gototop
07.11.2017 Marien živoucí... (Folk žije!)    Tisk
PR

Výroční koncert Marien
Výroční koncert Marien
Pardubická folková skupina Marien, v čele s autorem a uznávaným melodikem Víťou Troníčkem, chystají opět velký koncert, označovaný jako Výroční. Uskuteční se 18. listopadu od 19 hodin. Do již vyprodané haly Výstavního a společenského centra Ideon v Pardubicích pořadatelé přidávají ještě pár desítek židlí, aby šanci sehnat lístek měli i ti, kteří nesledují Marien na webových stránkách a sociálních sítích. Stejně jako vloni se totiž kapacita haly vyprodala ještě před zahájením propagace, což je pozitivní signál nejen pro kapelu, ale i pro další soubory, které se folkovému žánru nevěnují profesionálně. Výroční koncert bývá výjimečný, neboť zde Marien vždy jednou ročně představují nové písně a oprašují historické kousky. Tradicí bývá i nějaké dramaturgické překvapení, přičemž třeba loňská replika akustické verze slavného Hotelu California z comebackového alba "Eagles Hell freezes over" z roku 1994 se setkala s takovým ohlasem, že ji Marien na přání v průběhu roku uváděli i v běžných koncertních či festivalových programech. Celý loňský koncert navíc zachytily kamery video divize Českého rozhlasu "Nová média" a téměř celý Výročák (bez přídavků a emotivního závěru vystoupení) proto můžete shlédnout na kanálu Youtube

Ideon živěDíky sponzorům se záznam koncertu podařilo dostat i na CD, a Marien tak v loňském roce poněkud neplánovaně vydala své v pořadí čtvrté album s názvem Ideon živě. Je pojato jako neoficiální cédéčko, určené pro nejbližší fanoušky a znalce repertoáru kapely, v úsporném obalu, nesoucím obrázek zapomenutého mostu, jakožto symbolu spojení břehů a lidí, černé a bílé, jak Víťa Troníček vepsal do své zřejmě nejznámější písně "Zrcadla".  Album není klasické Best of, jak je při live nahrávkách zvykem. Z jedné třetiny jde o záznam písní, které kapela uvedla vůbec poprvé. Ideon Živě přináší celkem 15 písní, takřka hodinu energické hudby a zachycuje především úžasnou atmosféru člověčiny, která je pro Marien tak typická. Z části jde o cover verze songů třeba zmíněných Eagles, zpěvačky Noa či Indigo girls, které by se na řadové autorské album nehodily. Čtyřmi písněmi si zde kapela také připomíná repertoár skupiny Poupata, ve které bratři Troníčkové působili před založením Marien, nechybí nová sborová verze Zubříkovy "Pouliční lampy" či westernová hitůvka "Butch a Sundance" v duchu bluegrass music s hostujícím Honzou Koubou na dobro. Velký prostor je zde ovšem dán nepřeslechnutelným dvojhlasům zpěvaček Zuzany Mimrové a Zdeny Troníčkové, a to i v nových písních (např. ve "Třetím přání" inspirovaném stejnojmennou knižní trilogií Roberta Fulghuma, nebo ve vyznání orlickohorskému podhůří písní "Rozálka", která v současné době boduje i v nové žánrové  posluchačské žánrové  posluchačské soutěži regionálních stanic Českého rozhlasu s názvem Folkparáda.

Album Marien Ideon Živě vyšlo pod křídly vydavatelství Folk žije! Ivana Kurteva a lze jej zakoupit na koncertech či objednat na webu skupiny  www.marien.cz. O jedinečný zvuk alba i celého koncertu se postaral Petr Michal z českobudějovického studia MK Production.

Předprodej zbývajících vstupenek na letošní Výroční koncert probíhá na serveru ticketportal.cz


Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové Chvojení 2013 – velké chvíle se známými i neznámými jmény (Jana Štěpánková)

» Folková pohlazení na Příhrádku letos již počtvrté (Jana Štěpánková)

» Folkové večery s Devítkou (Olina H.)

» Dluhy 2020 – skupiny (část b) (Miloš Keller)

» Jak, kdy a proč na FolKaliště (Lucy)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib