gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.05.2013 Koncert Stráníků ve Studiu noc na Českém rozhlase (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Stráníci
Stráníci
FOTO: Petr Svoboda
Již ve středu 15.5. si ve 20 hodin nalaďte svoji regionální stanici Českého rozhlasu. Před deseti dny se totiž  v Country clubu Lucie v Hradci Králové konal koncert kapely Stráníci, a Český rozhlas Hradec Králové byl při tom se svým přenosovým vozem.V průběhu večera, vystoupila kapela Stráníci a Mirek Ošanec, kapela Mirek Ošanec a Stráníci, kapela Mirek a také kapela Párek (Pavel Lipták a Mirek Ošanec). Jestli jste se v tom ještě neztratili, je to dobře. Ve skutečnosti se totiž v pořadu můžete těšit na čtyři muzikanty – Luboše Stráníka, Verunku Stráníkovou, Mirka Ošance a Pavela Liptáka.
Pořadem vás provede Václav Souček – za kterým ovšem Mirek Ošanec s mluvením nezůstával pozadu :-)  Díky tomu bylo veřejné natáčení koncertu hodně veselé - a já jsem se za celou dobu  nemohla přestat smát.

První píseň Stínání stínů možná budete znát pod jiným názvem Časy se mění a s jiným textem v podání tria Golden Kids. Text pro tuto píseň, která původně pochází od Boba Dylana, stejně jako pro spoustu dalších, které i tento večer zazněly, napsal Pavel Havlík (např. Zastavím se, Dům 5353, Loučení). Už v první půlhodince mi naskočila husí kůže a to z tradicionálu Zlý trápení. Na večer předešlý (sobotní), kdy jsem byla na koncertě Rangers bandu a Lokálky, jsem si zavzpomínala u písně Ta zem je tvá zem, která je zajímavá tím, že druhá a třetí sloka jsou v anglickém originále prohozené.

Po osmé hodině zazněly písně Dlouhé lodě, O létání, Dům 5353, Záhoří a Sluneční variace. Abych řekla pravdu tak „Beatlesácké“ O létání – Lemon Tree a Sluneční variace – Here Comes The Sun se mi líbí víc ve „Stráníkovském“ podání než v samotném originále. Píseň Early Morning Rain (Dům 5353) už jsem slyšela v několika textových verzích, k dnešnímu dni jich znám asi pět, všechny jsou velmi povedené. Píseň Záhoří byla věnována Stráníkům Pavlem Žalmanem Lohonkou.

Václav Souček a Stráníci
Václav Souček a Stráníci
FOTO: Petr Svoboda
Po vstupu Václava Součka a rozhovoru s kapelou, nastala chvíle pro kapelu Párek. Na scéně zůstal jen Mirek Ošanec a Pavel Lipták pro dnešní večer „vypůjčený“ z kapely Mrakoplaš. Zahráli písně Neztratili jsme už dost?, Blues o zipu a píseň Na tři, kterou už hráli ve třech s Lubošem Stráníkem.

Závěrečnou písní před mnoha přídavky bylo Loučení, kterou napsal milovník letadel John Denver pod názvem Leaving on a Jet Plane. Jak už jsem předeslala, Stráníci a Mirek Ošanec a Pavel Lipták museli několikrát přidat. Byly to písně Co mi chybí a Sníh, jako třetí přídavek zazněl Dřevěný slavík s působivým trojhlasem a krásným textem Jana Strnada. Na samotný závěr koncertu jsme si ještě všichni dohromady bez aparatury zazpívaly Zelené pláně a Valčíček upravený ve dvoučtvrťovém taktu.

Večer plný muzeálních písní nejhojněji z první poloviny 20. století, jak už Mirek Ošanec naznačil v úvodu… Jak ale bylo vidět a slyšet ne každé muzeum musí být spojeno s nudou. Nenechte si tedy ujít koncert plný pohody, dobré nálady a pohlazení. na  ragionálních stanicích Českého rozhlasu ve společném vysílání Studia noc 15.5. 2013 ve 20 hodin.

Jana Štěpánková

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib