gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.01.2023 Folk mezi Lužnicí a Nežárkou frčí (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Fotoreportáž
Folk mezi řekami - to je pravidelný hudební cyklus, který se už posedmé konal v kulturním domě ve Veselí nad Lužnicí. Domovskou scénu zde má kapela Jen tak tak a vždy si sem pozve nějakého hosta. I tak se stalo 29. prosince 2022, kdy jejich pozvání přijal Andělskými cenami ověnčený písničkář Jiří Smrž, kterého doprovodil americký houslista Benjamin Lovett.
Úvodní tóny připadly Jen tak taku a její, po dlouhých létech obnovené premiéře, Carpe diem blues (Užívej dne). Následovalo O šálku na kávu hrané v rychlejším rytmu, což naznačilo, že muzikanti jsou hodně nažhavení a připravení, aby si publikum užilo - večer. Kapela ve složení Pavel Jarčevský, Lenka Martinů, Luboš Kalvas, Karel Metelec a Kateřina Maříková pak přehrála svoje tradiční a mezi fanoušky oblíbené pecky jako Mistr šerosvitu, Apage satanas, Přejem vám život či Ztracenej čas, který ve zdejším víceúčelovém sále rozhodně nebyl. Obvykle průvodní slovo mívají Lenka s Pavlem, tentokrát se toho však ujala perspektivní dvojice Luboš a Karel, kteří až doposud víceméně mlčeli. A že se víc než snažili. Drobné špičkování mezi zadní lajnou (Luboš a Karel) a přední (ti ostatní) bylo milé a vtipné. Jejich vzory Šimek - Grossmann či Dvořák - Bohdalová by jim zcela určitě uznale zatleskaly. Došlo též i na krátké video a představení Centra hiporehabilitace Mirákl, kde pracuje Kačka Maříková. Kapela jí zároveň předala šek na 10 000 Kč na podporu činnosti. Kdo by se chtěl podívat, čím se přesně zabývají, tak více info najde na www.chmirakl.cz.
Tito lidé jsou andělé (což byl vlastně název prvního přídavku), protože dělají muziku srdcem a pro lidi. Na druhý přídavek ala novinku v irském provedení (k tomuto typu hudby se po kratších letech vrací) si pozvala tři hosty, včetně Bena Lovetta, jemuž pak v následný čas spolu s Jiřím Smržem patřilo pódium.
Jirkova deviza je poctivost, skromnost a pracovitost - a to se odráží v jeho tvorbě. V textech je cítit jeho životní cesta. Cesta, která není lemována jenom pozlátky a jsou v ní i výkopy, které sám hloubil jakožto kopáč. Nechce zestárnout a není nadšen z toho, že jedna z jeho starších písní je až tolik aktuální (naráží tím na válku na Ukrajině). Jeho oblíbenou knihou je Doktor Živago a písničkářem Bulat Okudžava, k jehož poctě napsal i jednu ze svých skladeb. Ben, který žije v Čechách už hodně let, jej procítěnými houslovými party doprovází. Přidá svůj díl hraní přesně tam, kde je potřeba.
Byl to velmi povedený večer, v němž v předsilvestrovské době zklidnila a potěšila vlastní duši zhruba stovka posluchačů.
Hudební cyklus Folk mezi řekami bude ve Veselí nad Lužnicí pokračovat i v roce 2023. Nejbližším termínem je 17. únor, kdy hostem kapely Jen tak tak budou Rybníkáři. Tak si račte zaznamenat do svých kalendářů a přijďte pobejt s dobrou náladou.
Foto mistr správného momentu pan Stanislav Tošner.
Perspektivní moderátoři Luboš a Karel.
Perspektivní moderátoři Luboš a Karel.
Lenka umí.
Lenka umí.
Kačka v akci...
Kačka v akci...
... a v Miráklu
... a v Miráklu
Jen tak tak zpovzdálí.
Jen tak tak zpovzdálí.
Ben a Jirka.
Ben a Jirka.
Pavel děkuje...
Pavel děkuje...
...divákům.
...divákům.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib