gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.07.2004 MARCEL KRÍZ veze do Námešte prekvápko (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Marcel Kříž - foto archivČáslavský písničkář Marcel Kříž má velkou schopnost překvapit vždy a všude. Je známý také tím, že se nespokojil pouze s akustickou kytarou, ale doprovozí se na kytaru elektrofonickou. Jeho písně vypadají zdánlivě nenápadně, ale pokud si je poslechnete, zjistíte den na to, že vám v hlavě zůstaly. No prstě typický písničkář?

Marceli, dá se říct, že jsi muž mnoha tváří a profesí. Čím jsi zrovna teď?

Podle pracovní smlouvy pracovníkem expedice - odborným poradcem "korespondentem", od rána do konce pracovní doby skládám do sebe slova, aby dávala smysl adresátům. Ve volných chvílích pokrývačem, v pár metrech nad okolní krajinou skládám do sebe šablony, aby se náš domek na samotě (samotářem jsem díky umístění domova neustále) nestal v době dešťů dvoupodlažním bazénem. Ale jinak celou svojí podstatou autorem písniček a prapodivných pohybů, které stále častěji před lidmi propojuji do kompaktního celku. A je fakt, že to mojí maličkost baví víc a víc. V hlavě mi běží nové řady textů a ruce mi stále pevněji vrůstají do krků obou malých modrých přítelkyň a jejich strun.

Co tě vedlo k tomu, že jsi opět letos podal přihlášku do Konkursu Zahrady?

Předloni jsem se rozhodl, že velké festivaly opustím. Vznášelo se tam najednou ve vzduchu něco co mi vadilo. Moudrý muž by řekl : "blbá nálada". A tak jsem chtěl zkusit něco jinýho. Lidi s nimiž jsem hrál před tím, než jsem začal vystupovat sám, tvrdili, že písničkařina je kotlíkařina. Na folkových festivalech jsem stále častěji slyšel, že to co provozuji není písničkářství. A tak stále dokola. Asi rok a půl mě to vážně dost užíralo. Nepatřil jsem ani tam ani tam. Zas ten samotář. A pak jsem si řekl, že to zkusím na vlastní pěst. Začal jsem tu písničkařinu dělat podle svých představ a hledal si vlastní publikum. Musím to zaklepat, ale ukázalo se to jako dobrá volba. Koncertů přibývá a kladných reakcí posluchačů a zájemců o nahrávky taky. Rok jsem vytvářel nový zvuk písniček společně s Kabaretem, což je skupina muzikantů, které můžete vidět v nejrůznějších kombinacích na současných koncertech.

A jelikož se mi zastesklo po větším festivalu a hlavně po lidech na pódiu i před ním, tak holt opět letos. A taky jinak bych si asi na Zahradě nezahrál, protože zaměření tohoto festivalu je přeci jen trochu jinde, což samozřejmě chápu a respektuji. Ale myslím si, že by tam měly být všechny odnože písničkářství. Takže zas tak úplně bokem nejsem. No a hlavně se těším, že se mi tam přihodí nějaké další pódiové setkání třetího a dalších druhů, které se jen tak jinde nepodaří.

Jak často v současné době vystupuješ?

Průměrně tak 6 až 10 - krát do měsíce. S kompletním Kabaretem je to tak polovina. Kluby, čajovny, tělocvičny, alternativní fesťáčky, kaple, rytířské sály a sokolovny, valníky, sály hospod, travnaté svahy Jizerských hor atd.

Dříve jsi čas od času hrával společně i s dalšími kolegy písničkáři, funguje to ještě stále?

Dvakrát, třikrát do roka se sejdeme s Ivošem, což už by konečně asi chtělo nějak zvukově zakonzervovat. Bohužel, do léta jsem měl příliš málo času, ale teď se chci během července věnovat právě práci na společných věcech ze své strany a pak je předložit Ivošovi. Tak uvidíme, co vznikne. Rád bych zapojil i Žofku, ale vidím jí teď velmi málo. Každopádně se často setkávám na pódiu s Petrem Sedláčkem v pořadu "Se Sedláčkem je Kříž", což mě vážně hodně baví, protože Petr je tvorbou z úplně jinýho kosmodromu nežli já. Dohromady je to vážně úlet. Jinak samozřejmě v Kabaretu působí písničkář Tomáš Procházka. A tady je spolupráce vlastně neustálá, protože je to spíš celoživotní tvůrčí propojení. V poslední době hodně tvoříme během vystoupení, což je dost velké dobrodružství ticha i hluku, křehkosti a síly. Dost taky přemýšlím o oslovení Fumase z Původního Bureše, párkrát jsme se setkali na společných (a nutno podotknout, že velmi podařených) hraních a zdálo se mi, že by společná spolupráce nebyla k zahození. Fumasovi texty a přístup k písničkám mi připadají bezvadně živočišný. Postavička dokonale zapadající k Ingrid i Kláře.

Co budeš v Náměšti podnikat kromě hraní svých recitálů?

Mám pár oblíbených kolegů, jejichž vystoupení si rozhodně nenechám ujít a jinak si budeme s mojí ženou Katkou užívat atmosféru festivalu.

Překvapíš diváky na Radnici nějakou novinkou?

Určitě. Ale překvápko je překvápko, takže až v Náměšti. Dopředu můžu jenom prozradit, že cimbál si nepřivezu, vlasy mi nenarostly, novou desku vyjímečně křtít nebudu a Jack Nicholson nebude stát v zadní řadě při mém vystoupení a kynout, že je to OK.

Máš nějakou novou či zánovní píseň, jejíž úryvek bys nám sem rád vepsal??

Jeden slogan z písničky, kterou určitě v Náměšti uslyšíte.

... život je kolotoč,

točí se

nemá kam a proč

život je kolotoč,

jeho směr otoč

a nebo skoč ...

 

A jedna cela písnička na úplný konec. Pěkné léto.

 

Před rudu oponou

muž v obleku s bílou linkou

mlčky posouvá tělem tam a zpět

Ti u stolů se nepohnou

jen občas sklínkou cinknou

bez dechu a v temnu

zůstal Lauřin kabaret

 

Ó mistře Davide

ta žena pluje prostorem

zázvorové vlasy a tělo v modrém sametu

mám pocit že nejsme tu

a město trpí válkou

v příšerném baletu

s poslední kopjejkou i markou

 

Andrea Sawatzki nám letí před zraky

bílá pleť s polámaným křížkem v rudém poli

mizí mezi stoly, děvky a vojáky

necítí

to co jí bolí

necítí

rány bílou holí

 

muži jí servou šaty a děti řasy

ženy se o šperky podělí

pohřbí ji v neděli

a pomluví v pondělí

a pak si připijí

na lepší časy

 

A já už pro doplnění pouze přidávám oficiální Marcelovu vizitku:

Marcel Kříž, alias Šílený Marcel. Písničkář s elektrickou kytarou a foukací harmonikou, odkojený Dylanem. Výtečný muzikant, nefalšovaný exot, český Forest Gump. Žije na samotě u Čáslavi, nesleduje SuperStar, protože nemá televizi, v jeho písních je vždy asi tisíc postav, kterým se dějí nečekané věci stejně jako autorovi, který už byl hercem, projektantem, zahradníkem a čímkoli jiným. V současné době chystá album s Žofkou Kabelkovou, Ivo Cicvárkem a Okem. Navíc s Petrem Sedláčkem chystají údajně projekt Se Sedláčkem je Kříž. Ozdoba nočních sejšnů, malý muž velké energie, a v Konkurzu Zahrady už součást inventáře. Potenciálně i originální moderátor. Příležitostně hraje v různých sestavách různou muziku. Letos na Zahradě se objevil v dvojici s dalším elektrickým mužem, ale co si připraví do Náměšti nikdo netuší. Proslulé jsou jeho pódiové improvizace, když nabude dojmu, že by svou písničku mohl na místě obohatit o pár nových slok.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib