gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.06.2004 CZALDY-WALDY KVARTET priveze na Zahradu písne (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Pokud jste zvědaví na Czaldy-Waldy kvartet, nečekejte funky, folkrock nebo modrý grass, ale nádhernou starou muziku. Očekávat můžete také nutkání hodit svůj hlasovací lístek do jejich bedny, protože po vystoupení kvartetu v moravském konkursním kole tomu tak údajně bylo. Snad vás moc nezklame, když vám už nyní prozradím, že na Zahradu s nimi ze zdravotních nedorazí jejich stálý host, Mína Podjavorinská. Na moje všetečné otázky odpovídal Aleš Mrázek:

Pro mnohé diváky jste objevem této sezóny, jak dlouho hrajete v současném složení?

Czaldy-Waldy kvartet byl založen již v roce 1999,ale po mnohých personálních změnách se ustálilo složení teprve v lednu tohoto roku. Posledním příchozím je Eva Horáková (violoncello). V obsazení Aleš Mrázek (flétny), Martina Himerová (viola) a Marek Kubát (kytara) hrajeme již více než rok.

Jak byste charakterizovali váš hudební styl pro někoho, kdo vás ještě neslyšel?

Těžko se mluví o muzice, kterou interpretují akademicky vzdělaní muzikanti zběhnuvší od vážné hudby, přes jazz až k world music. A k tomu všemu začali jsme si i zpívat. Ale naše profesory to docela potěšilo, zvláště ty, co to ještě neslyšeli.

Už jste byli někdy na Zahradě v Náměšti?

V Náměšti, ani na Hané, a už vůbec na Zahradě jsme nikdy nebyli. Bylo to pro nás příjemné překvapení, že jsme byli na Konkursu v Kuřimi vybráni. Na soutěžích mladých talentů vážné hudby jsme jsme nikdy neuspěli, protože málo cvičíme a navíc do toho strašně hulákáme. Tak jsme zkusili letos poprvé Zahradu.

Máte pro zahradní publikum připravený nějaký zvláštní repertoár?

Ano. Zvláště písně.

Máte pro diváky na Zahradě připravenou nějakou svojí nahrávku?

Ne. Nahrávku jsme sice již pořídili v Rádiu Proglas v rámci pořadu "Jak se vám líbí?", ale my si myslíme, že nevýhodou tohoto záznamu je to, že sotva začne, už to zase končí. Tak nechceme ještě posluchačům plést hlavu.

Co byste vzkázali divákům, kteří budou v Náměšti držet v ruce divácký hlas??

Aby jim "nebrečel" déšť na obočí.Zkrátka aby počasí přálo.

Tolik tedy Aleš a nyní ještě trocha oficialit ze zahradní vizitky:

Jedno z největších překvapení konkurzu Zahrady pro jižní Moravu v Kuřimi. Kvartet tvoří čtyři muzikanti na pomezí vážné, etnické a jazzové hudby: Aleš Mrázek - zobcové flétny, Martina Himerová - viola, Marek Kubát - kytara a Eva Horáková - violoncello, se kterými vystupuje jako host jedna z brněnských profesionálních hereček pod pseudonymem Mina Podjavorinská. V hudbě se střídají "akademicky nastudované" pasáže s improvizací. Název odkazuje na staročeský tanec (doložený ve čtrnáctém století). Bez Miny hrají především skladby inspirované starou hudbou (nelákal by vás cyklus Noc na hradbách inspirovaný středověkými bakchanáliemi?), v Kuřimi ale uchvátili svérázným pojetím především slovenského folklóru. Existují sice od roku 2000, ale na Zahradě se objevují poprvé. Hrají poměrně pravidelně, na různorodých akcích; z těch, které navštěvuje Zahradní publikum bych uvedl třeba Hudbu bez hranic ve Valticích. Pravidelné pořady mají v Brně v v Kleinově paláci na náměstí Svobody (v prostorách Knihovny J.Mahena). Autorsky je nejvýznamnější osobností souboru Aleš Mrázek, který má na svém kontě mimo jiné i množství scénické hudby. Potěšili mne jemným muzikantským humorem a nadhledem, s nímž vnášejí do lidového materiálu rozmanité další prvky. Právě tato schopnost obohacovat materiál o další příměsi, včetně exotických, je asi řadí nejspíš do kategorie world music, i když každé definitivní zařazení by u nich bylo příliš odvážné.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib