gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.03.2019 Východočeské oblastní kolo Porty není jen Porta... (Viťa Troníček)    PDF Tisk Email
PR
Víťa Troníček
Víťa Troníček
Dost často si současná muzicírující omladina v žánru Folk a Country klade otázku, zdali má vůbec ještě smysl podstupovat to nervy drásající klání, poměřování neměřitelného a hudebního závodění o tu keramickou podivnost zvanou Porta. Ano, řekněme si krutou pravdu: těm několika vyvoleným, kteří projdou sítem porot oblastních kol a nakonec třeba i uspějí ve finále, se totiž vlastně nic moc v životě nezmění. Už dávno Porta neznamená onu vysněnou bránu k profesionální muzice, jako v osmdesátých letech, už dávno vítězství na Portě nepřináší kapelám plný kalendář koncertů a pozvánek. Dokonce i počet a význam médií, které by tomuto úspěchu věnovaly pozornost, povážlivě klesl - zřejmě na historické minimum. Zdá se, že cesty k úspěchu dnes prostě vedou jednodušším terénem - přes moderní média či pop-tv talentové soutěže, kde kultivovaný folkový písničkář s akustickou kytarou a vtipným textem, často může udělat díru do světa mnohem a mnohem rychleji, než když se bude snažit mít na polici třeba tři Porty... 
 
A přesto má Porta takový utajený, takřka neviditelný význam, dosahující však rozměru obřího. Na oblastním kole se totiž obvykle sejde skoro kompletní regionální generace začínajících muzikantů, kteří mají touhu něco zkusit. Tam se poznávají, otloukají, spřátelí i znepřátelí, pochválí i pomluví se, atd... Ale poznají se. Vědí o sobě. A pak fúzují. Vyměňují si nástroje, písně, zkušenosti, autory i třeba zpěvačky... A to je prostě duše Porty, tenhle život, to podhoubí. Co na tom, že počty diváků, kteří chodí fandit na oblastní kola, už snad nemohou být marnější. Pro regionální muzikanty žánru folkové country a trampské písně zůstává Porta v tomto směru nepostradatelnou.

Na Východočeském oblastním kole se dané nepřízni diváctva snažíme čelit tím, že nám o diváka jde především až v poslední řadě. Útulné prostředí Doli klubu v Pardubicích, které se v posledních letech stalo vyhledávanou žánrovou scénou, není nic moc velkého, ale beseda s porotou hned po vystoupení, je jako doma v obýváku. Je zároveň diskuzí s diváky a sledujícími konkurenčními muzikanty, volnější debata, spíše takový workshop, hudební dílna. Chce to odvahu i pokoru - vylézt před porotu a pak si to své počínání nechat ohodnotit a třeba i obhájit.  Na oplátku onoho vynaloženého muzikantského úsilí zaručujeme, že v Pardubicích nejde jen o pouhý postup do finále v Řevnicích. V hledišti i porotě budou opět sedět dramaturgové zajímavých východočeských akcí - úspěšní soutěžící mohou získat pozvání na takové renomované festivaly jako Folkové Chvojení, Folk na Lichnici, Slatiňanský Vrabčák, Koncerty v Ratibořicích, předskakování skupině Marien v Pileticích a další akce a pozvánky... Budeme to celé opět nahrávat pro Český rozhlas, vydařené nahrávky se objeví v několika pořadech. To samo o sobě mohou být dobré důvody pro účast i těch renomovanějších skupin a písničkářů, kteří už jsou třeba známější, nepatří do našeho východočeského regionu nebo nechtějí přímo soutěžit jen o Portu. Tohle je možnost, jak se do dramaturgií ještě dostat.

Host večera a porotce Pepa Štross
Host večera a porotce Pepa Štross
Foto: Jiří Laštůvka | zdroj: Foto-noviny
Porotu máme opět laskavou: Pepa Štross (poslední žijící písničkář, který umí swingovat, věhlasný moderátor a dramaturg několika festivalů), Jaroslav Moravec ( Duo Ťuk, písničkář a básník, ředitel KC Letohrad), Petr Novotný (basista Žalmanova spolu, hudební režisér, písničkář, aranžér), Petr Šotta (skupina Strunovrat, pořadatel několika festivalů, ředitel ZUŠ Slatiňany), Petr Havrda (vyhledávaný studiový kytarista a aranžér, člen skupin Žalman a spol. a Wild West). Program bude uvádět Víťa Troníček (skupina Marien, autor pořadu Folková pohlazení Českého rozhlasu, dramaturg Folkového Chvojení) Zvuk: Karel a Helenka Toupalovi (KTo Sound).       
                
Východočeské oblastní kolo Porty se koná v sobotu 30.března v Doli klubu v Pardubicích. Obvykle startujeme už v 10 hodin podle konečného počtu soutěžících, přihlášky a pravidla naleznete na http://www.porta-festival.cz/pro-soutezici/oblastni-kola/vychodoceske-kolo-2 ...pár soutěžících ještě můžeme zařadit. Večer zakončí recitál Pepy a Matěje Štrossových a skupiny Marien.
Těšíme se...

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib