gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.03.2015 Folková noc a Východočeská Porta - letos trošku jinak... (FOLK ŽIJE!)    PDF Tisk Email
PR

Předávání ceny 2014 - Jindra Černohorský s kapelou
Předávání ceny 2014 - Jindra Černohorský s kapelou
Foto: Ivan Krejza
Život aktivních pořadatelů čekoholiv zdá se plavbou po rozbouřeném moři... Vždycky jsme si mysleli, že když oblastní kolo Porty objevuje mladé talenty v regionu, mělo by být zájmem místních kulturním domů a oficiálních městských institucí tyto nekomerční soutěže pořádat: mají k tomu totiž prostory, pořadatelskou službu, techniku, PR a spolupráci s místními médii a v neposlední řadě to hlavní: rozpočet. A i když riskují, že návštěvnost nebude bůhvíjaká, získají minimálně dobrý pocit, protože z veřejných peněz dělají něco pro regionální muziku a je to smysluplnější, než dotovat nějaké vyčpělé hvězdy. Pozorný kulturní pracovník totiž může z řad soutěžících vytipovat několik schopných kapel či interpretů, které pak lze v průběhu roku pozvat v rámci jiných akcí, se zcela minimálními nároky na honorář. Ukazuje se tady docela dobrá a logická symbióza... Jenže to se musí chtít...

Čtyři roky jsme budovali Východočeské oblastní kolo Porty z vlastních kapes. Příspěvek ČTU a vyběhaná dotace Města Pardubic pokryly zhruba 35 % nákladů, návštěvnost jsme doháněli večerním programem tzv. Folkovou nocí, na kterou jsme vždy pozvali několik spřátelených kapel a osobností s rozumnými honoráři, zajišťovali jsme fajn porotce, jam session a spaní přímo v pronajímaném sále. Trošku náročné pro nadšení dobrovolníka... Zkusili jsme tedy loni akci přestěhovat do jednoho z oficiálních městských kulturních stánků. Pardubický Kulturní dům Hronovická nás přijal vlídně, tehdejší ředitelka městského centra pochopila potenciál této už vlastně tradiční akce a slíbila: jo, do toho jdeme, Folková noc a Vč oblastní kolo Porty 2015 bude akcí KC Pardubice. Měli jsme radost, protože se nám tím uvolnily ruce a samozřejmě i finance pro další rozvoj aktivit Folk Žije.

A hle... najednou prd. Paní ředitelka už není ředitelkou a její slib nikoho dalšího k ničemu nezavazuje... Blbé je, když se to dozvíte jako poslední a po termínech k podání žádosti o městskou dotaci... Asi za vzniklou situaci nikdo nemůže, jenže si připadáme jako idioti a jestli nechceme, aby nás za idioty považovali i v ČTU, kterým jsme hlásili, že do budoucna je vše zařízeno, máme vlastně jen jedinou možnost. V KD Hronovická nám naštěstí nakonec vyšli vstříc rozumnými podmínkami a zajištěním zázemí (hluboké díky za to) a zbytek je na nás, mládenci...      

Ale jo, proč ne, je to jen další výzva... Přinejhorším naše rodiny letos vynechají Maledivy, na Mácháči je taky hezky.. :-) Ale bude to Folková noc s po čertech utaženým opaskem. Datum 4.dubna se ukázalo jako jediné možné pro Marien, což je kapela, která umí nejen přiložit pořadatelské hnáty k akci, ale také večer zahrát bez nároku na honorář a odtáhnout noční session. V roli hostů se tentokrát představí výhradně ti, kteří prosedí celý den v porotě: Petr Novotný, basák ze Žalmanova spolu, vyhledávaný hudební režisér a aranžér, dále Jarda Moravec, básník a písničkář, polovina Dua Ťuk ověnčeného Portou z roku 1989, dalším členem je ředitel Slatiňanské základní umělecké školy Petr Šotta, lídr skupiny Strunovrat, něžné pohlaví v porotě letos zastupuje Alenka Schernstein - Vítová, šéfka Berušek či Lady Birds, zpěvačka BG Bazaru a dalších formací, učitelka hudby a multiinstrumentalistka. Poslední místo v porotě obsadil v našich zeměpisných šířkách dost populární písničkář Radek Píďa Bartoš, díky úspěšnému crowdfundingu tohoto času dokončující debutové album.

Východočeské oblastní kolo Porty se rozeběhne v 11 hodin, přičemž to u nás tradičně probíhá dle vzoru populárních televizních soutěží, ovšem v odlehčeném duchu, takže ihned po svém vystoupení má soutěžící na forbíně možnost rozhovoru s porotou, což je docela bžunda, byť se u toho někteří dost zapotí a porotcům pak v průběhu roku chodí výhružné e-maily. A protože letos zřejmě nebudeme mít peníze na ceny pro vítěze, vymysleli jsme ceny jiné: ti, co uspějí v našem kole soutěže Porta, dostanou kromě postupu do Řevnic či do autorského Ústí nabídku k vystoupení na některých spřátelených festivalech: Folkové Chvojení ve Vysokém Chvojně, Pernštejnská Fortuna a večery na Příhrádku v Pardubicích, Folkaliště v Kališti u Humpolce, Slatiňanský Vrabčák ve Slatiňaněch a Nasavrkání v Nasavrkách a v jednání jsou i další akce. Máme za to, že zahrát si i jinde je lákavější cena a větší motivace, než ta flaška, keramický "tentononc", nebo náhradní struny. Pokud zvažujete letos soutěžení na Portě, v Pardubicích zjevně nepůjde jen o portu, byť na mateřskou loď nedáme dopustit. Přihlášku naleznete na http://www.porta-festival.cz/prihlaska-do-oblastniho-kola-porty-2015, místo ve startovní listině ještě máme.

Tak tedy: Východočeské oblastní kolo Porty a Pardubická folková noc, respektive Velikonoční koncert Marien a hostů (včetně večerního jam sessionu nejen pro účastníky)

Kdy: 4.dubna 2015 od 11 - 16 hodin soutěž

         v 17 hodin vyhlášení výsledků

         v 19 hodin koncert Marien a hosté

Kde: KD Hronovická, Pardubice

Plakát | Velikonoční koncert Marien
Plakát | Velikonoční koncert Marien

Vstupné se platí až na večerní program od 19 hodin, předprodej lístků na Ticetportal.cz. Zvučí manželé Toupalovi, moderuje Víťa Troníček. Pro dojíždějící z dálky zajišťujeme možnost přespání na zemi v budově Kulturního domu (spacáky vlastní, samosebou), k dispozici i občerstvení, možnost snídaně na objednání, hudební nástroje na večerní session vítány.  


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib