gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.05.2014 Koncert na přání – Marien a Druhá tráva v Kostěnicích (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Za velmi vydařené hudební setkání lze považovat koncert skupin Marien a Druhá tráva, který se odehrál v pátek 11. dubna v Kostěnicích nedaleko Pardubic. Koncert se uskutečnil na přání tamní firmy CZ PLAST u příležitosti výročí jejího založení. Stal se už jakousi tradicí. Projekt Koncert na přání vznikl právě tady v Kostěnicích, jedná se o to, že interpreta, čas i místo koncertu si vybírá hlavní partner koncertu. V minulých dvou letech tu díky CZ PLASTu vystupoval se skupinou Marien i Žalman a spol. a Spirituál kvintet.Už samotný příchod ke kulturnímu domu, kde kapely měly začít v 19:00 hrát, bral dech. Do dveří „kulturáku“ totiž proudily obrovské davy lidí už po šesté hodině. Když se nahrnuly do sálu, tak se dokonce ukázalo, že je zapotřebí přidat židle.

Robert Křesťan
Robert Křesťan

Hudební přehlídku zahájila kapela Marien Posluchači si mohli vychutnat nový zvuk této kapely, který po návratu Zdenky Troníčkové z mateřské dovolené je obohacen o vokál další zpěvačky. Vokály Zdenky Troníčkové a Zuzky Mimrové výrazně vynikly zejména v krásném novém duetu z pera Radky Havelkové, dále v písni Olešnická, inspirované okolím Olešnice v Orlických horách a samozřejmě v Zrcadlech. Dobrou zprávou je určitě také fakt, že se do aranží kapely vrací flétny, které po dobu Zdeniny absence na koncertech chyběly.

Marien zasloužené ovace a museli několikrát přidávat. Při pohledu do hlediště bylo vidět, že celou dobu zpívá spousta diváků s kapelou. Pro zajímavost doplním, že kapela v současné době dokončuje svou třetí desku.

Po několikaminutové pauze, kdy na pódium docházelo k přeskupení nástrojů a aparatury a v předsálí bylo během pár vteřin tolik cigaretového kouře, že by se dal krájet, začala druhá část programu.

Na scéně se objevila Druhá tráva s Robertem Křesťanem a začaly se dít věci… Nejvýraznějším zážitkem byla píseň Tažní koně… Když jste zavřeli oči a jen se do ní zaposlouchali, najednou jste si uvědomili, že vidíte příběh, že se na něj díváte jako na nějaký film v televizi, nebo v kině. Slyšeli jste dunění kopyt, obklopila vás divoká nespoutaná krajina a koně, kteří se na ní prohánějí. Mělo to neuvěřitelnou sílu… Píseň se v repertoáru objevila po 25 letech, nově ji zaranžoval kontrabasista Druhé trávy Tomáš Liška.

Druhá tráva je pastvou pro uši posluchačů z hlediska výborných instrumentálních dovedností jednotlivých muzikantů. U písně Telegraf road kapela hrála jako celý orchestr zejména díky multiinstumentalistovi Luboši Malinovi, u nějž šlo jen hádat, jaký nástroj má ještě v záloze.

Za zmínku také stojí výborné textařské umění Roberta Křesťana. Každá píseň má příběh a každá píseň vás nutí, abyste o ní přemýšleli i po jejím poslechu a pátrali, co skrývá. Je to vlastně takový poslech na druhou…

Závěr koncertu byl opravdu ve velkém duchu. Robert Křesťan přizval na scénu kapelu Marien a společně zazpívali písně Pojďme se napít a Na španělských schodech. (Ani diváci v sále ve zpěvu nezůstali pozadu.) Síla! Až z toho naskakovala husí kůže…

Opravdu skvělý večer, který si zařazuji do přihrádky nezapomenutelných zážitků. Záznam z koncertu si budete moct poslechnout 21.5.2014 po 20. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu v rámci společného vysílání Studia Noc, a na Youtube. Více informací...

Druhá Tráva ve Studiu NOC - upoutávka Čro
Druhá Tráva ve Studiu NOC - upoutávka Čro

Jana Štěpánková

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Tomáš Pohl   |89.102.27.xxx |18.05.2014 10:39:02
Oceňuji, že RK dá šanci i jiným kapelám, byť to tzv. nemá zapotřebí. Tento týden jsem byl na koncertě RK s kapelou Pozdní sběr. Byť tato kapela je dobrá (Vašíček, Macálka a Meisner), patrně by sál na sídlišti zel prázdnotou. Text RK, nestojí jen za zmínku, jak píše Jana. Já na ně už roky zírám s otevřenou pusou. Křesťan, médii zcela opomíjený génius V. Merta, dtto Milan Dvořák a Nohavica- souhvězdí na obloze. Oceňuji i počiny suprmuzikantů z DT. Krom bezchybného, či spíše hranice této země přesahujícímu výkonu, dají své síly i jiným kolegům a kolegyním, naposledy vylepšují jižanský rock na nové desce Ondřeje Hejmy. Nicméně DT s RK asi neuvidíme v prajm tajmu veřejnoprávní TV a zcela jistě ani na "nejpopulárnější" kanálu (nomen omen ) Karla Peterky, kde v country okénku pravidělně vítězí Pepa Zoch nebo Marie Pojkarová.
P.S. Jinak díky za dobrou reportáž a sympatickému Marienu spolupráci s RK moc přeju.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib