gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.08.2010 Mokrý festival na konci světa aneb Amfolkfest 2010 (Belmondo)    PDF Tisk Email
Reportáže
Těm festivalům se říká malé nebo regionální. Ostatně jak jinak může vypadat folková hudební akce na konci republiky nedaleko slovenských hranic s pár místními obyvateli, bez víkendové veřejné dopravy, v místě kde silnice končí…. Amfolkfest ovšem po patnácti letech své existence hranici regionální akce překračuje mnohonásobně.
Letošní patnáctý ročník začal „malým“ dárkem pořadatelů divákům. Koncertem do spacáku už v pátek večer. Na bývalém školním dvoře, kde se (alespoň zatím) akce koná, betonovou plochu pokryla maskovací síť, diváci se sesedli do velkého kruhu a hráli takřka domácí Žamboši a poté Žofka Kabelková jen na malou aparaturu a mělo to náladu, šťávu a zvláštně komorní atmosféru. K tomu krásná teplá letní noc.
Bohužel ráno se Pulčín probudil do válejících se mraků vytrvale skrápějících zem. A do večera už nebylo jinak. Organizátoři se rychle rozhodli nevybalovat velkou aparaturu, před pódium se postavila hradba přístřešků, pod ně lavice a tak v tomhle počasí neuvěřitelné dvě stovky diváků mohly sedět v suchu.
Amfolkfest zpestřila irskými rytmy skupina Jauvajs
Amfolkfest zpestřila irskými rytmy skupina Jauvajs
foto: Belmondo
Akce začala zvoněním poledne z místní nádherně opravené kapličky. Stejně jako řada jiných festivalů, má i Amfolkfest svého tradičního účinkujícího. Tím je skupina Jasoň ze Sklenných Teplíc. Pohodová muzika, byť pamatujeme lepší chvíle této kapely. Krásný folkově plný zvuk přivezl Netřísk, souhra houslí a violoncella je místy uchvacující. Bodlo dorostlo k precizním výkonům a jejich největší pecky mají hitový potenciál. Jen se více prosadit. Bodlograss, či jak nejlépe nazvat hudební styl skupiny, je již jasně čitelný a oslovující. Vynikající kytarista Martin Rous je také skvělým autorem a skromným člověkem. Jediný písničkář v programu se neztratil. Folklórní kořeny Valašska se promítají samozřejmě i v současné muzice. Oba účinkující z tohoto soudku byli trošku nešikovně zařazeni po sobě, což ale na druhou stranu umožnilo zajímavé srovnání. V tom mi vyšel méně zkušený Dareband o kus lépe než Veselá bídaFrantiškem Segradem. Autor a hlavní postava Darebandu, jak jinak než Dareba (Jura Václavík), zásobuje skupinu svými písničkami, které znějí stejně jako ty pravé staré lidové. Veselá bída zahrála zkušeně, jen mě příliš k poslechu nepřitáhly výpravy do jiných rytmů známých písniček. Za vrchol festivalu považuju pražský Jauvajs. Od doby zisků cen v soutěžích už uplynul nějaký čas a nejen na poslední desce, ale i na živých koncertech se Jauvajs stává jednou z našich nejlepších kapel hrajících irskou muziku. Poprvé diváci účinkujícího nechtěli pustit z pódia. Tím nejlepším pro mě byli i přesto, že program zakončující Docuku chrlilo z pódia tolik hudebních podnětů a zvuků až uši přecházely. Jen jsem se v nich ztrácel a místy neorientoval. Muzikantsky nepochybně výborně zahrané, ale celé vystoupení jsem nevydržel. Všimli jste si jmen účinkujících (a to jsem ještě nezmínil skupiny Filip M, Mince vo fontáně, Mirečkovi sekeráše). Takto nezní obvyklá sestava regionální folkové akce. A tak kromě možnosti prezentace místních hudebních těles si na Amfolkfestu opravdu přijde na své i divák. Každoročně se tu střídají muzikanti, kteří svými výkony patří k tomu nejlepšímu, co se v žánru objevuje. A stejně tak tomu bude i příští rok.
Jedinou větší vráskou, která pronásleduje Amfolkfest, je slušně řečeno nepřízeň několika jedinců. Ať už svoji estébáckou minulost halí do ochranářského pláště nebo jim jednou ročně vadí muzika znějící jinak poklidnou vískou. A tak stále visí ve vzduchu hrozba přestěhování. Mám strach, že genius loci tohoto místa by se jen stěží nahrazoval. Přijeďte za rok. Je to jednoduché. Poslední celý červencový víkend. Poslední vesnička nejvýš na Vsetínsku.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Jiří Nedavaška  - Minulost...   |188.246.98.xxx |12.08.2010 16:25:14
Moc děkuji Belmondo za článeka a cituji k Tvému závěru:
...stejně tak v době pádu komunismu nezmizeli všichni ti,kdo z režimu tyli,kdo jej do poslední chvíle hájili,nezmizel milion členů strany,která ještě před několika dny neomezeně vládla,těch,kdo měli za dobrou mzdu hájit a střežit totalitní režim,těch kdo se těšili akademickým titulům či ředitelským místům, k nimž jim pomohla stranická a bezvýhradná služebnost vůči stávající moci.Každá euforie vyvolaná společenskou změnou rychle zmizí a najednou se ukazuje,že co do počtu převažují ti druzí,ti poražení...
P.S. Omlouvám se za politizaci,ale myslím,že i o tom by měl folk být.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib