gototop
28.02.2011 Kdo, jak a proč se dostal do 1. semifinále Notování (Rada Notování)    Tisk
PR
Již tento čtvrtek, 3. března 2011 se v 19.30 roztočí 1. semifinálové kolo VIII. ročníku písničkové soutěže Notování! Stane se tak opět sálku Music Hall v 1. poschodí obchodu hudebními nástroji Music City v Praze 9, v Ocelářské ulici č. 39. Soutěžící tohoto večera představíme v abecedním pořadí s citacemi z reportáží ze základních kol uveřejněných na webu soutěže a na FOLKtimu, které napsal Honza Dobiáš.
Sekvoj 30 let mladá, stále zelená
Sekvoj 30 let mladá, stále zelená
foto Pavel Krumphanzl


Abecedně první je skupina Alison, o které Honza Dobiáš napsal: „Pozoruhodné sdružení, protože na podium přišly čtyři osoby v červených kostkovaných sukních, ale jen tři z nich byly ženy! Rozluštění: to čtvrté nebyla sukně, nýbrž skotský kilt doživotně hostujícího baskytaristy…“ Semifinalistkou se skupina Alison stala díky hlasování diváků v 5. základním kole, kde získala sympatie i v Radě Notování, svojí bezprostředností a muzikantským nadšením. Má ho, že by rozdávat mohla!

O další účastnici semifinále, kapele KaBáJa Honza napsal rovněž v reportáži z 5. základního kola tato slova: „Tři -náctileté muzikantky, tři kytary (z toho jedna basová) a spousta muziky! Vyvolaly vzpomínky nejen na tři chlápky, kteří si říkají Hop trop, ale především na to, jak se na severu Čech daří holčičím seskupením od litvínovských Popelek přes liberecké Tulačky až po jablonecké Berušky a nástupnické formace, které zatím hlavně trénují…“ Do semifinále děvčata postoupila na divokou kartu Rady Notování, kterou upoutala nejen mladistvá energie, která z jejich vystoupení sršela, ale také kvalita jejich muzicírování.

O skupině Lážo Plážo, která do semifinále postoupila jako vítěz diváckého hlasování v 1. základním kole, po kterém Honza napsal mj.: „…v závěrečné čtvrté písni Dobří holubi, o níž prohlásili, že patří mezi jejich nejnovější, zpíval Mirek Novák „Jen dobří holubi, jen trochu rezaví, co tě nezahubí, co tě nezabije, to tě posílí“ a publikum už aplaudovalo ostošest - byl to silný závěr dobře vygradovaného vystoupení…“ Rada Notování si tenkrát vybrala jiného vítěze, ale výsledku diváckého hlasování se nedivila ani dost málo.

„Harmoniku dostala od rodičů k osmnáctinám jako překvapení. Nezbylo jí tedy, než se na ten nástroj naučit hrát. Teď je tomu ráda. S akordeonem se cestuje snáz, než s klavírem… A Eliška - po průpravě v pěveckém sboru - začala skládat vlastní písničky česky, francouzsky, prý i švédsky, ale pokaždé s radostí.“ To stojí psáno v Honzově reportáži ze 4. základního kola o vystoupení Elišky Sýkorové, která se stala semifinalistkou rozhodnutím diváků, zatím co Rada Notování posunula dopředu kapelu, která předvedla výkon na stejně vysoké úrovni jako Eliška.

Abecedně posledním semifinalistou večera bude skupina Veget, o které po 3. základním kole Honza mj. napsal: „…potěšili zejména pamětníky, protože „po vegeťácku“ znějící banjo, mandolínu, kytaru, kontrabas a zpěv, ať už dámský či pánský, tak často neslýcháme. A přesto je nám ten zvuk stále důvěrně známý.“ 3. základní kolo bylo kuriózní tím, že vedle Vegetu postoupila do semifinále rovností diváckých hlasů ještě jedna kapela a třetí soubor do semifinále určila Rada Notování. V historii soutěže je to první případ přímého postupu tří soutěžících z téhož kola…

V mimosoutěžním vystoupení diváci tentokrát uvidí skupinu Sekvoj, která je od vzniku soutěže Notování její patronkou a jejíž členové Olda Dolejš a Emil Pinďa Makal jsou činní v Radě Notování. V tomto roce Sekvoj završuje třicet let na scéně. Potom, co na začátku roku nečekaně a navždy odešel její člen Mirek Burian, kapela vystupuje převážně jako pánské trio. Zpěvačka a flétnistka Karolína Skalníková si v současné době užívá mateřství se svými dvěma holčičkami a její vystoupení jsou vzácná. Písničky Sekvoje se po mnoha letech trampfolkového snažení vrací k takřka ryze trampskému soundu ve velmi vyzrálé podobě. Zvuk kapely je sdělný, zpěvný a na dnešní scéně poměrně ojedinělý. Přijďte se na ni podívat a poslechnout si ji. Možná se v refrénech ke zpěvu rádi přidáte. Tím spíš, že tentokrát bude s pány Sekvojáky hrát a zpívat i Karolína!

Takový bude tedy program sedmého večera letošního Notování, ze kterého si budete moci odnést i kousek muziky domů. U vchodu sálu bude totiž opět stát kočovný kiosek Petra Náčelníka Vejvody s cédéčky, z nichž mnohá byste jinde jen těžko sháněli. Důvodů přijít na Notování je tedy dost! Těšíme se na vás.

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky finále VIII. ročníku Notování 2. 6. 2010 (Rada Notování)

» Listopadové Notování (Miloš Keller)

» Třetí semifinále Notování (Miloš Keller)

» Kdo, jak a proč se dostal do 2. semifinále Notování (Rada Notování)

» Výsledky 1. semifinále IX. ročníku Notování (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib