gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

23.06.2004 Predzahradní pokec s BOBEM a BOBKY (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Bob a Bobci - foto archiv skupinyBob a Bobci, které bychom vám rádi představili ještě než zasáhnou do zahradních bojů o Krtečka, postoupili do Náměště z Oseka u Litvínova, a vidět jste je například mohli i na letošním Slunovratu. Kluci a holky jsou opravdoví pohodáři a podle toho taky vypadá jejich muzika - nápaditá a svým způsobem i orginální. Na moje všetečné otázky mi odpověděl René Kříž, zvaný Jžek:

Jak dlouho fungujete v aktuálním složení?

V roce 95 jsme si založili ryze mužskou kapelu hrající písničky převážně bratří Ryvolů a Kapitána Kida pod vedení Josefa Boba Zelenky (baskytara, viola, zpěv) který byl členem kapely Kapitána Kida. Od toho se odvinul i ten název Bob a Bobci. Těmi Bobky jsem byl já René Ježek Kříž (kytara, zpěv) a Honza Vyskočil (ukulele, ukebanjo, kytara, baskytara, zpěv).

Až později jsme do kapely přibrali tu dívčí část Věra Teršípová, Lenka Vokounová (rytmika, zpěv) a Lenka Bubo Špinková (rytmika, zpěv). V roce 2002 se stal v kapele zlom. Věra Teršípová (flétnistka a zpěvačka) začala skládat texty, Ježek je zhudebnil a začala vlastní tvorba. Dá se tedy říci, že aktivně fungujeme až od roku 2002.

Jak byste charakterizovali váš hudební styl pro někoho, kdo vás ještě neslyšel?

Náš hudební styl bych charakterizoval jako "svobodný folk". To proto, že se vlastní tvorbou cítíme jaksi svobodnější od převzatin, které člověk musí chtě nechtě dodržovat a ctít aby je diváci poznali. U našich písniček si děláme aranž dohroady celá kapela a proto tedy  termín "svobodný folk".

Máte demo nebo nějakou nahrávku, kterou byste mohli rozdávat divákům?

Demo snímek nemáme. Chystáme ho natočit letos ke konci podzimu až skončí tzv sezóna. Na CD příliš nechvátáme. Rádi bychom, aby se písničky usadily. Divákům můžeme nabídnout opravdu jen náš recitálek na Zahradě 2004 a maximálně vizitku :-)

S jakými ambicemi odjíždíte na Zahradu?

Jaké máme ambice? Nevím jak odpovědět. Nikdy jsem takto neuvažoval. Máme z jakéhokoliv hraní především radost. A o to větší radost je, když je radost z té druhé strany. To jsem se do toho pěkně zamotal, že? Myslíte, že pomýšlet na Krtečna je velká troufalost? Uvidíme.:-)

Co byste vzkázali divákům, kteří budou v Náměšti držet v ruce divácký hlas...?

Divákům kteří budou držet v ruce hlasovací lístek bych vzkázal, ať dají hlas tomu, kdo je vezme za srdíčko. Krtečka si zaslouží všichni.

Koho vy sami si nenecháte na Zahradě ujít?

Na Zahradě si nenecháme ujít snad nikoho. Všichni se těšíme jak budeme do sebe nasávat tu spoustu krásné muziky a tu bezvadnou atmosféru jak v hledišti tak v zákulisí. Ale hodně se těším na Jardu Urbánka, Zdarr, Jarret .... Vemte si program Zahrady a tam jsou vypsaní všichni, ne které se těšíme. Takže Ahoj na Zahradě 2004.

Tak tolik Ježek, a takhle vypadá oficiální bobabkovská zahradní vizitka:

"Jsme parta, která si hraje především pro vlastní potěšení a přitom nás moc těší, když naše písničky mohou potěšit i ty ostatní," říkají na úvod svého curriculum vitae. Narodili se v roce 1995 původně jako chlapecká kapela, hrající převážně písně Kapitána Kida a bratří Ryvolů. Kapelníkem se stal Josef Bob Zelenka (viola, baskytara, zpěv) a Bobci, to jsou původně René Ježek Kříž (kytara) a Jan Vyskočil (ukulele, ukebanjo, kytara, občas baskytara) a pak postupně nabrané Věra Teršípová (flétny, zpěv), Lenka Vokounová (rytmika, zpěv) a Lenka Buba Špinková (rytmika, zpěv). V roce 2002 nastal v životě kapely zlom, a to když se rozhodli hrát také vlastní písničky. Přiznávají, že je to baví o hodně víc. Hrají tak jednou měsíčně a z důvodu muzikantské vytíženosti jednotlivých Bobů a Bobků jim to zřejmě úplně stačí. Domovskou scénou je jim zatím restaurace U Hořáků v Křižanově, kde si je můžete poslechnout třeba v pátek 25.6. Zúčastnili se ústeckého kola Konkursu Zahrady, které se konalo 24.4. v Oseku u Litvínova. A byli odtud vybráni nejen na Zahradu, ale i na Slunovrat v Pardubicích.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib