gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.12.2008 Panelákoví fotři prorůstají Notováním (Cimbura)    PDF Tisk Email
PR

Hned v úvodní části Soutěžního řádu Notování pod Vyšehradem se praví: "Soutěže se může zúčastnit každý folkový či hudebně příbuzný soubor nebo sólista (dále soutěžící), který je přihlášen k trvalému pobytu na této planetě, cítí se býti k soutěžení dostatečně mlád a nezvítězil již v soutěži Notování pod Vyšehradem." Vymezení věkové hranice soutěžících stanovené tímto pravidlem zřejmě inspirovalo pražskou skupinu Panelákoví fotři, aby se její členové, zúčastnění v jiných hudebních formacích, pokusili prorůst soutěží všemi dosažitelnými směry. Nejeden z nich se objevil na scéně již v 1. základním kole jako osadník souboru Osada Zlaté oči, jeden se uplatní v 5. základním kole ve skupině Městská, ale nejšílenější situace je v nejbližším, 4. základním kole, které proběhne ve čtvrtek 4. prosince 2008. Ostatně, posuďte sami:

Nejpočetnější skupinou tohoto základního kola bude sextet, možná dokonce septet Šuplík, kapela, které velí, a pro kterou repertoár tvoří panelfotr Zdeněk Vidlák. Sám panelfotří šéf Jiří Kyncl se v tomto soutěžním večeru bude realizovat jako autor, zpěvák a kytarista v duu Svitky, po boku klarinetisty Jiřího Svítka, kterého se do Panelákových fotrů nepodařilo vlákat jen souhrou šťastných náhod. Do třetice všeho dobrého a panelfotřího soutěží v tomto základním kole i malý velký běs, v domovském bandu zvaný Hodný strýček Kombajn, písničkář Michal Knébl. Kalendářní mládí oproti tomu budou reprezentovat jediné účastnice všech šesti dosavadních ročníků soutěže, sestry Zuzana a Klára Vytiskovy čili duo Quaoar z Prahy a další dvě soutěžící kapely. Když se pardubická Balzamína zúčastnila Notování poprvé, v prosinci 2006, přivedla do Trojické nejmladší účastnici IV. ročníku soutěže, flétnistku Terku Řehákovou, které tenkrát chybělo ještě půl roku základní školní docházky. Zatímco kvartet Balzamína se zúčastňuje Notování třetím rokem, příbramská bluegrassová kapela Ježkovy voči zde bude soutěžit poprvé. Kapelu, dobře známou především v Pobrdí a často úspěšnou na festiválku Příbramský huntík, založili v roce 1995 tehdy ještě hluboce náctiletí bratři Štěpán, Honza a Petr Ježkové s Petrem Šprunglem. V posledních letech soubor nejen posílily, ale též výrazně zestetičnily dvě dívky, zpěvačka Dáša Drechslerová a houslistka Petra Fabianová.

Jako host tohoto večera byli pozváni Jakub Kořínek & Katka Misíková, finalisté IV. ročníku naší soutěže. Ti pozvání rádi přijali a přesto dochází ke změně! K Jakubovi a Katce přibyl perkusista Libor Jonáš a tak bude duo vystupovat ve třech, jak se folku ostatně stává velmi často. A asi nejen ve folku: fenomenální kytarista Jakub byl a je od svých začátků a napořád pravověrný bluesman! Folk do jeho tvorby a repertoáru začal pronikat ve velmi osobité podobě teprve před pár lety, spolu s počátkem vystupování s Katkou, zpívající původně folk a trampskou písničku (naposledy, před spoluprácí s Jakubem, v rokycanské kapele Tuláci). V roce 2007 natočili Katka s Jakubem, za podpory party hudebních přátel, svoje první (Jakubovo celkově třetí) CD Dvanáct slov. Náklad alba se záhy ukázal býti nedostačujícím, a proto se jeho protagonisté rozhodli pro letošní podzimní reedici tohoto opusu. A tak si ten, komu se budou naši hosté líbit, bude moci pozvat Katku a Jakuba i domů. V podobě stříbřitého disku určitě. Bude to jedna z prvních příležitostí ke koupi alba Dvanáct slov z jeho nového vydání.

Na svá léta vskutku čiperní Panelákoví fotři se sice velmi horlivě snaží prorůst Notováním, ale přesto se soutěž dá postavit, což čtenáři FOLKtimu zajisté uznají, jako pestrý a zajímavý program. Navštívit ho můžete v P-klubu Trojická 10 v Praze 2. Koná se 4. prosince 2008 od 19.30.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib