gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.03.2020 Všestranný umělec, co ráčkoval (Michal Jupp Konečný)    PDF Tisk Email
Historie a historky
O průkopnictví se dost složitě píše s odstupem šedesáti let. Honza Vyčítal a Greenhorni jednoznačně průkopníky byli. V druhé půlce let šedesátých kulturně už uvolněnějších se dalo nahlížet až za oceán. A celé generace posluchačů odchovaných trampingem lačnily po hudbě, která přicházela ze Západu. V tomto případě šlo především o country a bluegrass. To už se objevuje pár formací zkoušejících to v našich podmínkách. Ale jen tahle parta dokázala nabídnout publiku přesně to, co zapadalo do trampského posluchačského zázemí. A taky byla cílevědomá a vytrvalá, zatímco ti ostatní se brzy přeskupovali nebo rozpadali. Greenhorni vedení Honzou Vyčítalem dokážou překonat bez ztráty květinky i mrtvolné politické časy sedmdesátek a osmdesátek. I kulturní ideologové pochopí, že tahle skupina se na Sokolovský festival politické písně prostě nehodí.
Honza Vyčítal
Honza Vyčítal
foto: archiv
Začátky spadají až někam k trampské osadě Hejkalové. V roce 1965 vzniká skupina The Greenhorns. Country a hlavně bluegrass berou vážně. Tomu se přizpůsobuje nástrojové obsazení. Pepa Šimek mandolína, Petr Bryndač housle, Jiří Fallada basa. Marko Čermák si vyrobí vlastní pětistrunné banjo podle fotografie, která zaznamenala vystoupení Peete Seegera u nás. Honzovi Vyčítalovi zůstává kytara a kapelnictví. A hlavně textařská tvorba. Bylo tolik nádherných melodií k přejímání! Českým posluchačům je ale nemělo cenu zpívat v originále. A právě osobité Honzovy texty – samozřejmě zároveň s drajvem kapely – byly tím, co posluchače přitahovalo. Stal se z toho etalon, všechny další country skupiny zpívají česky. (A později za tuhé normalizace to ani jinak nešlo.) Přebíraného repertoáru využívají Greenhorni tvořivě s ohledem na domácí prostředí. Žádná otrocky přesná citace zámořských vzorů.
LP Greenhorns 71
LP Greenhorns 71
Honza je také – navzdory svému ráčkování – zpěvákem kapely. Teprve později, když přicházejí Michal Tučný, Mirek Hoffmann a Tomáš Linka, se pěvecké party prostřídají. Písně s Honzovými texty rychle zlidoví (ostatně ještě před nástupem normalizace stihnou vyjít v Pantonu alba Písně amerického západu, Greenhorns a Greenhorns 71). Když přijíždí do Prahy v roce 1978 Johnny Cash a čtyřikrát vyprodá sportovní halu, publikum se přidává k jeho písním Honzovými texty. Zná je právě díky repertoáru Greenhornů.
Příznivců přibývá tak rychle, že už od začátku sedmdesátých let stihnou každých čtrnáct dní zaplnit Saloon Greenhornů ve velkém sále Domu kultury na Smíchově. Přijdou i horší časy. Greenhorni musí – stejně jako všechny ostatní kapely i kluby – opustit název v angličtině. Nový titul Zelenáči vydrží až do listopadu 89. Přicházejí rozmíšky v kapele i personální změny. Muzikantů, kteří kapelou procházejí, je velmi dlouhý seznam. Michal Tučný odchází ke skupině Fešáci (dříve Bluegrass Hoppers). V kapel samotné dochází k lidskému i hudebnímu rozkolu, který skončí po roce 1989 odtržením Nových Zelenáčů Mirka Hoffmanna, zatímco původní parta Honzy Vyčítala se vrací k názvu The Greenhorns.
Ukázka strana 11
Ukázka strana 11
zdroj: Velká kniha vtipů Honzy Vyčítala
Umělecká všestrannost Honzy Vyčítala - kytaristy, zpěváka, kapelníka a textaře – zdaleka nekončí jen v hudební sféře. Jako absolvent grafické školy (pracoval i v grafickém oddělení Československé televize) tvoří ilustrace nebo návrhy plakátů. Hlavně se ale vyprofiluje jako kreslíř humorista. Jeho nezaměnitelný rukopis oživuje postavy človíčků a zvířátek. Používáním bublin s tiskacím písmem se zcela odlišuje od hlavního proudu kreslířů. Šíře témat se pohybuje od trampských příběhů a lesních zvířátek až do nejvyšších pater politiky. Brzy na jeho vtipy čekají čtenáři Mladého světa i Dikobrazu a také dalších periodik, která ještě na konci šedesátých letech směla vycházet. V prosinci 1970 má velkou výstavu v rámci Folk & Country festivalu v Lucerně, na kterém samozřejmě vystupují i Greenhorni. Další výstavy následují na Salonech kresleného humoru v Malostranské besedě a dalších výstavních síních. Ve znormalizovaných redakcích už ale o jeho kresby ochabuje zájem. Do medií se pak vrací v devadesátých letech a jeho vtipy jsou později také shromážděny v řadě publikací.
Nepříliš známá je jeho politická angažovanost. Jeho názory jsou protikomunistické a proamerické vlastně odjakživa. Píše tematické písně, pravidelně s účastní každoročních oslav Plzně americkou armádou, angažuje se za zřízení amerického radaru u nás.
Všestranný, bohatý a bouřlivý život Honzy Vyčítala ukončí datum 1. března 2020, týden před jeho sedmdesátými osmými narozeninami

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib