gototop
17.05.2022 Pohled na letošní udílení hudebních cen Anděl (Kosmonaut)    Tisk
Názory
Už několik let jsou žánrové ceny Anděl vyhlašovány v jednom večeru s hlavními kategoriemi. Jak si folk vede ve výsostných vodách mainstremu a byl celý ceremoniál oslavou hudby a vítězů? Přináším pár převážně nevážných postřehů přímo z dějiště akce.
Vítěz v žánru Folk způsobil mezi hlasujícími akademiky debatu na sociálních sítích, jestli není Vladimír Mišík spíš rocker než folkař. Nechci se přiklánět ani na jednu stranu, jen to dokazuje, jak je těžké hudbu poměřovat nebo jí dávat žánrové mantinely. Funkci cen beru jako upozornění na zajímavé projekty a postavit při slavnostním udílení vedle sebe jinak nesourodé žánry dává možnost větší otevřenosti i přesahům. Pravděpodobně si nikdy neposlechnu album Mokvání v okovech od kapely Sněť, která vyhrála v rockové kategorii, ale určitě dám šanci alternativní vítězce Amelii Siba. Proč vlastně její deska nemohla bodovat ve folku, když vystupuje většinou jen s kytarou? Je to tím, že svoji kariéru neodstartovala na Notování, ale živákem v rádiu Wave? Některé záhady mají svá řešení. Nejspíš to bude tím, že zpívá výhradně v angličtině (pokud někoho napadnou další důvody, tak prosím napište do diskuze pod článkem). Čeština se vytratila také u Annabelle, která se stala objevem roku. Naopak, kde mi použití našeho jazyka vadilo, bylo v některých děkovných řečích a ve vystoupení vítěze hip-hopové kategorie – Smacka.
Hudební ceny Anděl 2021
Hudební ceny Anděl 2021
Z udílení cen se trochu vytratil pocit slavnostního okamžiku, protože vyjmenování nominovaných splývalo s oznámením vítěze. Prostě tady máš sošku a vzadu mikrofon na děkovačku. Hlavně mluvte krátce, ať se na schodech k jevišti nepotkáte s vítězem další kategorie. Na vtipného, ale drmolivého moderátora musí být dostatek času, škoda, že taky nedostal cenu. Vlastně dostal Anděla od kapely Sněť, která mu ho vrátila na protest proti OSA. Do metalového undergroundu se asi nedoneslo, že za neregistrovaného autora kluby nic neplatí, takže je to spíš o domluvě. Nicméně jejich zpěvák měl jednoznačně nejvtipnější řeč večera:
„Jak vidíte, v muzice je možný všechno - i to, že vyhrajeme my. Jsme neskonale překvapeni, jak death metalová kapela i po devadesátých letech může vyhrát takovou cenu. A je pro mě záhadou, jak to, že já to akceptuji. Nebo neakceptuji?“
Za death metal si můžete klidně dosadit slovo folk a vyjde to úplně nastejno.
U kategorie Videoklip jsem si uvědomil, že jsem prakticky žádné klipy folkových interpretů za minulý rok neviděl a obávám se, že jich ani moc kvalitních nevzniklo. To jen tak na okraj, kdyby si dělal někdo seznam, co všechno v žánru tento rok zlepšovat.
Folkové stopy v nominacích jsem také zaznamenal u Michala Horáka, který jako písničkář bojoval v kategorii Objev roku. Znalci scény mohli rozpoznat na pódiu Arnošta Frauenberga, který byl díky svým písním kdysi dávno označován jako „písničkář zpívající o hmyzu“. Teď už jako známý moderátor celostátního rádia Evropa 2 předával jednu z cen. Ze srdce jsem mu to přál, ale jemu nebylo na scéně dopřáno ani promluvit, protože pořad běžel jako splašený kůň.
Pocit trapnosti se v sále rozhostil při vystoupení jiného muže s kytarou. Náš aktuálně nejznámější písničkář Pokáč ve své písni Putin je vrah, složené z nejjednodušších rýmů za doprovodu dvou akordů, udělal žánru medvědí službu. Je škoda, že tohle dneska lidem stačí. Samozřejmě, Putin je zločinec, ale dá se o tom snad napsat lepší píseň.
Jaroslav Uhlíř je legenda a plně si vstup do Síně slávy zaslouží. Nejeden táborový či osadní oheň by byl jen smutnou sešlostí bez jeho písní, ale doufám, že si dali s manželkou na týden tichou domácnost, protože ho při děkovačce prakticky nepustila ke slovu a z pocty udělala zahájení kolotočářské sezóny.
Oproti tomu ocenění Davida Stypky mělo svoji sílu, vážnost i okamžiky plné dojetí. David díky své tvorbě provázané s folkem dokázal, že se lze prosadit s kvalitní písničkou bez zbytečného podbízení. Posmrtné ocenění si plně zasloužil.
VÝSLEDKY
Síň slávy: Jaroslav Uhlíř
Album: David Stypka & Bandjeez – Dýchej
Skladba: David Stypka & Bandjeez  Farmářům
Skupina: Mirai  Maneki Neko
Sólová interpretka: Ewa Farna  Umami
Sólový interpret: David Stypka  Dýchej
Objev: Annabelle  Runnin‘ Out Of F* Time
Videoklip: Annet X  Bylo nebylo
Alternativa a elektronika: Amelie Siba  Love Cowboys
Folk: Vladimír Mišík  Noční obraz
Jazz: Nikol Bóková  Prometheus
Klasika: Ivo Kahánek  Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo
Rap: Smack  Chimera Pt. 3: Snake
Rock: Sněť  Mokvání v okovech
Slovenské album: Lash & Grey  Blossoms of Your World

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Tomáš Hrubý  - Postřehy k postřehům   |Manager |25.05.2022 19:20:34
Skvělé postřehy! Dovolím si přidat své postřehy k postřehům…
Vladimír Mišík je samozřejmě jak folkař, tak rocker. A taky bluesman (to by byla prča, kdyby dostal Anděla za jazz…). Je čistě věcí rockerů (tedy akademiků v žánru rock), že považují za lepší album Mokvání v okovech, než Noční obraz. Za album Jednou tě potkám dostal VM Anděla i za rock. Mně se minulé album líbilo taky víc než současné, ale nevím, jestli je to ten důvod, který letos ovlivnil rockové akademiky.
Amelie Siba: zajímavé téma! Pište, prosím, taky by mě zajímalo, co si o tom myslíte. Přes svou široce rozpřaženou náruč směrem nejen k folku, ale i k jeho okolí, mě nějak netrápí, že Amelie není folk. Proč? Zřetelně se ona sama za folkařku nepovažuje. Ale přiznávám, že u některých umělců je mi to úplně jedno, že se za folkaře nepovažují: vy jste, já to slyším. Tak angličtina? Možná trochu. Folk je (převážně, nejen) o sdělení, zatím se v této zemi bavíme a sdělujeme si česky. Ale kdyby tu byla mimořádně skvělá bluegrassová kapela (která momentálně není… a bluegrass v tuto chvíli patří pod široký žánr folk), tak pro ni hlasuji, i kdyby zpívala jen anglicky. Jenže taková bájná kapela by hrála a zpívala trochu jinak, než přece jen dost ušmudlaná Amelie Siba. Takže když mně se jeví takto a jiným připadá naprosto špičková – no tak bude asi špičková v nějakém žánru, kterému moc nerozumím. Proč je to alternativa a ne pop, k tomu se taky neumím vyjádřit. Pop už se dnes běžně hraje i na akustické kytary.
Videoklipy: dobrý postřeh! Přiznávám, že zrovna já jsem člověk, pro kterého muzika je prostě muzika. Dobré album je víc než sto videoklipů (jakkoli připouštím, že dobré videoklipy mě velmi potěší). Ale je fakt, že by to žánru určitě pomohlo. Milé kapely, milí písničkáři, vyrábějte (dobré) videoklipy! Určitě to stojí za to.
Pokáč: souhlas. Tolik jsem se na něj těšil. Takový průser. Přece je to inteligentní člověk a musí vědět, co provedl, ne?
S větami k Davidu Stypkovi také souhlasím, ale domnívám se, že naprosto jednoznačně zabodoval i moment „fascinace fenoménem posmrtného ocenění“.
Kosmonaute, díky za reakci v naší předchozí diskusi (rozhovor s IC). Byl jsem na dovolené a už jsem se nezapojil. Nicméně když vidím, jak nestíhám psát a vyvolávat nějakou diskusi tak, jak moc bych chtěl, tak nevím, jestli na mě nejsi příliš laskav…

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib