahrát.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib