gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.06.2004 Na Zahrade vám poví pohádku hodný strýcek KNÉBL (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Michal Knébl (vpravo) v tandemu se svým kolegou Znyňkem Zemanem - foto archivPokud by se měl někdo označit za průkopníka minimalismu ve folku, byl by to asi Michal Knébl. Tenhle excentrický pražský písničkář se však, zdá se, v poslední době dostal do další vývojové fáze, a tak kromě dalších nástrojů, které přibral do svého portfólia, pomalu přichází i s prodlužováním svých písní. A vězte, že jsou to kolikrát velmi napínavé story? Michala jsem se zeptal na několik otázek:

Michale, s jakým předsevzetím vyrážíš na letošní Zahradu coby finalista písničkářů o Krtečky?

Předsevzetí? Spíš se těším na setkání s písničkářskou partou, i na poslech různých oblíbených kapel. Pochopitelně bych si nerad udělal ostudu blbými kiksy, tak cvičím. To je tedy snad trochu předsevzetí.

Byl už jsi někdy v Náměšti na Hané?

Ano, v roce 1999 jsem postoupil z Kuřimi do Náměšti. To se nehrálo na Zámečku, ale šlo se rovnou na Amfík. To byl dost průser. Já pitomec měl udělaný repertoár z drobných hříček, které v tak velkém prostoru v pět odpoledne zcela zaniknou. Po dobu mého vystoupení si za jevištěm celou dobu pidlikal na bendžo bendžák z kapely, co šla po mně. To se nedalo hrát a já z toho měl pak tak blbej pocit, že jsem hraní chtěl pověsit na hřebík. V Náměšti jsem byl ale v dalších letech jako divák a bylo to fajn.

Jak bys charakterizoval své písně pro někoho, kdo tě ještě neměl možnost slyšet?

Kraviny.

Jak jsi přišel na to hrát současně na housle a foukací harmoniku?

To je důkaz prospěšnosti alkoholu. Asi dva roky jsem snil o tom, že to dokážu. Kvičení houslí a kvičení foukačky dohromady mi připadalo překrásné. Jenže mi to nešlo hrát dohromady. Pak jsem jednou přišel domů v povznešené náladě a ono to šlo. Já se totiž podvědomě bál, že mi kovový držák poškodí housle. Alkohol odstranil zábrany a od té doby mydlím housle a foukačku současně i za střízliva. Dokud mě nikdo nepřesvědčí o opaku, budu nafoukaně tvrdit, že jsem v tomhle jediný na světě.

No a teď jsem začal hrát sám současně na housle a na jazz trubku? Ale stejně jediný nástroj, který slušně ovládám, je trombon. Na trombon hraju v písni o Karkulce a tam do toho dávám opravdu srdce. Kdo nevěří, ať přijde v Náměšti na písničkářský koncert na Zámku 4.7. od 13,00 nebo na soutěž o Krtečky písničkářů 5.7., Radnice také ve 13,00.

Stejně jako Arnošt Frauenberg, Petr Sedláček nebo Jaroslav Urbánek jsi stálicí sdružení Krychle. Co tě před lety do Krychle přivedlo?

Člověka potěší, když někde vidí ještě větší blbce, než je sám a může s nimi něco dělat společně.

Tvé písně jsou typické jsou krátkou stopáří. Dokázal bys odhadnout, kolik jsi jich už během své písničkářské kariéry napsal?

Všech písní mám asi kolem stopadesáti. V poslední době jsem však napsal i dlouhé písně. A také takové, co nemůžu nikde zpívat. Jen v hospodě po mnoha pivech.

Která je ta nejnovější? Budeš ji hrát na Zahradě?

Asi série raperských blbůstek? Hrát to budu, já rap miluji.

Čas od časi mezi svými písněmi recituješ. Přidáš nám tady k dobrému nějakou krátkou básničku?

Strach

Bojím se

Bojím se ve skrytu

Že budu stár

Tak stár

Že neutlačím vozík

V hypermarkytu

Poslední dobou si tvoji posluchači velmi oblíbili tvoji hororovou verzi pohádky o červené Karkulce, kterou jsi také před chvílí zmínil. Uslyšíme ji také na Zahradě?

Každý má nějakou píseň, kterou začíná. Já teď začínám Karkulkou. Poetická pohádka pro děti mi připadá jako to pravé zahájení.

Na Zahradě máš velkou šanci setkat se svojí "kolegyní v houslích" Ivou Bittovou. Využiješ toho? :-)

Já na to mám takovou prupovídku, když mě někdo dává do souvislosti s paní Bittovou?

U nás v republice jsme v podstatě jen dva, kteří hrají na housle a zpívají k tomu. Iva Bittová a já. Iva dokázala, že lze hrát na housle a zpívat současně, mě se za mou kariéru podařilo jednoznačně prokázat, že to nelze?

Tak tolik tedy Michal Knébl a já ještě připojuji zahradní brabcovizitku:

Exot mezi písničkáři, který do folkového instrumentáře přinesl nečekané inovace. Dokáže hrát současně na housle a foukací harmoniku, byl přistižen, jak hraje na kytaru, kterou nevybalil z futrálu, ústy napodobuje trubku i trombón a rapuje. Mistr velekrátkých písní letos překvapil sáhodlouhou erotickou baladou o tom, co se stalo Když si na katedře naše mladá úča přehodila nohu přes nohu. Ač to tak nevypadá, na housle pravidelně cvičí. Je dalším z členů pražské Krychle. Věk už téměř k padesátce, vypadá ale mladě a dynamicky.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib